A legnagyobb gamma-kitörés bizonyítékot jelenthet a sötét anyag létezésére

2022 / 11 / 06 / Bobák Zsófia
A legnagyobb gamma-kitörés bizonyítékot jelenthet a sötét anyag létezésére
Az eddigi legnagyobb gamma-kitörést detektálták a kutatók október 9-én: ez volt az első alkalom, hogy egy megfigyelt kitörés energiája meghaladta a 10 TeV-ot. A rendkívüli energiájú fotonok megjelenésére az axionszerű részecskék, vagyis a hipotetikus sötét anyag jelöltek szolgálhatnak magyarázatul.

A gamma-kitörések nem számítanak különleges eseményeknek az univerzum életében és a csillagászok számára is gyakran adódik alkalom, hogy megfigyeljék a jelenséget, mivel a teleszkópok rendszeresen detektálnak kisebb felvillanásokat. Gamma-kitörések (gamma-ray burst, GRB) akár naponta megfigyelhetőek azoknak a műholdaknak a berendezéseivel, amelyet ezeknek az eseményeknek az észlelésre alakítottak ki, azonban a kitörések nagy része távolról érkezik, akár a Földtől több milliárd fényévre zajló robbanások utóhatásaként, mikor nagytömegű csillagok életük végére érve összeomlanak és fekete lyukká vagy neutroncsillagá alakulnak.

A hatalmas energiákat felszabadító kozmikus események nagyenergiájú fotonokat indítanak útjukra, amelyek a kutatók elméletei szerint nem szóródnak szét minden irányba, hanem vékony sugárban (kúp alakzatban) haladnak. Ennek következtében a műholdak/teleszkópok műszerei csak azokat a gamma-kitöréseket tudják észlelni, amelyek kifejezetten a Föld irányába tartanak, vagyis a GRB-kből sokkal több is előfordulhat a megfigyelt átlag napi egynél. Azt, hogy valójában mennyi a lehetséges kitörések száma a kúp formája és nyílásszöge határozza meg, ami a csillagászok teóriája szerint mindössze néhány fokos, ami azt jelenti, hogy gamma-kitörésekből akár napi 500 is történhet, még ha ezt mérésekkel nem is lehet alátámasztani.

A megfigyelt gamma-kitörések közül az elmúlt években rendszeresen sikerült egyre nagyobb és nagyobb energiájú eseményeket detektálni, ami részben az egyre fejlettebb megfigyelőeszközöknek köszönhető: 2019. augusztus 29-én a GRB 190829 jelű eseményt például a Namíbiában található High Energy Stereoscopic System (H.E.S.S.) nevű teleszkóprendszerrel mérték, ami 2012-ben bővült 5 tagúra és egészen széles energiatartományban, 0,03 és 100 TeV között detektálja a fotonokat. A GRB 190829 során 3,3 Teraelektronvolt energiájú fotonokat mutattak ki és ez volt az az esemény, ami a bolygónkhoz egészen közel, egymilliárd fényévre történt, a gamma-kitöréseknél szokásosnak mondható 20 milliárd fényév távolság helyett.

Idén október 9-én azonban ezen is jócskán túltett egy újabb rekorddöntő intenzitású kitörés: a GRB 221009A jelű esemény, amelyet az előzőekhez hasonlóan elsőként a Swift szonda Burst Alert Telescope (BAT) teleszkópja észlelt, több szempontból is kiemelkedőnek számít a kitörések között. Egyrészt a Földhöz "közel", 2,4 milliárd fényévre zajlott le és a sugara egyenesen a bolygó felé tartott, másrészt olyan rendkívüli energiájú részecskéket indított útnak, amelyek minden korábbinál intenzívebbnek bizonyultak. A kitörést, pontosabban annak sugárzását, ami most érte el a Földet, számos obszervatóriumban figyelemmel kísérték, de a kínai LAAHSO (Large High Altitude Air Shower Observatory) KM2A berendezése közvetítette a legérdekesebb adatokat. A KM2A-t néhány évvel ezelőtt üzemelték be és a feladata kifejezetten a 10 TeV-nál nagyobb energiájú gamma-források keresése, most pedig mintegy 5000 nagyenergiájú fotont, köztük 18 TeV energiájút is sikerült befognia, ami jelentősen meghaladja a szokásos mértéket, mivel egy-egy kitörés során alkalmanként általában néhány száz nagyenergiájú részecskét detektálnak a csillagászok.

A Quanta Magazin beszámolója szerint azt, hogy hogyan lehetséges egy ilyen rendhagyó gamma-kitörésből származó fotonnak eljutnia a Földig, a kutatók egy lehetséges sötét anyag teóriával magyarázzák: a részecskét azért nem térítette el és nyelte el az útja során a más részecskékkel való interakció, mert időközben egy axionszerű részecskévé (ALP) alakult, majd visszaváltozott fotonná a Föld mágneses terének hatására. Az olasz kutatók által javasolt magyarázat szerint az esemény és a mérések bizonyítékot szolgálhatnak a hideg sötét anyag jelöltjének számító részecskék létezésére, és nem az ő teóriájuk az egyetlen, ami hasonló következtetésekre jut a megfigyeléseket illetően. A Hamburgi Egyetem kutatói szintén arról számoltak be tanulmányukban, hogy, mivel egy ilyen nagyenergiájú fotont nem lehetséges detektálni a modellek szerint, ezért más megoldást kell találni a jelenlétére és ebben szerepet játszhatnak az ALP részecskék is.

A kutatók szerint a fotonok a gamma-kitörés kiindulópontjaként szolgáló galaxisban, majd a Tejútrendszerben is, axionszerű részecskékkel vegyültek a mágneses mezőben

és a keveredés hatására jelentősen nőtt az energiájuk.

Az elmélet csak egy lehetséges magyarázatot ad a szokatlan észlelésre, a kutatók nem zárják ki annak a lehetőségét sem, hogy a mérések során történt valami hiba és félreértelmezték ezt a különös "kozmikus sugár esőt", amit a LAAHSO-ban mértek. Ami a megfigyeléseket még inkább bonyolítja és további kérdéseket vet fel a gamma-kitöréssel kapcsolatban, az az, hogy az orosz Baksan Neutrínó Obszervatórium Carpet-2 berendezése az eseménnyel valószínűleg összefüggő, 251 TeV energiájú foton hatását detektálta, 1338 másodperccel azután, hogy a Swiftbe megérkeztek az első jelek a kitörésről.

"250 TeV fotonok (ahogyan a LAAHSO által detektált 18 TeV fotonok sem) nem tudnak elérni minket a becsült z=0,151 vöröseltolódású gamma-kitörésből, hacsak nem rendhagyó részecskefizikai jelenségről van szó."

- írják a The Astronomer's Telegramon a felfedezéssel kapcsolatban.

Hogy az eddigi legintenzívebb gamma-kitörés valóban a sötét anyag mibenlétére nyújt-e közelebbi magyarázatot, illetve az anyagot alkotó részecskék létezésére bizonyítékot, egyelőre eldöntetlen kérdés, de az adatok elemzése valószínűleg még sok éven át ad feladatot a kutatóknak. A további vizsgálatok és a még fejlettebb műszerekkel való mérések, valamint egy következő nagyenergiájú kitörés detektálása mind hozzájárulhat ahhoz, hogy a gamma-kitörések és az ALP részecskék lehetséges kapcsolatának titkát végül sikerüljön megfejteni.

(Fotó: DESY/Science Communication Lab)

Léteznek sötét csillagok, amiket nem fúziós energia, hanem a sötét anyag megsemmisülése fűt A kutatók újabb számítások alapján bizonyították a régi teóriát, ami szerint léteztek és talán még ma is léteznek sötét csillagok, amelyek teljesen más módon működnek, mint a fényes társaik.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Simon Gergellyel, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértőjével beszélgettünk az egyre terjedő, de 2024-től már kötelező rögzített kupakok, és a PET-palackok körüli kérdésekről.
A nagy hódító iszonyatos végzete – élve temethették el Nagy Sándort
A nagy hódító iszonyatos végzete – élve temethették el Nagy Sándort
Nagy Sándor a teste a halála után hat nappal sem indult oszlásnak – akkor azt gondolták, hogy azért mert tényleg isten volt. Akadnak tudósok akik szerint ennél prózaibb volt az ok: az uralkodó akkor még élt, és így is temették el.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.