Genetikailag módosított szobanövényt hoztak létre, ami kiszűri a veszélyes anyagokat

2023 / 01 / 15 / Bobák Zsófia
Genetikailag módosított szobanövényt hoztak létre, ami kiszűri a veszélyes anyagokat
A genetikailag módosított futóka harmincszor hatékonyabban tisztítja a levegőt, mint a hagyományos növények.

Nem csak az utcai levegő lehet szennyezett a nagy autóforgalom és más faktorok miatt, a szobalevegő sem feltétlenül egészséges a takarításhoz használt vagy a bútorokban lévő vegyszerek alkotórészei miatt. A veszélyes anyagok listáján előkelő helyet foglal el a formaldehid, ami a padlók ragasztóanyagaiban, a falak szigetelésében, a festékekben vagy akár bizonyos kozmetikai termékekben is előfordulhat, emellett a benzol, a toluol és a xilol, amelyek szintén a festékek, műanyagok, ragasztók és számos más anyag összetevőit alkotják. Ezeket az illékony szerves vegyületeket (volatile organic compound, VOC) könnyű belélegezni és káros hatással lehetnek az emberi egészségre.

A szobanövények valamilyen mértékben képesek szűrni a lakások levegőjét, de a hatékonyságuk nem elegendő ahhoz, hogy teljes mértékben megtisztítsák a teret a szennyezésektől, viszont egy újgenerációs növény, a mesterségesen módosított hegyescsúcsú futóka már sokkal jobb eredményeket ér el elődjeinél. A növényt a francia Neoplants cég biomérnökei alkották meg néhány új gén hozzáadásával, amelyek az organizmus metabolikus rendszerének működését változtatták meg: a módosított növény így a formaldehidet és a többi potenciálisan veszélyes vegyületeket nem csak szűri, hanem hasznos alapanyaggá alakítja és a saját életbenmaradásához felhasználja.

A formaldehidből fruktózt készít, a benzolt, toluolt, xilolt és más VOC anyagokat pedig fehérjéket építő aminosavakká bontja.

A tesztek alapján a Neo P1 (a módosított futóka) egy átlagos szobanövénynél 30-szor hatékonyabban tisztítja a levegőt, amihez a növény genetikai tényezőin kívül a földjében található mikroorganizmusok is hozzájárulnak, amelyeket a mérnökök telepítenek a gyökerek közelébe. A Neo P1-t, amelyet a 2023-as CES-en is bemutattak, egyelőre még nem árusítják, de később 179 dollárért (65 000 forint) lehet majd hozzájutni - ez az ár a futókát és a speciális, környezetbarát cserepet is magában foglalja.

(Fotó: Getty Images/Radu Bighian)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Emberi agyat nyomtattak, ami úgy viselkedett, mint a valódi megfelelője
Emberi agyat nyomtattak, ami úgy viselkedett, mint a valódi megfelelője
A 3D-nyomtatott agyszövet sejtjei fejlődés közben ugyanolyan kapcsolatokat hoztak létre egymással, mint a valódi emberi agyban és a betegségekre is hasonló módon reagáltak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.