Megérkezett a Google okosórája, de vajon le tudja nyomni az Apple Watch-ot?

2022 / 10 / 08 / Pőcze Balázs
Megérkezett a Google okosórája, de vajon le tudja nyomni az Apple Watch-ot?
Az Apple gyakorlatilag az első, ha szigorúak akarunk lenni, akkor a második okosórája megjelenése óta toronymagasan vezeti a kategóriát eladásokban, képességekben és minőségben is. A most bemutatott Pixel Watch azonban lehet, hogy megszorongathatja az Apple Watch-ot.

A Google a héten tartotta az új Pixel termékeit bemutató eseményét, amelyen a Pixel telefonok mellett az első okosórájukat, a Pixel Watch-ot is megismerhettük. Egy színpadi show messze nem ér fel egy valódi teszttel, még kevésbé a hétköznapi használattal, de az látszik belőle, hogy egy-egy kütyüt mennyire gondolt komolyan a gyártója. És a Pixel Watch nem alibiből készült.

Egy ligában a nagyokkal

A globális okosóra-piacot nem nehéz egy félmondatban felvázolni: minden harmadik eladott óra egy Apple Watch, minden tizedik egy Samsung Galaxy Watch, aztán jön a maradék. Ennek megfelelően a The Verge-nél az Apple és a Samsung termékeivel hasonlították össze részletesen a Pixel Watch-ot. Ami a formát illeti, az eszköz valahol félúton van a két konkurens közt: ugyan kerekded, mint a koreaiaké, de koronával és gombbal vezérelhető, mint az amerikai versenytársa. A kijelző domború kialakítása pedig kifejezetten egyedi és elegáns. Az óra mérete negyvenegy milliméter, ami körülbelül megegyezik a kisebbik Apple és Samsung termékkel; valószínűleg nem túl nagy a keskeny csuklókra, de nem idétlen a szélesebbeken sem. A sporthoz és egészséghez kapcsolódó legfontosabb érzékelők mind helyet kaptak benne: méri a pulzusunkat, a véroxigén-szintünket, még EKG-t is csinál. Ami viszont szomorú, hogy bizonyos méréseket csak a Google által korábban megvásárolt Fitbit előfizetéses felhasználói láthatnak, havi tíz dollárért cserébe.

A kütyü ugyanazt az Exynos 9110 csipet használja, mint a Galaxy Watch 3, és a WearOS operációs rendszer is közös, vagyis feltehetőleg ugyanazokat az appokat támogatja majd a Pixel Watch, amelyeket a Galaxy órák, kivéve persze a Samsung-exkluzívakat. A Pixel Watch az Egyesült Államokban 350 dollárba fog kerülni mobil adatkapcsolat nélkül, míg a 4G modell 400 dollár lesz. Ez a Galaxy Watch 5-nél egy árnyalattal drágább, azonban olcsóbb az Apple Watch legújabb, nyolcadik generációjánál. Igaz, a belépő szintű Apple Watch SE-t alacsonyabban árazták.

Az, hogy a Pixel Watch eladásokban is közel kerül-e a két nagy riválishoz, sok mindenen múlhat.

A legfontosabb talán az akkumulátoridő, amelyről egyelőre azt állítják, hogy meglehetősen intenzív, sportolós, zenehallgatós, navigálós használat mellett egy teljes nap, de úgy, hogy a kijelző csak a csuklómozdulatainkra kapcsol be, amúgy sötét. Ha ezzel gondok lennének, akkor valamennyit segíthet, hogy egy USB-C kábellel fél óra alatt ötven százalékra tölthető a Pixel Watch. Ami szintén fontos a népszerűséghez, hogy az apró kütyüt kényelmes-e használni, a programocskák közti navigáció intuitív vagy macerás. De ami eldöntheti majd a kérdést, az az, hogy a Google pénzt akar-e csinálni az egészből, vagy csak szeretné megmutatni az Android készülékeket gyártóknak, hogy szerintük milyen egy jó okosóra.

Ez azért kulcskérdés, mert hiába kerülnek ki évről évre színvonalas telefonok Mountain View-ból, a Pixel mobilok piacrészesedése Amerikában még mindig csak két százalék, és ez már hatalmas növekedésnek számít a korábbi statisztikákhoz képest. Pedig a kütyük jó minőségűek, vonzóak és vegytiszta Android-élményt kínálnak. A most bemutatott modellek, vagyis a hetedik széria újra ígéretesnek tűnik. A belépő készülék 90Hz-es OLED-kijelzővel, saját fejlesztésű Tensor G2 csippel, modernebb szelfi-kamerával, elöl-hátul 4K 60 fps videóval érkezik. A Pro modell képernyője szabadon vált 10Hz és 120Hz között, vagyis tud szélsebes és takarékos is lenni, valamint 48 MP-es, harmincszoros "szuperfelbontású" zoomos telefotó kamerával, és a korábbinál még jobb széles látószögű optikával fotózhatunk vele.

Ami mind jól hangzik, de igazán akkor tudnánk örülni neki, ha a Google valóban világsikereket szeretne gyártani, és mondjuk nem csak kilenc országban forgalmazná az új óráját, illetve végre Magyarországon is közvetlenül elérhetővé tenné legalább a telefonjait.

(Fotó: Google)

Szinte mindent megtudhatunk magunkról a Samsung új okosóráival A Galaxy Watch 5 képes mérni a testösszetételünket, a vérnyomásunkat vagy akár a testhőmérsékletünket is, emellett az okoseszközeink is kényelmesen irányíthatóak vele. De természetesen a hagyományos fitneszfunkciók sem maradtak ki belőle.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
A Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézete már a jövő világhálójának, a “kvantuminternetnek” a legszükségesebb összetevőjén dolgozik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.