Eredetileg a férfiak hozták divatba a magassarkút
Eredetileg a férfiak hozták divatba a magassarkút
2020 / 03 / 27 / Perei Dóra
Mielőtt a divatvilágba beszivárgott volna, perzsa lovasok harcászati okokból viseltek magassarkút, majd később a vagyonosok kiváltsága lett, XIV. Lajos pedig egyenesen megszállottja volt a lábbelinek.

Ha valaki nekünk szegezné a kérdést, miszerint ki honosította meg a magassarkú cipőt Európában, legtöbben bizonyára valamelyik híres divattervezőre tippelnénk. A történelmi feljegyzések azonban másról árulkodnak; először a kilencedik századi perzsa lovagok viselték, hogy stabilabban ülhessenek lovaikon, hiszen a cipő nem engedte kicsúszni lábukat a kengyelből. A perzsák 1599-es európai útjuk során aztán az egész kontinensen népszerűsítették a viseletet. A díszes topánkák viselete azonban jó darabig csak a tehetősek kiváltsága volt, így nem csoda, hogy azok rövid idő alatt egyfajta státusszimbólummá váltak.

A divat természetesen az uralkodói réteget sem hagyta érintetlenül; XIV. Lajos francia uralkodó nagy cipőgyűjtő hírében állt elsősorban azért, mert a korabeli férfiakhoz képest túl alacsony volt, amit így kívánt kompenzálni. Bár mi tagadás, a túlzások sem álltak távol személyétől, ugyanis egy napon kitalálta, hogy háborús jeleneteket festet magassarkúira, a sarkak színe pedig kizárólag tűzpiros lehet, ezzel is kifejezve uralkodói előkelőségét. Később aztán másoknak is engedélyt adott a piros sarkak viselésére, de persze csak a legfelsőbb körökben. Így a kívülállóknak elég volt csak egy pillantást vetni a magassarkúkra, hogy megtudják, kihez tartoznak.

Történészek szerint az ego volt az elsődleges ok, amiért az európai gazdag férfiak körében elterjedhetett a magassarkú viselése, hiszen bennük sokkal daliásabbnak tűntek mint egyébként.

Nagyjából az 1600-as évek végén a trend a nők között is elterjedt, akik így akarták kifejezni egyenlőségüket. A piacra beszivárogtak a gazdagabbaknak gyártott, flancos és drága cipők olcsó replikái, így viselését egyre többen megengedhették maguknak. Ezt persze az arisztokrácia sem hagyhatta szó nélkül, és státusszimbólumok megőrzése érdekében még magasabb sarkú cipőket rendeltek a cipészmesterektől. Tegyük hozzá, hogy akkoriban nem ez volt az egyetlen mozgalom, a nők ugyanis előszeretettel viseltek férfiruhákat is, sőt sokan frizurájukat is fiúsra vágatták.

Hogy fenntartsák a nemi egyenlőtlenséget, a tizennyolcadik század végétől kezdve a férfiak lassacskán elhagyták a magassarkút.

Plusz ekkor már a férfiak jellemzően vastagabb, míg a nők vékonyabb sarkú lábbeliket hordtak. A magassarkú népszerűsége aztán jó időre a nőknél is alábbhagyott, leginkább a korabeli rossz útviszonyok miatt. Ám az infrastruktúra fejlődésével, valamint a fényképezőgép elterjedésével ismét a mindennapok része lett. Elizabeth Semmelhack, a torontói Bata Cipőmúzeum kurátora szerint az aktfotósok látták meg elsőként a lehetőséget a magassarkú, a nők és a vágykeltés között; a kamera megjelenése után egyre több magassarkút viselő nőt lehetett látni a képeslapokon és egyéb felvételeken. Persze ezek még korántsem hasonlítottak azokra a darabokra, mint amilyeneket mondjuk Marilyn Monroe viselt. Azóta a magas sarkú cipők hol eltűnnek, hol ismételten felbukkannak az aktuális trendek között, kivéve a pornóiparban, ahol népszerűségük napjainkban is töretlen.

(Fotó: Getty Images Hungary, Pixabay)

 

Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ha ez igaz, az mindent megváltoztat: huszonhétezer éves piramist találtak
Ha ez igaz, az mindent megváltoztat: huszonhétezer éves piramist találtak
Kérdés, hogy igaz-e, hogy az egyiptomiaknál is ősibb piramisokra akadtak? A rendkívüli kijelentésekkel kapcsolatban ugyanis rendkívüli bizonyítékokra lenne szükség. A cikkből kiderül, hogy mi okoz vihart jelenleg a régészeti tudományos közösségben, ami miatt vizsgálat is indult.
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Charles Darwin felfedezéseiről újdonságként számolhatott be a Popular Science a tizenkilencedik század végén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.