Gázüzemű hibridhajó az elektromos autóknak

2021 / 02 / 12 / Rácz Tamás
Gázüzemű hibridhajó az elektromos autóknak
LNG-üzemű járműszállító tengerjáró hajót épít a kínai autóexport zöldebbé tételéhez egy japán cég.

A Nippon Yusen Kaisha (NYK) nevű japán hajóépítő cég szerződést kötött a kínai  China Merchants Jinling Shipyard szállítmányozási vállalattal négy LNG-üzemű autószállító tengerjáró hajó elkészítésére. A hajók a távol-kelet és Európa között hozzák és viszik majd a kocsikat.

A hajók érdekessége, hogy LNG (vagyis cseppfolyósított földgáz) üzemű motorjuk különösen tiszta üzemű új konstrukció. A kipufogógáz metántartalmát 50%-kal csökkentették a ma elterjedt típusokéhoz képest, a kéntartalmú vegyületek kibocsátása 99, a nitrogén-oxidoké 96%-kal kisebb, mint a bunkerolajjal üzemelő, hasonló méretű hajóké. Ráadásul az üzemanyagfogyasztás is 40%-kal alacsonyabb lesz a mai LNG-hajókénál, mert a gázmotort hibridtechnológiával egészítették ki. A villamos hajtás azokban a helyzetekben, amikor az óriási gázmotor nem hatékony illetve az akkumulátorba eltárolható veszteségenergiák újrahasznosítása ugyanúgy csökkenti a tengeri hajók fogyasztását is, mint az autókét.


Hossz: 199.90 m, szélesség: 38 méter. Kapacitás: 7000 személyautó

Turbófeltöltéses Winterthur GD gázmotor kerül az új hajókba

Az NYK a későbbiekben körülbelül 40 további hibrid-LNG hajó építését tervezi ebben az évtizedben, ezek mindegyike 50%-os CO2-kibocsátást jelent majd azokkal a hajókkal szemben, amelyeket leváltanak a szállítmányozási cégeknél. A távolabbi cél pedig a hidrogén- és ammóniaüzemű, zéró emissziós hajók gyártására való átállás, valamikor a 2030-as évek derekán.

Ez is érdekelhet:

Hatalmas tengerjáró vitorlást tervezett egy svéd cég Az Oceanbird alig kisebb, mint egy átlagos konténerszállító-hajó, viszont 90%-kal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki.

Először láthatjuk, milyen lehetett a Mayflower hajó vitorlabontása 400 évvel az esemény után, a kiterjesztett és a virtuális valóság technológiáknak köszönhetően korábban sosem látott részletességgel láthatjuk nemcsak a hajót, de legénységét, utasait, és az őket körülvevő környezetet is.

Amszterdamban teljesen elektromossá válik a városi hajózás 2025-re minden turistahajó csendes és füstmentes lesz Amszterdam csatornáin.

 


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
A szovjet nukleáris hajtású szárazföldi “tengeralattjáró”, amely a föld alól támadt
A szovjet nukleáris hajtású szárazföldi “tengeralattjáró”, amely a föld alól támadt
A Harci Vakond nevű szerkezetet a szovjetek azért fejlesztették, hogy a föld alól támadják vele az USA katonai létesítményeit, akár rakétasilóit is. Miért nem lett semmi a dologból? Állítólag egy “kis üzemi baleset” miatt, ami alatt egy nukleáris robbanást kell érteni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.