A Photoshop legújabb funkciójával bármilyen fotót a többszörösére nagyíthatunk, minőségvesztés nélkül

2021 / 03 / 14 / Bobák Áron
A Photoshop legújabb funkciójával bármilyen fotót a többszörösére nagyíthatunk, minőségvesztés nélkül
A Super Resolution funkció a mesterséges intelligencia segítségével növeli meg a pixelek számát.

Az Adobe Camera Raw (ACR) legújabb, 13.2-es verziójában elérhető új funkció a gépi tanulás segítségével képes felskálázni a fotók felbontását, így például egy tíz megapixeles képből néhány kattintással csinálhatunk negyven megapixeleset úgy, hogy a minősége eközben semmit sem romlik. A technológia a két évvel ezelőtt bemutatott Enhance Details funkcióra épül, ami képes élesíteni a fotók részletességét. "A fotók felnagyítása gyakran a részletek elmosódásával jár, de a Super Resolutionnak van egy ütőkártya az ingujjában: egy fejlett gépi tanulási modell, ami több millió fotóval lett betanítva" - írtja Eric Chan, az Adobe vezető kutatója az új funkciót bemutató blogbejegyzésben.

Chan szerint a legjobb eredményeket RAW fájlok szerkesztésénél lehet elérni, de a funkció működik jpg, tiff és png formátumú fotóknál is. A fejlesztő hozzáteszi, hogy érdemes odafigyelni az olyan beállításokra is, mint az élesítést, a zajcsökkentés és a textúra, mert ezek is befolyásolhatják a nagyítás minőségét.


Bal oldalon a hagyományos nagyítással, jobb oldalon pedig a Super Resolution funkcióval nagyított fotók (Fotó: Adobe)

A Super Resolution jelenleg a Photoshopban érhető el, ahol RAW fájlok esetében egyszerűen csak meg kell nyitnunk a képet (ekkor automatikusan elindul az ACR), míg más fájltípusok esetén az Adobe Bridge-ből kell manuálisan megnyitnunk a képeket a Camera Rawban. Ha megnyitottuk a képet, jobb klikkel tudjuk előhívni az Enhance (Javítás) funkciót, majd nincs más dolgunk, mint bepipálni a Super Resolutiont (Szuperfelbontás) és ismét az Enhance (Javítás) gombra kattintani.

A .dng kiterjesztésű RAW formátumban kapott képünk négyszer akkora lesz, mint az eredeti, vagyis horizontálisan és vertikálisan is a duplájára nő a pixelek száma, ami számos esetben jól jöhet. Az Adobe szerint ilyen lehet például a régebbi, alacsonyabb felbontású kamerákkal készült fotók feljavítása, vagy például a természetfotók, ahol sokszor csak elég távolról tudják a fotósok megörökíteni az állatokat. Az Adobe azt ígéri, hogy a Photoshop mellett hamarosan a Ligtroomban és a Lightroom Classicban is elérhetővé válik az új funkció, ahol majd a Develop menün belül érhetjük el a szuperfelbontást.

(Petapixel, TechSpot, Borítókép: Adobe)

További cikkek a témában:

Ez a képszerkesztő program ezerszer látványosabbá teszi a fotóinkat A Luminar AI-jal nem csak az eget cserélhetjük le egy kattintással, de a tükröződések is alkalmazkodnak a megváltozott háttérhez.

Google figyelmeztetés: a Fotók app algoritmusa nem viccel, ha képeink tömörítéséről van szó Kiderülni látszik, hogy a Google Fotók beszüntetésre kerülő legnagylelkűbb, és egyik leghasználhatóbb funkciója eleve nem működött jól, a vállalat figyelmeztetést adott ki felhasználóknak.

Jó reggelt, holnap van - és még a Photoshop is a photoshopolás ellen küzd Az Adobe, a Twitter és a New York Times közös kezdeményezést indított a hiteles online tartalmakért.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni
Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni
Bár már ma is léteznek “lézerfegyverek”, ezek csak bizonyos légi célpontok hatástalanításához elég erősek. Most azonban megnyílt az út a tényleges lézerfegyverek előtt, amelyek képesek „megolvasztani” a távoli célpontokat.
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
A rádióhullámok a Földön mindenütt jelen vannak – ebből adódik az ötlet, hogy ha ezt energiaként hasznosíthatnánk, akkor nem kellene az eszközeinket tölteni. Ez az elképzelés önmagában nem új, a lépték viszont igen: egy egész autó működtetésére ugyanis sosem tűnt elégnek az így nyerhető energia. Legalábbis nem tűnt annak egészen 2015-ig.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.