Google coming out: titokban milliónyi orvosi betegadatot gyűjtöttek

2019 / 11 / 14 / Justin Viktor
Google coming out: titokban milliónyi orvosi betegadatot gyűjtöttek
A Google beismerte a Csalogány Projekt létezését, miután megvádolták, hogy titokban személyes egészségügyi adatokat kezel a felhasználókról. A társaság azt állítja, hogy mindezt legálisan teszi.

21 állam milliónyi betegadata: titokban

A Csalogány Projekt keretében a Google 21 amerikai államban titokban gyűjtötte össze a betegek egészségügyi nyilvántartási adatainak millióit az egészségügyi szolgáltató nevében.

A jelentés szerint sem az egészségügyi szolgáltató orvosai, sem a betegek nem tudtak róla, hogy mi történik.

Legalábbis addig, amíg Rob Copeland, a Wall Street Journal újságírója meg nem írta, hogy a programban összegyűjtött adatok többek között a laboratóriumi eredményekből, orvosi diagnózisokból, kórházi ápolási nyilvántartásokból, és a teljes kórtörténetből állnak kiegészítve a beteg nevével és születési idejével. Akár 150 Google-alkalmazott is hozzáférhetett az adatbázishoz.

A New York Times néhány napja megerősítette a jelentés nagy részét, azt írva, hogy több tucat Google alkalmazott férhet hozzá érzékeny páciensadatokhoz, és hogy az aggályok szerint egyes Google alkalmazottak letölthették az adatok egy részét.

Mehet ez már egy ideje

A Google azt állítja, hogy az okozott meglepetés ellenére

az egészségügyi szolgáltatók számára szokásos gyakorlat, hogy az érzékeny egészségügyi betegadatokat megosszák a technológiai szektorral egy olyan megállapodás alapján, mint amilyet ez esetben is aláírtak.

Ez szűk mezsgyén, de lehetővé teszi a Google számára, hogy a szolgáltatóval szerződött betegek személyes orvosi adatainak felhasználásával építsen eszközöket az egészségügyi szolgáltató számára anélkül, hogy értesítené a betegeket - állítja a társaság.

Chewbacca-védelem

Egy Google szóvivő a későbbiekben vitatta azt az elképzelést, miszerint a Google titokban összegyűjti több millió amerikai egészségügyi nyilvántartásait, mondván, hogy egy ilyen megállapodás egyetlen célja szolgáltatásokat nyújtani az egészségügyi szolgáltatónak, és hogy csak azért nem jelentette be korábban, hogy ezt teszi,  mert a munka még nagyon korai szakaszában volt.

A vállalat azt is megerősítette, hogy partnere az Ascension egészségügyi nagyvállalat, egy Szent Louis-ban található katolikus egészségügyi rendszer, amely 21 államban és Washington DC-ben (Columbia kerület területén) működik. Az Ascension saját szavaival: egy valláson alapuló egészségügyi szervezet, mely az innováción keresztüli transzformációra esküdött fel, az ápolás minden területére kiterjedően. A cég az USA legnagyobb nonprofit egészségügyi szervezete. A Wall Street Journal szerint a Google olyan szoftver tervezésére használja a megszerzett személyes adatokat, amely a személyre szabott betegellátást célozza egyedi fejlett mesterséges intelligencia és gépi tanulási eszközök segítségével.

Beteg-keresőt a keresőboltból

A Forbes beszámol arról is, hogy a Csalogány Projekt részeként az Ascension feltöltötte a beteg adatait a Google felhő-szervereire.  Az újszerű ötlet az volt, hogy az Ascension munkatársai egy “Páciens Kereső” nevű eszköz használatával elérhetik az egyes páciensek oldalait. A Forbes újságírója szerint - aki állítólag látott egy erről szóló prezentációt is:

Egy ilyen Google birtokába került oldal a teljes beteg információt tartalmazza, jegyzeteket a beteg orvosi kérdéseiről, a teszteredményekről és a kapott gyógyszerekről, ideértve a beszkennelt dokumentumokból származó információt.

A Google már egy ideje az egészségügyre összpontosít, és ez az iparra irányuló figyelem csak nőtt az utóbbi években. Versenyeznek az Amazon és az Apple hasonló erőfeszítéseivel, melyek szintén próbálnak betörni a jól jövedelmező egészségügyi területekre. Tavaly a Google még egy egy egészségügyi ügyvezetőt is felvett, hogy felügyelje a vállalat számos egészségügyi kezdeményezését, ugyanekkor bejelentették a DeepMind MI labor egészségügyi osztályának felvásárlási terveit azzal a céllal, hogy egy MI  asszisztenst hozzanak létre az ápolók és orvosok számára.

Tiszta Chicago

A technológiai társaságot azzal is vádolják, hogy a Chicagói Egyetem Orvosi Központján keresztül százezres nagyságrendben fért hozzá egészségügyi nyilvántartásokhoz.

A Google 2017-ben lépett együttműködésre a Chicagói Egyetemi Orvosi Központtal, hogy olyan gépi tanulási eszközöket fejlesszen ki, amelyek képesek „pontosan megjósolni az egészségügyi eseményeket - például azt, hogy a betegeket kórházba szállítják-e, mennyi ideig maradnak kórházban és egészségi állapotuk romlik-e a kezelés ellenére - állítja a cég egy blogbejegyzésben. A poszt azt is megemlíti, hogy

a vállalat egyik gépi tanulási törekvése az, hogy „előre jelezze a betegek igényeit, mielőtt még azok felmerülnének”.

Eső után közlemény

Az Ascension sajtóközleményt adott ki a WSJ cikk megjelenése után, melyben utólag bejelentették partnerségüket a Google-lal, és annak céljaként „az egyének és közösségek egészségének és jóllétének optimalizálását, valamint digitális képességek átfogó portfóliójának kifejlesztését” határozták meg.

A Google a későbbiekben újra közzétett egy blogbejegyzést, amely megerősítette, hogy egészségügyi projektjüket valóban Csalogánynak hívják. "Világossá szeretnénk tenni: e megállapodás értelmében az Ascension adatai nem használhatók fel másra, csak a szerződésben rögzített szolgáltatásaink nyújtására.

A Google ebben a bejegyzésben beismerte, hogy több tucat másik egészségügyi szolgáltatóval is hasonló együttműködést ápol. Ígéretet tettek, hogy a betegek adatait nem lehetséges és nem is fogják összekapcsolni semmilyen Google fogyasztói adattal"

A posztot a Google Felhő-szolgáltatások elnöke Tariq Shaukat jegyzi.

(Forrás: The Verge, WSJ, TWP Fotó: Unsplash, )


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az amerikai férfi, aki minden emberi arcot groteszk szörnynek lát
Az amerikai férfi, aki minden emberi arcot groteszk szörnynek lát
A férfi két évvel ezelőtt kezdte el az emberi arcokat szörnypofáknak látni – mindennek hátterében egy bizarr betegség áll.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.