Futurisztikus, mégis gyerekkorunkba repít vissza minket az új, budapesti kiállítás

2023 / 09 / 01 / Bodnár Barna
Futurisztikus, mégis gyerekkorunkba repít vissza minket az új, budapesti kiállítás
Európa utazó kiállítása, az Ikono a mai napon nyitotta meg kapuit a budapesti közönség előtt. A tárlat különleges, immerzív élményt ígér, de mit is jelent ez pontosan?

Nem ez az első alkalom, hogy az Ikono egy európai nagyvárosba költözik: a három évvel ezelőtti madridi, valamint a római és barcelonai megnyitót követően érkezett a magyar fővárosba. Bár kiállításként, vagy egyfajta múzeumként is tekinthetünk rá, a megnyitó előtti sajtóbejárás végeztével mégis inkább úgy éreztük, mintha egy futurisztikus, szürreális világba érkeztünk volna, ami egyben játszótér is.

A cég spanyol alapítóiban, Japánban, egy családi kirándulás során, a kiotói Arashiyama bambuszerdőben született meg az Ikono ötlete. A kulcsszó az, hogy immerzív, azaz belemerülő élmény, amit akár szó szerint is érthetünk, főleg amikor a kiállítás egyik szobájában konfettiágyúból kilőtt színes papírdarabkák esőjében „ázunk”, vagy amikor egy csúszdán huppanunk egy másfél méter mély, labdákkal teli medencébe.


Fotó: Ikono

Benézhetünk még a "Végtelen lámpások szobájába" is, ahol egy szürreális sétát tehetünk fények és árnyékok között, a "Fény Festés" elsötétített fülkéiben pedig a kezünket és mobiltelefonunk zseblámpáját használva rajzolhatunk a levegőbe, hogy alkotásunkat aztán egy fényképen láthassuk viszont. Olyan művészek alkotásait is megtekinthetjük, mint Koketit, Heather Bellino és Kimberly Leahey. Persze ez esetben sem a tradicionális múzeumlátogatásra kell gondolni, a három emeletes, 600 négyzetméteres térben ugyanis a foszforeszkáló művek között szó szerint elveszhetünk, a színes, tükrök által határolt labirintusban bolyongva.


Fotó: Ikono

Fernando Pastor, az Ikono ügyvezetője a Rakéta kérdésére azt mondta, az Ikono célja elsősorban, hogy felejthetetlen élményt adjon, amelyet a helyszínen élhetnek át az emberek, ugyanakkor az egyedi és látványos környezet kiváló arra is, hogy a látogatók fényképekkel, videókkal örökítsék meg a kiállítás során tapasztaltakat. Pastor kihangsúlyozta, hogy az Ikono nem egy „szelfimúzeum,” hiszen itt az egyedülálló élmény megélése a cél, a fotók és videók készítése ennek az impulzusnak csupán a „következménye.” Az Eiffel-toronyt sem elsősorban azért látogatják az emberek, hogy szelfiket készítsenek ott, hanem, hogy lássák élőben, átéljék az ikonikus épület adta élményt, amit utána fotók készítésével megőriznek maguknak. Az ügyvezető szerint

az Ikono és a hozzá hasonló élménykiállítások nem fogják teljes mértékben leváltani a hagyományos múzeumokat, galériákat, viszont érdekes alternatívaként szolgálnak, főként a fiatal korosztály számára.

Az alapvetően végig futurisztikus, szürreális hangulatú és látványvilágú tárlat utolsó szobája meglehetősen különbözik a többitől. Ahogy ide belépünk, azonnal a múltba érkezünk, a teremben ugyanis igazi retro játékgépek várnak minket, amelyeken olyan játékokkal nosztalgiázhatunk, mint a Super Mario, a Tekken, vagy a Street Fighter korai verziói.


Fotó: Rakéta/Bodnár Barna

Az ügyvezető szerint a régimódi gépek célja, hogy felszabadítsák azt az emberekben rejlő játékosságot, amely bár mindenkiben megvan, gyakran teljesen eltűnik a mindennapi rutinunk, feladataink, munkánk végzése során. Az Ikono lényege, hogy minden látogató korlátok nélkül, újra gyermekké válhasson, legalább a kiállításon töltött időre.

(Borítókép: Ikono)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A mesterséges intelligencia forradalmasíthatja a gyógyítást is?
A mesterséges intelligencia forradalmasíthatja a gyógyítást is?
Az Avey öndiagnosztikai algoritmusa több mint 450 betegséget ismer fel 93 százalékos pontossággal, a beteg a gyógyszert házhozszállíttathatja az alkalmazással, vagy akár időpontot is foglalhat vele egy szakorvoshoz.
Wigner Jenő, a fizikus, aki megteremtette a nukleáris mérnöki tudományokat
Wigner Jenő, a fizikus, aki megteremtette a nukleáris mérnöki tudományokat
A legendásan udvarias tudós neve talán nem a legismertebb a Manhattan terv résztvevői közül, de hatalmas szerepet játszott az az első atommáglya, az első vízhűtéses, plutónium generáló reaktor létrehozásában és a tudomány számos területen hagyott hosszú időre szóló nyomot.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.