Gombnyomásra összetekeredő gyalogoshíd

2021 / 07 / 21 / Perei Dóra
Gombnyomásra összetekeredő gyalogoshíd
Rég elmúltak azok az idők, amikor a 3D nyomtatás előnyeit csak egy szűk kiválasztott réteg használhatta ki, hiszen manapság egyre több problémára kínál megoldást ez a technológia.

Ezúttal épp Sanghajban, ahol szakemberek olyan gyalogoshidat nyomtattak a közelmúltban, amely gombnyomásra összetekerhető. Hogy miért? Nos mindenekelőtt azért, hogy ne akadályozza a víz szabad áramlását, amikor szükség van rá.

A híd "otthona" Sanghaj Wisdom Bay nevet viselő innovációs parkjában található, melynek felhúzása száz százalékban hulladék- és szennyezésmentes volt - írja a XY. Az egész folyamat mindössze három napig tartott, magához a nyomtatáshoz pedig kompozit karbonát-poliésztert, egy környezetbarátnak minősített anyagot használtak.

A híd hossza kilenc méter, szélessége másfél méter, magassága pedig 1,1 méter. Súlya nyolcszázötven kilogramm, és ígérete szerint egyszerre maximum húsz ember sétálhat rajta. Ami nem sok, ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy jelenleg egy prototípusról beszélünk. A készítők célja a prototípussal az volt, hogy bebizonyítsák, a feltekeréses technika valóban megvalósítható. Leengedéséhez és feltekeréséhez elegendő egy jól működő Bluetooth-kapcsolat, a folyamat pedig még egy percig sem tart.

Ezen a ponton ismét érdemes megemlíteni, hogy az eszközt nem kifejezetten apró halastavakra tervezték, sokkal inkább nagyobb folyókra, ahol jól jöhet az összecsukható funkció. Ezen kívül a hídra szenzorokat is szereltek, amik automata riasztórendszeren keresztül azonnal jelzik, ha egyszerre túl sokan tartózkodnak rajta. A fejlesztők így kívánják elkerülni a híd leszakadását.

(Fotók: JI HAIXIN/Imaginechina via AFP)

További cikkek a témában:

Dubaiban megnyílt a világ legmélyebb medencéje A hatvan méter mélységű medence mélyén nem csupán víz, hanem egy komplett nyaralóövezet lapul.

Nagyszabású szénmegkötő létesítmény épül Skóciában A tervek szerint 2026-tól működhet majd az üzem, ahol évente fél- és egymillió tonna közti szén-dioxidot tudnak majd kivonni a légkörből. Ezzel a skóciai lesz az első ilyen, nagy léptékben dolgozó európai erőmű.

A jövő Champs-Elysées-je a nevéhez illően paradicsomi kertté változik A francia főváros ikonikus sugárútját mára ellepte az autós forgalom, de 2030-ra egy különleges, zöld kertté alakul át a tervek szerint.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
A T-Omega Wind egy kis méretű prototípussal már teszteli a piramis alakú, vízen lebegő szélturbina életképességét.
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.