Forradalmat ígér az új chip, amelyen a mesterséges intelligencia „él”

2022 / 08 / 18 / Felkai Ádám
Forradalmat ígér az új chip, amelyen a mesterséges intelligencia „él”
Az eddigi gyakorlattal ellentétben nem lenne szükség felhőre, hanem akár kifejezetten komplex MI is mintegy „élhetne” a NeuRRAM-on – ez forradalmasíthatja akár az okostelefonok világát is.

Jelen pillanatban a mesterséges intelligencia alkalmazása általában nem lokálisan, az adott eszközön történik, mivel ezen eszközöknek (például egy okostelefonnak) korlátozott az akkumulátor kapacitása és a feldolgozási teljesítménye is. Ehelyett a mostani széles körben elterjedt megoldás az, hogy az információkat az interneten keresztül egy másik számítógépre küldik, ahol az adatokat elemzik, esetleg a számítás megtörténik, majd ezt ismét visszaküldik a szóban forgó eszközre – ez tehát az a felhős megoldás, ahogy általában működik a felhasználók számára elérhető mesterséges intelligencia. Egy új megoldás azonban épp ezen változtatna – számol be a Nature folyóiratban publikált eredményekről az Independent.

A kísérleti rendszernek köszönhetően akár elképesztően komplex mesterséges intelligencia is működhet közvetlenül a chipről, így a fentebb vázolt felhős megoldásra nem lenne szükség. Ez azt jelenti, hogy idővel nagyon fejlett mesterséges intelligenciákat lehetne beültetni közvetlenül a felhasználói eszközökbe – például az okostelefonokba –, amelyeken az MI bármikor és bárhol képes lenne bonyolult feladatok végrehajtására. Másképp fogalmazva: a technológia lehetővé teszi a különféle mesterséges intelligencia-feladatok széles skálájának a gyorsabb és hatékonyabb elvégzését, mint valaha. Jelen trend ugyanis az, hogy az MI sokoldalúságát feláldozzák a hatékonyság oltárán, vagyis a chipek vagy kevesebb energiát fogyasztanak, vagy több feladatot végeznek, de a kettő egyszerre nem megy. Az új rendszer viszont éppen ezt a problémát orvosolja.

A technológia kulcsa az úgynevezett „rezisztív véletlen hozzáférésű memória” (resistive random-access memory/RRAM), ami lehetővé teszi, hogy a számításokat közvetlenül a memóriában végezzék el, ahelyett tehát, hogy más számítógépre küldenék át a feldolgozási idő felgyorsítása céljából. Mint a tanulmányban írják, az RRAM rendszer a compute-in-memory (CIM) eljáráson alapszik, és a technológia ígérete az, hogy magukat az MI-modelleket tárolja a „nem felejtő” RRAM-eszközökben. Mivel pedig MI számításai közvetlenül az RRAM-on belül futnak, így kiküszöbölhető a rendkívül energiaigényes adatmozgás az egymástól elkülönült számítógép és a memória között (ami tehát a fentebb tárgyalt felhő alapú megoldás válasza volt a problémára eddig). A rendszer az új NeuRRAM-on alapul, amely egy teljes körű optimizáció (a dizájntól kezdve az algoritmusokon át egészen az áramkörök, sőt az eszközök architektúrájáig) eredménye.

A NeuRRAM tehát egy RRAM-alapú CIM chip, amely egyszerre biztosít sokoldalúságot a CIM magok újrakonfigurálásában a különböző MI-modellarchitektúrákhoz, valamint kétszer jobb energiahatékonyságot, mint amit a korábbi csúcstechnológiás RRAM-CIM chipek esetén mértek. A NeuRRAM például 99 százalékos pontosságot mutatott a kézzel írt számjegyek elemzésekor, és 84,7 százalékot a Google beszédfelismerési feladatánál. A kutatók viszont remélik, hogy mielőtt kereskedelmi forgalomba kerül, a NeuRRAM még ennél is hatékonyabb lehet.

(A cikkhez használt kép illusztráció, forrása: Pixabay/ColiN00B)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Aurora a világ második exaflopos szuperszámítógépe, de a Frontiert nem sikerült megszorongatnia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.