Gigantikus Földgömb, vagy hihetetlen fényparadé a város közepén – a Las Vegas-i Sphere

2023 / 07 / 06 / Felkai Ádám
A Las Vegas-i Sphere a “legnagyobb gömb a Földön”, amit kívülről a bolygó legnagyobb LED képernyője borít, és hihetetlenül látványos dolgokra képes. Ám a Sphere belül is egy teljesen következő generációs szórakoztató komplexum haptikus ülésekkel és 4D-s gépekkel.

Az MSG Sphere még csaknem három hónapig nem nyílik meg a nagyközönség előtt, amikor a U2 koncertsorozata nyitja meg a helyet, de azt már most, az amerikai kiemelt fontosságú nemzeti ünnep, Július 4-e kapcsán látni lehetett, hogy mit tud ez a páratlan, és minden szempontból nagyszabású Las Vegas-i építmény.

A 110 méter magas és 155 méter széles Sphere (a különbség abból adódik, hogy nem a teljes gömb “lóg ki” a talajból) a világ legnagyobb gömb alakú szerkezete. A benne található, salátatál alakú színház pedig állítólag a világ legnagyobb felbontású, körbefutó LED-képernyőjét tartalmazza. A külsejét pedig 1,2 millió jégkorong méretű LED-del szerelték fel, amelyek programozhatók úgy, hogy hatalmas léptékben villantsanak fel dinamikus képeket – ami egy újabb világrekord. A Sphere-ben csaknem 18 000 ember fér el.

Az épület először kedd este volt teljesen megvilágítva július negyedikének a megünneplésére – írja a CNN.

A tervek szerint a Sphere külsejét minden nap és éjszaka megvilágítják animációkkal és egyéb képekkel, néha évszakhoz kötötten. Például halloweenkor óriási tökké, karácsonykor pedig hógömbbé változhat. A helyszín zenei, filmes eseményeknek és néhány sportversenynek ad majd otthont.

A Sphere-t a Populous, a világ számos vezető sportarénája mögött álló globális építészeti cég tervezte, és a járvány miatt az építési költségek végül 2,3 milliárd dollárra nőttek – ez több, mint amibe a Sphere legimpozánsabb Vegas-i szomszédjai, köztük a Bellagio és az Allegiant Stadion kerültek.

A tervek szerint az épületet szeptember 29-én nyitják meg az „U2:UV Achtung Baby Live at Sphere” című 25 koncertből álló sorozatával, amely az ír banda 1991-es, „Achtung Baby” című nagylemeze köré épül, és december közepéig tart. A helyszínen exkluzív vetítéseket is rendeznek majd a „Postcard From Earth” című, Darren Aronofsky film formájában, amely az ígéretek szerint teljes mértékben kiaknázza a Sphere hatalmas képernyőjét, és szemet gyönyörködtető körutat kínál a nézőknek a bolygónkon.

A Sphere producerei a következő szintű hangzással is büszkélkednek: elvileg a 160 000 hangszóró ugyanazt az érintetlen hangot közvetíti minden ülésen, függetlenül attól, hogy valaki a legfelső sorban ül, vagy lent a padlón. A "terem" fel van szerelve haptikus ülésekkel is, amelyek képesek rezegni, hogy megfeleljenek a képernyőn zajló eseményeknek – például egy földrengésnek –, valamint 4D-s gépekkel, amelyek szél-, hőmérséklet- sőt még illathatásokat is létrehozhatnak.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.