Genetikailag módosított szobanövényt hoztak létre, ami kiszűri a veszélyes anyagokat

2023 / 01 / 15 / Bobák Zsófia
Genetikailag módosított szobanövényt hoztak létre, ami kiszűri a veszélyes anyagokat
A genetikailag módosított futóka harmincszor hatékonyabban tisztítja a levegőt, mint a hagyományos növények.

Nem csak az utcai levegő lehet szennyezett a nagy autóforgalom és más faktorok miatt, a szobalevegő sem feltétlenül egészséges a takarításhoz használt vagy a bútorokban lévő vegyszerek alkotórészei miatt. A veszélyes anyagok listáján előkelő helyet foglal el a formaldehid, ami a padlók ragasztóanyagaiban, a falak szigetelésében, a festékekben vagy akár bizonyos kozmetikai termékekben is előfordulhat, emellett a benzol, a toluol és a xilol, amelyek szintén a festékek, műanyagok, ragasztók és számos más anyag összetevőit alkotják. Ezeket az illékony szerves vegyületeket (volatile organic compound, VOC) könnyű belélegezni és káros hatással lehetnek az emberi egészségre.

A szobanövények valamilyen mértékben képesek szűrni a lakások levegőjét, de a hatékonyságuk nem elegendő ahhoz, hogy teljes mértékben megtisztítsák a teret a szennyezésektől, viszont egy újgenerációs növény, a mesterségesen módosított hegyescsúcsú futóka már sokkal jobb eredményeket ér el elődjeinél. A növényt a francia Neoplants cég biomérnökei alkották meg néhány új gén hozzáadásával, amelyek az organizmus metabolikus rendszerének működését változtatták meg: a módosított növény így a formaldehidet és a többi potenciálisan veszélyes vegyületeket nem csak szűri, hanem hasznos alapanyaggá alakítja és a saját életbenmaradásához felhasználja.

A formaldehidből fruktózt készít, a benzolt, toluolt, xilolt és más VOC anyagokat pedig fehérjéket építő aminosavakká bontja.

A tesztek alapján a Neo P1 (a módosított futóka) egy átlagos szobanövénynél 30-szor hatékonyabban tisztítja a levegőt, amihez a növény genetikai tényezőin kívül a földjében található mikroorganizmusok is hozzájárulnak, amelyeket a mérnökök telepítenek a gyökerek közelébe. A Neo P1-t, amelyet a 2023-as CES-en is bemutattak, egyelőre még nem árusítják, de később 179 dollárért (65 000 forint) lehet majd hozzájutni - ez az ár a futókát és a speciális, környezetbarát cserepet is magában foglalja.

(Fotó: Getty Images/Radu Bighian)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön
Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön
Elég rangos intézmények kutatói írják, hogy nem szabad kizárni ezt a lehetőséget sem – az ebből az állításból kinövő, esetleges következmények pedig még ennél is vadabbak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.