A LambdaVision egy fehérje alapú mesterséges retinát fejlesztett ki, amely a retinitis pigmentosa (RP) és az életkorral összefüggő makuladegeneráció (AMD) miatt látásukat elvesztett emberek számára nyújthat gyógyírt. Ezek a betegségek jelenleg gyógyíthatatlanok, és a rendelkezésre álló terápiák csak lassítják a folyamatot, így nagy szükség van olyan kezelésre, amely visszaadja a látást az érintetteknek. A LambdaVision által kifejlesztett technológia szabadalmaztatott és a fényérzékeny fehérje, a bakteriorodopszin (BR) segítségével működik, amely a károsodott fotoreceptorok szerepét veszi át. Az implantátum rugalmas, és a beeső fény által működik, így nincs szükség külső energiaforrásra vagy nagyméretű hardverekre, ami jelentős előnyt jelent az elektróda-alapú technológiákkal szemben.
A technológia preklinikai értékelése során végzett kísérletek kimutatták, hogy az implantátum képes stimulálni a degenerált retinát, és biztonságosan beültethető a patkányok és sertések szubretinális terébe.
Az implantátumokat rétegenkénti összeállítási technikával gyártják, ahol a BR-t és egy polikation kötőanyagot váltakozó rétegekben visznek fel egy ionáteresztő Dacron filmre. A problémát az jelenti, hogy a földi gyártási folyamatot a gravitáció befolyásolja, ami üledékképződést és oldatgradienset okoz, ami rontja a rétegek homogenitását és a minőségét. Itt jön tehát képbe az ISS mikrogravitációs környezete – az űrállomáson történő gyártás javíthatja a filmek minőségét, ami növeli azok stabilitását és teljesítményét a jövőbeni klinikai vizsgálatok és jóváhagyások során.
Jelenleg tehát a fő cél a LambdaVision mesterséges retinájának mikrogravitációban történő gyártási folyamatának optimalizálása. Emellett a kutatók kíváncsiak arra is, hogyan befolyásolja a mikrogravitáció a BR fehérje szerkezetét és funkcióját. Mint utóbb kiderült, az NG-14 küldetés eredményei szerint a fehérje szerkezete szerencsére nem változott meg az űrrepülés után. A további kutatások célja, hogy megvizsgálják a hosszabb ideig tartó mikrogravitációs tárolás hatásait, hogy biztosítsák a fehérje és az implantátumok stabilitását a kereskedelmi forgalomba hozatal előtt.
Vissza a cikkhez