A Google és az MI testközelbe hozza a vadvilágot

2019 / 12 / 20 / Perei Dóra
A Google és az MI testközelbe hozza a vadvilágot
Nincs még egy akkora, vadállatokat felvonultató fényképes adatbázis a világon, mint ami a napokban összeállt, és ami mindannyiunk számára lehetővé teszi, hogy a kontinensek különböző részein elhelyezett milliónyi vadkameracsapda képeit visszamenőleg akár évszámra, akár fajokra vagy földrajzi helyre szűrve nézegethessük, illetve lekereshessük.

"A biológiai sokféleség kétségkívül válságba jutott. Az ENSZ májusi jelentése szerint egymillió faj örökre eltűnhet a Földről az emberi tevékenység miatt, nagy részük ráadásul már a következő tíz évben" – írja YouTube-csatornáján a Google, ami a Conservation International civil környezetvédő szervezettel közösen kifejlesztett egy programot, amely nemcsak a mi szórakoztatásunkra korszerűsítette a vadon élő állatok megfigyelését, hanem fokozottabb védelmük érdekében is.

A Wildlife Insights egy mesterséges intelligencián és a Google Cloud platformján alapuló program, ám nem kell hivatásos természetvédőnek lennünk ahhoz, hogy elképesztő közelségből megfigyelhessük Földünk vadon élő állatait, méghozzá élőhelyük háborgatása nélkül. 1990 óta összesen 4 553 621 darab helyi vadállományt pásztázó, elrejtett kameracsapdát telepítettek a világ különböző pontjain, a program pedig egy platformra rendszerezte őket. A projekthez már több nemzetközi környezet- és állatvédő szervezet csatlakozott, de mindenkit arra buzdítanak, hogy töltse fel saját vadkameráival készült felvételeit a hálózatra, így tovább bővülhet a vadakat figyelő adatbázis. Tanya Birch, a Google projektfelelős munkatársa blogbejegyzésben írt a Wildlife Insight-ról.

"A program segítségével nemcsak az orvvadászat elleni szervezetek kérhetnek le pontos adatokat az állatpopulációk aktuális méreteiről és a fajok egészségéről, de vészhelyzet esetén a területileg illetékes hivatalok is időben közbeavatkozhatnak."

A fotók rengeteg csodálatos, egyúttal igen ritka és különleges pillanatot rejtenek a kamerára rácsodálkozó majmoktól kezdve a fűben játszva hempergő jaguárkölykökig. A Wildlife Insights a jövőben eltávolítaná a földrajzi információkat a súlyosan veszélyeztetett állatfajok felvételeiről, jelenleg ugyanis mindegyiken látható a készítés helye, így az orvvadászok könnyen megtalálhatják őket.

Az adatgyűjtés elsődleges célja Földünk állatfajainak minél gyorsabb beazonosítása, a Google szerint ugyanis amíg a szakértők óránként háromszáz, de maximum ezer kép átnézésére és felcímkézésére képesek, addig a Google mesterséges intelligenciája óránként 3,6 millió fényképet elemez, és automatikusan beazonosítja az állatokat. Sőt a rendszer nemcsak fotókat válogat, de automatikusan kiszűri és törli a tárhelyekről azokat a feleslegesen helyet foglaló képeket, ahol a fűszálak mozgásán kívül más élőlény nem látható.

(Fotó: Pixabay)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Kedvező árú, mégis nagytudású telefonokkal sorozza meg a magyar piacot a Honor
Kedvező árú, mégis nagytudású telefonokkal sorozza meg a magyar piacot a Honor
A Honor június 12-én, Párizsban tartotta a meg a Honor 200-széria európai premierjét, amellyel a felső-középkategóriában állít komoly kihívókat a konkurenciának.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.