Gombnyomásra összetekeredő gyalogoshíd

2021 / 07 / 21 / Perei Dóra
Gombnyomásra összetekeredő gyalogoshíd
Rég elmúltak azok az idők, amikor a 3D nyomtatás előnyeit csak egy szűk kiválasztott réteg használhatta ki, hiszen manapság egyre több problémára kínál megoldást ez a technológia.

Ezúttal épp Sanghajban, ahol szakemberek olyan gyalogoshidat nyomtattak a közelmúltban, amely gombnyomásra összetekerhető. Hogy miért? Nos mindenekelőtt azért, hogy ne akadályozza a víz szabad áramlását, amikor szükség van rá.

A híd "otthona" Sanghaj Wisdom Bay nevet viselő innovációs parkjában található, melynek felhúzása száz százalékban hulladék- és szennyezésmentes volt - írja a XY. Az egész folyamat mindössze három napig tartott, magához a nyomtatáshoz pedig kompozit karbonát-poliésztert, egy környezetbarátnak minősített anyagot használtak.

A híd hossza kilenc méter, szélessége másfél méter, magassága pedig 1,1 méter. Súlya nyolcszázötven kilogramm, és ígérete szerint egyszerre maximum húsz ember sétálhat rajta. Ami nem sok, ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy jelenleg egy prototípusról beszélünk. A készítők célja a prototípussal az volt, hogy bebizonyítsák, a feltekeréses technika valóban megvalósítható. Leengedéséhez és feltekeréséhez elegendő egy jól működő Bluetooth-kapcsolat, a folyamat pedig még egy percig sem tart.

Ezen a ponton ismét érdemes megemlíteni, hogy az eszközt nem kifejezetten apró halastavakra tervezték, sokkal inkább nagyobb folyókra, ahol jól jöhet az összecsukható funkció. Ezen kívül a hídra szenzorokat is szereltek, amik automata riasztórendszeren keresztül azonnal jelzik, ha egyszerre túl sokan tartózkodnak rajta. A fejlesztők így kívánják elkerülni a híd leszakadását.

(Fotók: JI HAIXIN/Imaginechina via AFP)

További cikkek a témában:

Dubaiban megnyílt a világ legmélyebb medencéje A hatvan méter mélységű medence mélyén nem csupán víz, hanem egy komplett nyaralóövezet lapul.

Nagyszabású szénmegkötő létesítmény épül Skóciában A tervek szerint 2026-tól működhet majd az üzem, ahol évente fél- és egymillió tonna közti szén-dioxidot tudnak majd kivonni a légkörből. Ezzel a skóciai lesz az első ilyen, nagy léptékben dolgozó európai erőmű.

A jövő Champs-Elysées-je a nevéhez illően paradicsomi kertté változik A francia főváros ikonikus sugárútját mára ellepte az autós forgalom, de 2030-ra egy különleges, zöld kertté alakul át a tervek szerint.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.