Fogaskerekek helyett fogasszíj a szélturbinákban

2020 / 06 / 05 / Rácz Tamás
Fogaskerekek helyett fogasszíj a szélturbinákban
A szélturbinák sem egyformák ám belül! Van, amelyikben fogaskerekekkel, van, amelyikben szíjjal oldják meg az erőátvitelt vagy a lapátok szögének állítását.

A Continentalt a legtöbben gumiabroncs-márkaként azonosítják, pedig a német technológiai vállalat az ipar legkülönbözőbb területein végez fejlesztést és gyártást, szinte mindennel foglalkoznak, ami mozgat valamit vagy amit mozgatni kell. Egyik kiemelten fontos szakterületük az erőátviteli szíjak gyártása - nemcsak a közlekedési iparban, hanem más területeken is.

A hajtószíj használata ősi dolog az iparban, az első gőzgépek ereje komplikált, nehezen gyártható fogaskerekek, láncok helyett még leggyakrabban szíjon át jutott el a munkagépig. De ma is sok területen használják; a legismertebbek talán a robogók variátorszíjai vagy a Harley-Davidsonok jellegzetes fogazott végáttételi szíjai.

A szíjhajtás előnye ma elsősorban a tervezési-gyártási egyszerűség, a karbantartási igénytelenség és a vibrációmentesség valamint esetenként a kisebb energiaveszteség a bonyolultabb átvitelekhez képest. Ha mind ezt sikerül tartóssággal, megbízhatósággal társítani, a látszólag primitív szíjhajtás valójában sokkal jobban tud működni, mint egy összetett fogaskerekes, bolygóműves, hidraulikus vagy láncos rendszer.


Így készül a különleges fogasszíj Dannenbergben

A kínai Xinjiang Goldwind Science and Technology gyártóvállalat is így gondolja, ezért használja szélturbináiban - igaz, csak a lapátszög-állító mechanikában - a Continental egyedülálló és szabadalmaztatott konstrukcióját, melyben fogasszíjak teszik lehetővé, hogy a rotorlapátokon fogaskerekek vagy hidraulika nélkül lehessen állítani. A Continental tervezői két, már kipróbált és bevált fogasszíj-technológia kombinációjának segítségével fejlesztették ki a szíjakat. A műszaki megoldás az első prototípusban már 1997-ben bizonyította életképességét, 2018-ban pedig a Continental közel két millió eurót fektetett be alsó-szászországi gyártási helyszínén, hogy meg tudjon felelni a Goldwind évi több mint 100 kilométernyi hajtószíjat kitevő szükségletének.

A fogaskerekek nélküli meghajtással állítható lapátok kiválóan teljesítenek a változó szélerősségekre való rugalmas reakció szempontjából. A rendszer ugyanakkor kevésbé komplex, kevésbé hajlamos a turbina gondolájában előforduló vibrálásra és meghibásodásokra, mint az általánosan elterjedt rendszerek.

A speciális hajtószíj belseje horganyzott acélzsinórokat tartalmaz, jó kopásállóságú poliuretánnal bevonva, amely a fogakat és az öv hátulját egyaránt lefedi, így biztos kapcsolatot teremt a feszítőelemmel. A Continental által szállított szíjak nem igényelnek kenést, karbantartásuk kimondottan egyszerű, valamint jelentősen ellenállnak a korróziónak is. Különösen a tengeri szélerőművek esetében ez az utolsó tényező komoly előnyt jelent a folyamatosan sós tengeri levegőnek kitett hagyományos fém kialakításokkal szemben.

Úgy tudjuk, folynak kísérletek szíjhajtásos szélturbina-generátorokkal is, de szériában gyártott ipari méretű szíjas berendezésről még nincs tudomásunk.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Tizenhat év után újra járt egy lebénult nő és gondolatok útján írtak üzenetet Emmanuel Macronnak egy globális csúcstalálkozón
Tizenhat év után újra járt egy lebénult nő és gondolatok útján írtak üzenetet Emmanuel Macronnak egy globális csúcstalálkozón
Fegyveres robotkutyák és deepfake-eket kreáló programok helyett a mesterséges intelligencia pozitív oldalát láthattuk egy nemzetközi rendezvényen.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.