Fotók bizonyítják a nagy fehér cápa elképesztő öngyógyító képességét

2023 / 02 / 20 / Bodnár Barna
Fotók bizonyítják a nagy fehér cápa elképesztő öngyógyító képességét
Nem újdonság, hogy számos cápafaj képes rendkívül gyorsan és hatékonyan felépülni komoly sérülésekből is. Valószínűleg az eddigi leglátványosabb bizonyítékát láthatjuk ennek az öngyógyító képességnek azon a nagy fehér cápán, amely sebészeti pontossággal "forrasztotta össze" a néhány évvel ezelőtt szinte teljesen kettészakadt hátuszonyát.

Az egyesült államokbeli Massachusetts partjaitól nem messze figyelték meg február elején azt a Félhold néven nyilvántartott nagy fehér cápát, melynek hátuszonya körülbelül öt évvel ezelőtt gyakorlatilag kettészakadt. A sérült állatról 2017-ben, illetve most készült fotók tanúsága szerint a regeneráció szinte tökéletes, az uszony, mondhatni, sebészeti pontossággal forrt össze.

Bár a kutatók nem tudják biztosan, hogy Félhold hogy szerezte ezt a súlyos sérülést, de könnyen lehet, hogy egy fajtársától, ugyanis több cápaféléhez hasonlóan a fehér cápák között sem ritka, hogy párzás közben a hím megharapja a nőstényt, hogy közel tartsa magához, míg az aktus tart. Valószínűleg éppen ez az oka annak, hogy a nőstények bőre a hímekénél kétszer vastagabb, illetve annak is, hogy a cápák különösen gyorsan képesek felgyógyulni, anélkül, hogy a seb elfertőződne. Igaz, hogy Félhold hím, azonban ez nem zárja ki, hogy egy nőstény védekezés közben tépte szét a hátuszonyát.


A 2017-ben készített felső fotón látható Félhold széttépett hátuszonnyal, az alsó, 2022-es képen pedig szinte teljesen gyógyultan (Fotó: Atlantic White Shark Conservancy / Twitter)

Egy másik fajjal, a cetcápával kapcsolatos részletes vizsgálatok azt bizonyítják, hogy a hatalmas állat komoly szövetkárosodás esetén is képes szinte teljes, akár 90 százalékos gyógyulásra csupán 35 nap alatt. Ennél a fajnál ennek azért is van nagy jelentősége, mert a cetcápák gyakran szenvednek hajócsavarok által okozott sérülésektől.

A tudomány jelenleg több mint 500 cápafélét ismer, és bár nem tudták mindegyik esetében vizsgálni a regenrációs képességet, azonban valószínű, hogy legtöbbjük rendelkezik ezzel az öngyógyító képességgel. Egy 2019-ben publikált, cápák genetikáját vizsgáló tanulmány szerint a faj DNS-szekvenciája úgy módosult az idők során, hogy ez hozzájáruljon a gyorsabb sebgyógyuláshoz. Azok a gének, amelyek a regenrációért felelősek a cápákban, az embereknél is ezt a szerepet töltik be, az egyik például részt vesz a véralvadás egyik kulcsfontosságú összetevőjének előállításában.

Egyébként nem a cápa az egyedüli faj, amely figyelemreméltó regenerációs képeséggel rendelkezik. Az axolotl nevű, víz alatti légzésre is képes kétéltű például különösen kiemelkedő ebből a szempontból, ugyanis

ez az élőlény vissza tudja növeszteni a farkát, vagy bármelyik elvesztett végtagját, a gerincvelőjét, de még az agyának bizonyos részeit is.

A cápák genetikai vizsgálata olyan titkokra deríthet fényt, amelyek megmagyarázhatják, hogy ezek az állatok hogyan képesek a gyors gyógyulásra, illetve a betegségekkel szembeni hatékony ellenállásra. A tudósok az ezen képességek mögött rejlő mechanizmusokat tanulmányozzák, hisz az eredmények jelentősen segíthetik az embereket is a betegségek elleni küzdelemben.

(Borítókép: Getty Images/Allan Davey)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Kolosszális napfolt növekszik a Napon és a Föld felé néz
Kolosszális napfolt növekszik a Napon és a Föld felé néz
Az AR 3664 napfoltcsoport már több mint 200 000 kilométer széles és rendkívül intenzív koronakidobódásokat produkál, amelyek a Föld felé irányulnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.