Fogyás és izmosodás edzés nélkül - Egereknél már működik

2020 / 05 / 31 / Perei Dóra
Fogyás és izmosodás edzés nélkül - Egereknél már működik
A washingtoni St. Louis Orvostudományi Egyetem kutatói a közelmúltban publikálták legfrissebb tanulmányukat egy egereken végzett új génterápiáról, ami testmozgás nélkül fejleszti az izmokat és megakadályozza az elhízást.

A kutatók az 1980-as évek végén fedezték fel a follistatin nevű fehérjét, ami szinte minden állat szöveteiben megtalálható. Kezdetben reproduktív hormonként betöltött szerepét vizsgálták, melyek során azonban kiderült, hogy ez a protein felelős az izmok növekedéséért. A korai kísérletekben makákók combizmaiba fecskendezték a follistatin termelődését segítő géninjekciókat. A kísérleti állatok (mellékhatások jelentkezése nélkül) folyamatos és tartós izom- és tömegnövekedést mutattak. A mostani kutatás pedig azt vizsgálta, bevethető-e a terápia az osteoarthritis, vagyis az ízületi gyulladás leggyakoribb formájának kezelésénél az izomtömeg növelésével és az elhízáshoz kapcsolódó anyagcsere-zavar csökkentésével.

"A túlsúly az osteoarthritis leggyakoribb kiváltó oka" - magyarázza Farshid Guilak, vezető kutató. "A túlsúly azonban akadályozhatja az embert a helyes testmozgásban, valamint csökkenti a fizikoterápia hatását."

A vizsgálat során fiatal egerek kaptak génterápiás kezelést a follistatin-termelődés fokozására. A rágcsálókat magas zsírtartalmú étrenden tartották, melynek következtében kialakulásnak indult az ízületi károsodás. Guilak későbbi eredményeiket "mélyrehatónak" nevezte, az egerek izomzata ugyanis növekedést mutatott a zsírban gazdag étrend és a mozgásszegény környezet ellenére is. A génterápia jelentősen enyhítette az osteoarthritis következtében kialakuló porcdegenerációt, ízületi gyulladást és a csontok átalakulását.

"Ráleltünk egy génterápiás módszerre, melynek köszönhetően az izmok gyorsabban fejlődnek" - mondja Guilak. " A kezelés jelentős hatást gyakorolt ​​az egerekre, miközben kontroll alatt tartotta a súlyukat. Mindez arra utalhat, hogy hasonló terápia eredményes lehet az artritisz ellen, különösen durva elhízás esetén."

Guilak bizakodása nem megalapozatlan, ugyanis a follistatin alkalmazásának lehetőségét rák, vesebetegség és cisztás fibrózis lehetséges terápiájaként is vizsgálják. A Becker izomdisztrófia örökletes betegség esetén pedig már az első embereken végzett tesztek is lezajlottak, méghozzá mellékhatások nélkül. Ugyanakkor a szakértők szerint ezen a ponton még nem vehetjük biztosra a kezelés hatásosságát. Az új tanulmány mindenesetre azt sugallja, hogy a follistatin génterápia számos multifaktorális hatást generál, nemcsak az izomtömeg befolyásolására, hanem a széles anyagcsere-folyamatokra is, amelyek valamilyen módon ellensúlyozhatják a magas zsírtartalmú étrend kalóriabevitelét. Guilak jól tudja, milyen messze vannak még attól, hogy a módszert embereken is kipróbálhassák, mindenesetre ígéretesnek tartja, és bízik benne, hogy a jövőben testmozgás nélkül is elérhetünk izomnövekedést, illetve testsúly csökkenést.

"Egy ehhez hasonló terápia kifejlesztése évekbe telik, mégis bizakodunk a kilátásainkat illetően, és reméljük, hogy ennek segítségével csökkenthetjük az osteoarthritissel járó ízületi károsodást, ahogy a túlsúlyt is eredményesen kezelhetjük."

(Fotó: Needpix)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
Mi történik, ha Charles Darwin evolúcióelméletét kozmikus (vagy annál is hatalmasabb) léptékben, lényegében magára az univerzumra alkalmazzuk? – Nos, akkor az alapvető kérdéseinkre születnek őrült válaszok, valamint elképesztő következtetések az univerzumunk természetéről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.