Gyorsabban töltődik a telefon, ha aktiváljuk a repülő üzemmódot?

2021 / 03 / 08 / Perei Dóra
Gyorsabban töltődik a telefon, ha aktiváljuk a repülő üzemmódot?
Elsősorban a régebbi típusú eszközökre igaz, hogy az idő előrehaladtával egyre lassabban töltenek, ha pedig az ember mondjuk sietne valahová, akkor ez igencsak megnehezítheti az életet. A HowStuffworks egyik cikke azt taglalja, érdemes-e ilyenkor repülő üzemmódba tenni az eszközt, vagy mindez csupán legenda.

Mit jelent pontosan a repülő üzemmód?

Ezzel a funkcióval kikapcsolható a mobilkészülék vezeték nélküli kommunikációja, azaz a telefon- és wifihálózata, ahogy a Bluetooth-kapcsolat és a GPS is. Neve ellenére nem csupán repülőn vehetjük hasznát, de akkor is, ha mondjuk bármilyen oknál fogva szeretnénk elkerülni az értesítések felugrását. (A telefon egyéb funkciói - zenehallgatás, képgaléria - ilyenkor is működnek). Mit gondol ilyenkor a laikus? Ha a telefonnak nem kell extra erőforrásokat fordítania a kommunikációra, bizonyára kevesebb energiát használ, ezért hamarabb feltöltődik.

Nagy horderejű technológiai fejlesztés kapujában a csúcskategóriás okostelefonok piaca Nemsokára olyan technológia érkezhet az okostelefonokba, mely fenekestől felforgathatja a piacot és átírhatja a játékszabályokat. A fejlesztés nem csak a mobilokat érintheti és komplett termékkategóriákat tehet feleslegessé, jósolja a Forbes elemzése.

A tesztek mást mutatnak

A cikkben a CNET korábbi tesztjére hivatkoznak, amelyben egy egy százalékos töltöttségű okostelefonon próbálták ki, valóban lerövidíti-e a töltési időt a repülő üzemmód. Az eredmény alapján valóban ez történik, de hatalmas meglepetésre  azért senki se számítson. Merthogy amíg a repülő üzemmódban a töltés két óra négy percig tartott, addig anélkül két óra nyolc percig,

vagyis mindössze négy percnyi eltéréssel számolhatunk.

Egy másik, gyengébb töltővel végzett teszten, melynél ötven százalékra töltötték fel az eszközt, a kísérlet vezetői tizenkét perces eltérést tapasztaltak.

De akkor mitől tölt gyorsabban a telefon?

Ne használjuk töltés közben: ezt talán nem is kell túlragozni, hiszen egyértelműen sok időt vesztünk, ha még a töltés idejére sem engedjük ki kezeink közül az eszközt.

Gyorstöltés: gyorstöltés során a töltésvezérlő elektronika nagy része a töltőfejbe kerül, ami azért jó, mert a közben termelődött hő nem a készülék hardverét terheli. A töltőre dugott telefonba jellemzően gyorsan, nagy mennyiségű elektromosság kerül - amíg el nem ér bizonyos határokat a folyamat -, hogy utána az áramerősség csökkenésével lassabban folytatódhasson a töltés. A gyorstöltés, illetve a gyorstöltők használata azonban nem ajánlott abban az esetben, ha a készülék nem támogatja ezt a technológiát, hiszen ilyenkor a benne lévő telep nagyon könnyen maradandó károsodást szerezhet. Ugyancsak kockázatos a két évnél idősebb készülékeket ezzel a módszerrel tölteni, mivel az öreg cellák olyan sokat veszíthetnek ellenállásukból, hogy

egy ilyen erőltetett folyamat kisülést, zárlatot is előidézhet bennük.

A megfelelő kábellel töltsük: bár a legtöbb USB kábel nagyon hasonlít egymásra, a belsejük nagyban eltérhet. Ezért van az, hogy az egyik kábel csak lassan, míg egy másik akár akár az eredeti, gyári kábelnél is gyorsabban feltöltheti a telefont. Minél magasabb ampert képes szállítani egy kábel, annál jobb a töltési sebesség, ám ha harmadik féltől származó, vagy gyengébb minőségű szabványos kábelt használunk, előfordulhat, hogy a telefon túl lassan töltődik - írja a Lifewire.

Ne féljünk a 'túltöltéstől': Ronald Ho, a Google termékmenedzsere szerint ez a hiedelem már meglehetősen idejétmúlt, hiszen manapság a gyártók már olyan akkumulátorokat gyártanak, amelyek automatikusan megszakítják a töltést, amint a szint eléri a száz százalékot.

További cikkek a témában:

Eldőlt, hogy milyenek lesznek a jövő hajlítható okostelefonjai A Huawei és a Samsung az elmúlt években egészen más dizájnfilozófiával közelítette meg a "milyen a praktikus hajlítható telefon?" kérdéskört, de a Mate X2 hétfői bemutatója azt jelzi, hogy ez a kérdés eldőlt.

Így lehet nagy fájlokat, fotókat mozgatni Android telefonok közt, netkapcsolat nélkül Nagyon kényelmes, cserébe csak néhány koppintás beállítani.

Nagyképű vagyok, ha mindig megveszem a legújabb iPhone-t? Miután az Apple tavaly bemutatta az iPhone 12-t, becslések szerint már az első huszonnégy órában kétmillió rendelés érkezett a készülékre: pszichológusok szerint négy ok miatt akkor sem tudunk ellenállni a csábításnak, ha még az előző telefonjuk is kifogástalanul működik.

(Fotó: Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
A Q-nap az az időpont, amikor a kvantumszámítógépek képesek lesznek feltörni a ma használt titkosítási módszereket. Ez pedig akár már jövőre is bekövetkezhet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.