Gladys Ingle, a nő, aki menet közben, a levegőben cserélt kereket egy repülőn

2023 / 08 / 08 / Felkai Ádám
Gladys Ingle, a nő, aki menet közben, a levegőben cserélt kereket egy repülőn
A hajmeresztő felvételt ismét felfedezte magának a világháló, na de ki volt Gladys Ingle, és miért vállalkozott arra, amit ma már talán senki sem csinálna utána.

Gladys Ingle a levegőben érezte otthon magát, és a repülés történetének, valamint a kaszkadőr mutatványoknak egyaránt korai űttörője volt – de ezzel a kijelentéssel némileg félrevezetőek vagyunk. Különösen, ami a kaszkadőr mutatványokat illeti.

Az úttörők ugyanis általában élen járnak egy bizonyos területen, majd átadják a stafétát a következő generációknak – abban azonban egészen biztosak lehetünk, hogy manapság nagyon kevesen (akár azt is megkockáztathatjuk, hogy: senki) művelnék azt, amit Ingle szinte rutinszerűen végzett.

Gladys Ingle (született: 1899. március 28-án) volt a negyedik engedéllyel rendelkező női pilóta az Egyesült Államokban, és a hajmeresztő akrobatamutatványok iránt is igen korán kezdett érdeklődni – 23 évesen már repülős mutatványokat hajtott végre, és az 1920-as és 1930-as években fellépései révén világhírűvé vált műrepülő-mutatványainak és az úgynevezett szárnysétájának köszönhetően.

Mivel a korszakban az egészségügyi és biztonsági intézkedéseket nem tekintették elsődlegesnek, ezért a halált megvető mutatványokra igen gyakran került sor. Ezekből pedig Ingle is jócskán kivette a részét.

Ingle volt az egyetlen női tagja a hollywoodi 13 Black Cats légi kaszkadőr csapatnak. A kaszkadőrök Curtiss JN-4 típusú kétfedelű repülőgépekkel (úgynevezett “Jenny”-ken) repültek, melyek a felépítésük miatt ideálisak voltak a kaszkadőrök és a szárnysétálók számára. Ingle azzal vívta ki rettenthetetlen hírnevét, hogy a levegőben ejtőernyő vagy biztonsági felszerelés nélkül cserélt gépet – az elmondások szerint olyan háromszázszor hajtotta végre ezt, amit manapság jó eséllyel senki sem csinálna utána.

Inglenek több felépített mutatványa is akadt: az például, hogy egy gép szárnyán állt, miközben az átrepült egy híd alatt, még csak a visszafogottabbak közé tartozik, mivel az igazi szenzáció az volt, amikor a levegőben cserélt kereket egy repülőn.

A mutatvány egy sztoriként épült fel, mondhatjuk, hogy lényegében egy élőben forgatott film volt, különösen a film korabeli definícióját értve itt. Eszerint egy gépnek kiesett az egyik kereke a levegőben, ezért Ingle egy kereket szíjazott a hátára, majd egy másik repülővel a sérült gép közelébe repült, átmászott rá, lemászott a kerékhez, és kicserélte azt. Ezt követően a gép biztonsággal landolt Ingle-lel a szárnyán.

A film manapság ismét bejárja a világhálót, és habár sokan nem teszik hozzá, hogy ez megrendezett jelenet, de mindez mit sem von le Ingle érdeméből, hiszen attól független, hogy nem valódi “balesetről” volt szó, a mutatványt ugyanúgy élesben, bármiféle biztonsági megoldás nélkül hajtotta végre.

Akadtak ezen kívül is őrült mutatványai: volt, hogy a szárnyról nyilakat lőtt célra, de a legveszélyesebb az volt, amikor a szárnyon állt, miközben a gép egy hurkot írt le a levegőben. Habár több készerleszállásban is volt része, sőt le is zuhant párszor, egy újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy sosem félt ezen mutatványok közben.

A fentiek után talán meglepő, de Ingle békés és hosszas életkort élt meg – 1981. október 27-én, 82 évesen hunyt el.

(Forrás: News18, SelvedgeYard, Wikipedia, kép: San Diego Air & Space Museum Archives)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
A Jorunna Parva valójában egy tengeri csiga fajta, melynek kémiai vegyületeket detektáló antennái nyuszifülekre hasonlítanak. Az apró, két centiméteres élőlények étrendjüknek köszönhetően rendkívül mérgezőek és mindössze néhány hónapig élnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.