Floridában olyan hideg van, hogy leguánok hullanak a fákról

2023 / 01 / 16 / Bodnár Barna
Floridában olyan hideg van, hogy leguánok hullanak a fákról
A leguánok hidegvérű élőlények, így 7 fok alatti hőmérsékletben téli álomhoz hasonló, alvó állapotba kerülnek. A hüllők ilyenkor mozogni ugyan nem tudnak, testük létfenntartó funkcióik azonban tovább működnek.

A fákon alvó leguán nem meglepő látvány az egyesült államokbeli Florida utcáin, a napfényes államra napokban lecsapó hidegfront azonban váratlanul érte az itt lakókat, különösen az említett hüllőket, amelyek - hidegvérű lények lévén - a testükhöz szükséges hőt a környezetükből nyerik. A CNN cikkéból kiderül, hogy a National Weather Service (Nemzeti Meteorológia Szolgálat) Miamiban ezért arra figyelmeztette az embereket, hogy a gyíkok a jelenlegi, 7 fok alatti hőmérsékletben leeshetnek a fákról, és mivel a leguánok viszonylag nagyok – a kifejlett hímek akár másfél méteresre, és akár 10 kilósra is nőhetnek –, veszélyes lehet, ha valakire rázuhannak.

Bár az év eleje kellemes meleggel indult, a múlt hétvége óta a hőmérséklet jóval az átlag alá süllyedt Florida jelentős részén, ami azért is probléma, mert az általában enyhe hőmérséklet miatt a floridai otthonok gyakran nem rendelkeznek megfelelő fűtéssel és szigeteléssel. Így, ha az előrejelzések szerint a hőmérséklet fagypont közelébe vagy fagypont alá süllyed, az Nemzeti Meteorológiai Szolgálat fagyfigyelmeztetést ad ki.

Ha a hideg tartós, az a leguánokra nézve életveszélyes is lehet: ha nyolc óránál tovább van 4 fok vagy ennél hidegebb hőmérséklet, a kisebb leguánok elpusztulhatnak.

Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb az állat mérete, annál tovább képes tolerálni a hideget. Érdekes ezzel kapcsolatban, hogy Dél-Floridában számos leguánt figyeltek meg, ami úgy volt képes átvészelni a hideg időszakot, hogy mélyen a földbe ásott üregekbe menekült, ezzel tartva testét melegebben, mint a felszínen uralkodó hőmérséklet.


Zöld leguán (Fotó: Getty Images/Carlos Araoz Grageda)

A zöld leguán egyébként Floridában nem őshonos, és a többi, vadon élő állatra és növényre gyakorolt ​​hatása miatt invazív fajnak számít, így aztán nem tartozik a védett állatok közé. A gyíkok főként a növényekben okoznak kárt: a leguánokat a nagy lombozatú vagy virágos fák, a legtöbb gyümölcs (kivéve a citrusfélék) és szinte minden zöldség vonzza. Sokszor az infrastrukúrát is megrongálják azáltal, hogy odúkat ásnak, amelyek miatt beomolhatnak a járdák, illetve a házak alapjai is. A kegyetlenség elleni törvény ugyan erre a fajra is vonatkozik, Dél-Floridában azonban 25 közterületen lehet befogni és "humánusan" megölni a leguánt külön vadászati engedély nélkül.

(Borítókép: Getty Images/Levranii)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.