Fura, de a Marson állandóan változik a hangsebesség

2024 / 06 / 13 / Felkai Ádám
Az még hagyján, hogy értelemszerűen más a hangsebesség a Marson, mint a Földön, de a vörös bolygón elég radikálisan változik is.

A legújabb kutatások igazán érdekes eredménnyel járulnak hozzá a Marssal kapcsolatos ismereteinkhez: a vörös bolygón a hangsebesség jelentősen ingadozik a helytől és a hőmérséklettől függően. Ez a felismerés azért fontos, mert segíthet a marsi roverek által észlelt hangok analízésében, valamint növelheti a biztonságot is a jövőbeli emberes küldetések során – számol be róla a Live Science.

A kísérlet során a Perseverance rover mikrofonjai különféle hangokat rögzítettek, és így sikerült egyedi hangmintázatokat feltárni. Mint kiderült, például a 240 hertz alatti hangok lassabban terjednek, mint a magasabb hangok, ami a marsi légkör magasabb szén-dioxid-koncentrációjára vezethető vissza. Ez már egy olyan változás, ami adott esetben akár a Marsra küldött asztronauták kommunikációjára is hatással lehet.

A francia és amerikai tudósokból álló csoport a Mars légkörének alsó 18 méterénél vizsgálta a hangsebességet és -csillapítást. A hangsebesség az a sebesség, amellyel a hanghullámok terjednek egy közegben. Ez a sebesség függ a közeg sűrűségétől és rugalmasságától és méter per szekundumban (m/s) mérik. Ezzel szemben a hangcsillapítás az a jelenség, amely során a hanghullám energiája csökken, miközben terjed egy közegben. Ez a csökkenés különböző tényezők hatására történhet: például a közeg ellenállása, a hullám szóródása és elnyelődése. A csillapítás mértékét decibelben (dB) mérik, és fontos szerepet játszik abban, hogy milyen messzire terjedhet el a hang egy adott közegben.

A mostani kutatáshoz a Mars Climate Database adatait is felhasználták, amely tartalmazza a légköri nyomást, hőmérsékletet és kémiai összetételt, hogy előre jelezzék a hangtulajdonságokat. A JGR: Planets című folyóiratban megjelent eredmények szerint a marsi pornak (a Földön, az itteni porhoz hasonlóan) csekély hatása van a hangterjedésre. A Marson azonban a hangsebességet és a csillapítást nagyban befolyásolja két tényező: a már említett magas légköri szén-dioxid koncentráció, valamint a jelentős hőmérséklet ingadozás.

A Marson a hangsebesség körülbelül 0,5 m/s-kal változik minden Celsius-fokon, ami hasonló a Földhöz. Különbséget jelent azonban, hogy a Marson sokkal szélsőségesebb értékek között változik a napi hőmérséklet. Például a Perseverance kutatási területén a hőmérséklet napközben akár 32 Celsius-fokkal is változhat, ami így akár 30 méter/s sebességgel is befolyásolhatja a hangátvitelt, és a melegebb órákban a hang háromszor gyorsabban elhal.

A kutatók most kidolgozott modellje azonban képes megjósolni a hangsebességet és a csillapítást a Mars bármely pontján, a nap vagy az év bármely szakában. Ez a modell arra is jó, hogy megmutassa, miként észelelheti a jövőbeli emberi legénység a hangokat a bolygó különböző időpontjaiban és helyszínein eltérő körülmények között.


Ezt látnánk az égen, ha a Földnek is olyan gyűrűi lennének, mint a Szaturnusznak
Ezt látnánk az égen, ha a Földnek is olyan gyűrűi lennének, mint a Szaturnusznak
Nagyon látványos lenne, igaz, a valóságban pontosan így egész biztosan nem jöhetne létre.
Elképesztő folyamat zajlik épp a Napban
Elképesztő folyamat zajlik épp a Napban
A Nap a következő napciklus első jeleit produkálja – holott még mindig a jelenlegi ciklus közepén vagyunk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.