Gyorsabban tanult meg videójátékozni egy maroknyi tenyésztett agysejt, mint az MI-k többsége

2021 / 12 / 21 / Palotai Nándor
Gyorsabban tanult meg videójátékozni egy maroknyi tenyésztett agysejt, mint az MI-k többsége
A Cortical Labs kutatói már évek óta azon dolgoznak, hogy élő idegsejteket integráljanak szilikonalapú hardverekkel. A mostani kísérletükkel áttörést értek el.

Egy technológiai startup, a Cortical Labs nemzetközi kutatócsapata sikeresen megtanított egy Petri-csészényi emberi agysejtet játszani - adta hírül a Futurism. A kísérlethez egy ősrégi klasszikus videójátékot, a Pongot vették alapul. Az alapjáték egy nagyon egyszerű teniszhez hasonlít: nagyjából semmi más dolga nincs a játékosnak, csak az ütővel visszaadni a labdát. A kutatócsapat ennek egy egyszerűbb verzióját tanította meg az agysejteknek: a kísérletben használt Pong-variánsban nincs ellenfél. 

A kutatók által szellemesen csak DishBrain névre keresztelt prototípusban nagyjából 800 ezer emberi agysejt található. A beépített neuronoknak kisfeszültségű elektródákból álló interfészen keresztül szimulálják a játék környezetét. A játék során a labda helyzetének megfelelően egy jelet az elektródahálózat vagy jobb, vagy bal oldalára küldenek, a neuronok pedig válaszjelek visszaküldésével kommunikálnak és mozgatják az ütőt. 

A kísérlet során a mesterséges agy mindössze öt perc alatt megtanulta a játékot, miközben a hagyományos módon működő mesterséges intelligenciáknak ez a legtöbbször átlagosan 90 percébe telik. A kutatók azonban azt is hozzátették, hogy hosszabb távon, megfelelő felkészítést követően az MI-k győzedelmeskednének az agysejtek felett.

Brett Kagan, a Cortical Labs munkatársa és a kísérlet vezetőjének elmondása szerint a mesterséges agy számára a játék maga a valóság, ezáltal azt is mondhatnánk egy filmes hasonlattal élve, hogy a Mátrixban élnek. Ráadásul ebben a világban a DishBrain azt gondolja, hogy ő maga az ütő.

A Cortical labs kutatói már évek óta azon dolgoznak, hogy élő idegsejteket integráljanak szilikonalapú hardverekkel. A kutatók szerint egy félig szerves chip képes lenne az önálló tanulásra, továbbá egyes alkatrészek meghibásodása esetén lehetségessé válna, hogy a saját szerkezete átstrukturálásával javítson ki egy hibát. A Cortical Labs szerint a sejtek gyors tanulási potenciálját kihasználva rengeteget fejlődhetnének a mesterséges intelligenciák képességei.

(Fotó: Cortical Labs)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elkészült az első programozható, fénnyel működő chip
Elkészült az első programozható, fénnyel működő chip
A chip az adatok feldolgozásához nem elektronokat használ, hanem fényt – mindez nem csak gyorsabb chipek gyártását teszi lehetővé, de ezek ráadásul kevesebb hőt is termelnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.