Életre kel a Gattaca, jöhetnek a genetikailag tökéletes emberek - ígéri egy amerikai cég

2019 / 11 / 21 / Bobák Áron
Életre kel a Gattaca, jöhetnek a genetikailag tökéletes emberek - ígéri egy amerikai cég
A Genomic Prediction szerint már a megtermékenyítés előtt meg tudják mondani, ha a születendő gyerek túl alacsony vagy buta lenne.

A Genomic Prediction nevű New Jersey-i cég állítása szerint egy olyan DNS-tesztet hozott létre, amellyel in vitro fertilizáció (azaz lombik bébik) esetében már a megtermékenyítés előtt, az embrióból nyert sejtek analízisével meg tudják mondani, hogy

a születendő gyerek milyen öröklődő betegségeket és genetikai tulajdonságokat fog örökölni.

A listán a tizenegy leggyakoribb betegség szerepel, többek között a cukorbetegség, a szívroham és a rák több fajtája, de a cég szerint emellett akkor is figyelmeztetik a leendő szülőket, ha a gyereknél fennállna az esély, hogy a népesség legalacsonyabb vagy legbutább 2%-ba tartozzon.

A cég vezérigazgatója, Laurent Tellier a Gattaca című filmből merítette az ihletet, amelyben a gyermekek többsége mesterséges megtermékenyítéssel, a lehető legjobb géneket örökölve születik meg, az embereket pedig az öröklődő testi és szellemi képességeik alapján kasztokba sorolják. A LifeView ilyesmit nem ígér, csupán a genetikai állományt felmérve adnak egy "poligenetikus pontszámot", vagyis meghatározzák az egyes betegségek esélyének kialakulását.

Szakértő körökben azonnal nagy felzúdulást váltott ki a Genomic Prediction módszere, akik közül többen érezhetően sarlatánságnak tartják, amit a cég ígér. "A tudomány egyszerűen nem tart még itt" - mondta például Graham Coop, a Kaliforniai Egyetem kutatója.

"Felelőtlenség azt sugallni, hogy a tudomány eljutott arra a pontra, amikor megbízhatóan előre tudnánk jelezni, hogy melyik embriót kell választani ahhoz, hogy minimalizáljuk a betegségek esélyét".

A kutatók szkepticizmusa nem véletlen, hiszen a LifeWire még adós az esettanulmányok publikálásával, amelyekről viszont azt ígérik, hogy hamarosan bemutatják őket. A meggyőző bizonyítékok ellenére a cég így is több millió dollárnyi befektetői pénzt kapott, és a támogatók között olyan neveket is találunk, mint például Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója (aki Elon Muskkal közösen alapította a céget).

A genetikai teszt nem újdonság

Genetikai teszteket amúgy eddig is végeztek embriókon, ennek legelterjedtebb formája az úgynevezett preimplantációs genetikai diagnosztika, ami a beágyazódás előtti preembrió genetikai vizsgálatát jelenti, és génmutációval valamint kromoszóma-rendellenességekkel kapcsolatos betegségek kiszűrésére használják.

A mesterséges megtermékenyítést végző klinikák más betegségek esetén is használnak génvizsgálatot, például ha fennáll a cisztás fibrózis kockázata. Az embriók vizsgálatával foglalkozó Santiago Munne szerint viszont a két eset egészen más: monogenikus rendellenességeknél egyértelműen meg lehet mondani, ha az embrióval valami nincs rendben, a LifeWire ezzel szemben csak egy kockázati pontszámot ad, nem pedig egyértelmű választ. A szekértő egy másik, elég logikus ellenérvet is felvet, szerinte ugyanis azok a párok, akiknek mesterséges megtermékenyítés nélkül is lehet gyerekük, nem valószínű, hogy a lombik bébi programot választanák, amihez több hétnyi hormonkezelésre van szükség, és átlagosan 15 ezer dollárba kerül.

Egy másik szakértő, Laura Hercher szerint az is lehet, hogy az ilyen tesztekre nem is lesz igény. Példaként a szemszín kiválasztását említi, ami (a gyerek nemének meghatározásához hasonlóan) szintén lehetséges mesterséges megtermékenyítés esetén, ám mivel nem volt rá igény, így ez a szolgáltatás nem is létezik.

(Forrás: MIT Technology Review)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Nem mindegy, hogy melyik napszakban sportol az ember, ha sokáig akar élni
Nem mindegy, hogy melyik napszakban sportol az ember, ha sokáig akar élni
Más-más szempontból előnyös, ha reggel, vagy ha délelőtt kezdünk neki az edzésnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.