Goujian 2000 éves rozsdamentes, pengeéles, ősi fegyvere

2020 / 01 / 02 / Justin Viktor
Goujian 2000 éves rozsdamentes, pengeéles, ősi fegyvere
Tele az internet sztorikkal és legendákkal mindenféle kitalált ősi fegyverről és technológiáról. De létezik valóban romlatlan, a tökéletest kísértve kovácsolt ősi fegyver, mely a föld gyomrából, talajvízből került elő és mégis makulátlan állapotú, mintha csak tegnap temették volna tulajdonosa mellé? Lehetséges, hogy egy rozsdafolt sincs rajta, csak rejtélyes ősi írásjelek? A válasz: igen! Ismerjétek meg Goujian kardját.

Fényesebb a láncnál e kard

Ez a fegyver valóban kiállta az idő próbáját. A több mint 2000 évvel ezelőtt készített kardon nincs egyetlen rozsdanyom sem, és olyan éles maradt, mint  kovácsolásának napján, mivel minden bizonnyal egy kivételes fegyvermester készítette Kínában.

Amikor 1965-ben felfedezték, a régészek maguk is megdöbbentek látván, hogy a kard pengéje éppen olyan éles, mint elkészültének napján lehetett, és nem mutatott semmiféle lepusztulást vagy idő okozta állapotromlást. A kardot Kína Hubei tartományában fedezték fel, Jiangling megyében, egy - a kínai történelem “Tavaszok és Őszök” időszakából (Kr.e. 771-403) származó - 50 darab, a néhai Chu államhoz tartozó temetkezési helyet feltáró régészeti misszió ásatásai során.

Míg az ősi sírok temérdek, több mint kétezer értékes lelettel és ősi műtárggyal szolgáltak, az egyik sír díszeként egy érckoporsóba temetett csontváz mellől szenzációs fegyver került napvilágra, amelynek szerkezete és élessége semmit sem változott az eltelt két millennium alatt.

A kardot fekete lakkal bevont fa-tokban találták, ami szinte légmentesen illeszkedett a kard testéhez. Megtisztítása közben hibátlan penge került elő annak ellenére, hogy a síremlék 2000 évig földalatti vízben ázott. A kardot a sírból kiemelve végül a Hubei Tartományi Múzeumba vitték, ahol visszahelyezték a gyakorlatilag légmentesen záródó lakkozott fa-tokba, amiben megtalálták.

A penge egyik oldalán két oszlopban látható szöveg. Nyolc karakter van ráírva egy ősi írásformában, amelyet ma “Madár-féreg pecsét írásnak” hívunk (szó szerinti fordításban "madarak és féreg jelek," a meghatározó vonások bonyolult díszítésének köszönhetően), amely a “Pecsét írás” egy változata. A szöveg elemzése hat karaktert azonosított, melyek a „Yue királya” (越王) és „ezt a kardot személyes használatra készítette” (自 作用 劍) jelentéseket fedték fel. A fennmaradó két karakter feltételezhetően Yue királyának személyneve.

Egy kard, ami más mint az összes többi

Az ősi fegyver 55,6 cm hosszú és 875 gramm tömegű, valódi ősi remekmű, amelyet réz és ón ötvözetéből gyártottak. Bonyolult díszítések borítják kék és türkiz kristályokkal, ősi ideogramokkal tarkítva. Az aranyozott kard markolata a megtalálásakor selyemmel volt betekerve, míg a fegyvergombot 11 koncentrikus kör alkotta.

Minas Morgulban Yue királyságában 9 uralkodót tartunk számon a kard készítésének korából, Kr.e. 510-től Kr. E. 334-ig, mikor is Chu legyőzte a királyságot. A 9 király között volt Goujian, Lu Cheng, Bu Shou és Zhu Gou, akiknél szóba került a lehetséges tulajdonlás, mivel a kardfeliratban szereplő király identitása vitát váltott ki a régészek és a kínai nyelvtudósok között. A szakértők végül konszenzust alakítottak ki abban, hogy a kard eredeti tulajdonosa Goujian (勾踐), Yue királya, akit a nehéz időkben tanúsított kitartása tett híressé.

A kard tehát Goujian királyhoz tartozott (Kr.e. 496–465), és így a Goujian kardn nevet kapta. A megőrződésért valószínűleg a kémiai összetétel és a szinte légmentesen záró hüvely felelt, ezek vezettek a kivételes tartósítási állapothoz. A kard példátlan minősége, bonyolult díszítése és gazdag története gondoskodott róla, hogy ez a félelmetes, idővel dacoló fegyver szert tegyen a Kínában valaha felfedezett legegzotikusabb és legritkább kard címére.

A titok nyitja

Hogy megértsék a kard csodás időutazását, a Fudan Egyetem és a CAS tudósai modern berendezéseket használtak a kard kémiai összetételének meghatározására. Az eredmények szerint a penge teste elsősorban rézből készült, így sokkal rugalmasabb és kevésbé repedhet; a szélek több óntartalommal bírnak, így nehezebbé váltak, és képesek megtartani az élt, a kén pedig csökkentette a rozsda esélyét a mintázatokban. A kardban ezeken kívül ólmot, vasat és arzént is találtak. Valószínű, hogy a kémiai összetétel és a szinte légmentesen záró tok vezetett a kivételes tartósítási állapothoz.

Eshet csorba

Amire 2000 év a föld alatt nem volt képes ahhoz a modern embernek elég volt egy pillanat. 1994-ben Goujian kardját kölcsön adták egy szingapúri kiállításra, és ott megsérült. Ahogy a kardot eltávolították a tokjából, a műveletet végző személy odaverte a fegyvert, ami 7 mm hosszú repedést okozott a kardon. A kard azonnal felkerült azoknak a kulturális ereklyéknek a listájára, melyeket Kína nem engedi ki az országból.

Van másik

Kínában egyébként nem ritkák a kiváló állapotban fennmaradt fegyverek, ott van mindjárt a Fuchai lándzsa (吳王夫 差 矛) Wu állam Fuchai nevű királyának lándzsája, aki - sosem fogjátok kitalálni kinek volt az ős-ellensége. De igen, Yue állam Goujian királyának - írta egy később elvetett ötletben Stan Lee a Marvelnél. A lándzsát a már jól ismert Hubei tartományában fedezték fel, Jiangling megyében, 1983 novemberében. Erre is írtak keltezést gondos, ősi kínai kezek, rajta található írás pedig nem más mint a csak Wu, Yue és Chu államokban használatos, “Madár-féreg pecsét írás." A felirat szinte hihetetlen módon tükrözi Goujian király kardjának szövegét, kivéve a tulajdonos nevét és a fegyver típusát. Ebben az esetben a szöveg ("吴王夫 差 自 作用 矛") vagyis "Wu Fuchai királya személyes használatra készült, ez a lándzsa."

(Forrás: Curiosmos, Wikipédia Képek: Wikipédia)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
Mi történik, ha Charles Darwin evolúcióelméletét kozmikus (vagy annál is hatalmasabb) léptékben, lényegében magára az univerzumra alkalmazzuk? – Nos, akkor az alapvető kérdéseinkre születnek őrült válaszok, valamint elképesztő következtetések az univerzumunk természetéről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.