Gyorsreagálású nyomozócsoportot szervez a Pentagon UFO-észlelés esetére

2021 / 12 / 10 / Felkai Ádám
Gyorsreagálású nyomozócsoportot szervez a Pentagon UFO-észlelés esetére
Az új törvények arra is lehetőséget teremtenek, hogy a kutatók visszafejtsék azokat a technológiákat, melyek „meghaladják a jelenlegi tudományos és technológiai ismereteinket”.

Ha valaki ismeri az XCOM videójátéksorozatot, az nagyjából képben lehet arról, hogy egy alaposan végiggondolt fikcióban miként fest a Föld reagálása egy idegen invázió esetén: nem csak egyetlen csoport foglalkozik a kérdéssel, hanem egy egész esernyőszervezet jön létre, mely alatt épp úgy megtalálhatóak a kutatással és fejlesztéssel foglalkozó tudósok, mint a terepmunkát végző ügynökök. Az élet pedig újabban igen hajlamos arra, hogy elkezdje utánozni a művészetet – ennek megfelelően több amerikai törvényből is egyre inkább egy XCOM-ra hajazó szervezet képe kezd el kirajzolódni – igaz, akad két nem elhanyagolható különbség: egyrészt a valódi szervezet nem globális, „csak” az USA védelméért felelős, nem mellesleg pedig jelen tudomásunk szerint nem zajlik épp invázió a bolygónk ellen. Hogy akkor mégis mi lehet ennek a nagy szervezkedésnek az oka, arra cikk végén még röviden visszatérünk, most nézzük röviden a tényeket!

Mint arról a lentebbi cikkünkben mi is beszámoltunk, korábban már szerveztek egy, a katonai zsargonban UAP-ként emlegetett jelenségek kivizsgálására létrehozott szervezetet, amely még a törvénytervezeti szakaszokban egyre szélesebb jogköröket kapott. A mostani, az UAP tevékenységet érintő kiterjedt intézkedések pedig ezt követték – írja a military.com.

Az eredetileg tervezettnél is jóval nagyobb hatalmú hivatal nyomozhatna az UFO jelenségek után az USA-ban, ráadásul nyilvánosan A most tervezett „UFO-hivatal” minden jogkört és forrást megkapna, hogy egyszer és mindenkorra tisztázza a rejtélyes repülő tárgyak mibenlétét, emellett felhúznának egy tudósokból álló szakértői csoportot is. Ennél is fontosabb lenne viszont a nyilvános beszámolók készítése, melyek a múltbeli eseményekre is kiterjednének.

Az UAP-incidensekkel kapcsolatos adatok gyűjtésére és elemzésére vonatkozó új jogszabályt a szenátorok külön törvényjavaslatok formájában támogatták. Ezek alapján pedig a Pentagon és a hírszerző közösség szakértőiből álló csapatok gyorsan reagálnának a katonai UFO-észlelésekre, és helyszíni vizsgálatokat vezetnének le. A törvényhozók azt is szeretnék elérni, hogy tudományos és műszaki szakértők elemezzék az objektumokról, vagy a hadsereg által észlelt UAP-tevékenységről, illetve az esetleges helyszíni anyagokról vagy egészségügyi hatásokról szóló adatokat – derül ki a törvényjavaslat kedden nyilvánosságra hozott szövegéből. Mint Ruben Gallego, a törvény egyik támogatója nyilatkozott a lapnak a törvényjavaslatokkal kapcsolatban:

„Nemzetbiztonsági érdekeink védelme azt jelenti, hogy tudjuk, kik és mik repülnek az Egyesült Államok légterében. Jelenleg az UAP-ok nyomon követésére és azonosítására szolgáló rendszerünk szétszórtan működik a Védelmi Minisztériumban, valamint a szövetségi kormány egyéb részlegeiben és ügynökségeiben.”

A mostani törvények összességében tehát épp az adatgyűjtést központosítanák, illetve osztanák szét a munkát a megfelelő szakemberek között. Érdekesség azonban, hogy a gyorsreagálású helyszíni nyomozók mellett a kongresszus azt is szeretné, hogy a Pentagon és a hírszerző közösség tudományos tervet készítsen azon UAP jelenségek megértésére, amelyek meghaladják "tudomány és technológia ismert jelnlegi legkorszerűbb szintjét". Ez tehát arra vonatkozik, hogy a szóban forgó UAP-technológiákat (származzanak is azok bárkitől) megpróbálnák visszafejteni. Ezen kívül a tervezet szerint kiemelt figyelmet érdemelnek a nukleáris létesítmények körüli incidensek.

Az elmondások szerint az Airborne Object Identification and Management Synchronization Group (AOIMSG) nevű csoport a lehető legátláthatóbb módon fog működni, azonban nem kell olyasmire sem számítani, hogy havonta dobpergés kíséretében jelentenek be valami szenzációt a honlapjukon.

Mindezzel pedig el is érkeztünk a spekulálgatásokhoz: miért lehet egyáltalán szükség ilyen kiterjedt erőfeszítésekre a témában? Ennek egyrészt politikai oka lehet, a kérdés nagyot ment az amerikai médiában, így könnyen tudnak a politikusok is népszerűséget szerezni vele. Másrészt azonban tényleg komoly védelmi hézagról van szó, ami független attól, hogy a szóban forgó eszközök honnan származnak.

„Egy sereg opció jön szóba azon kívül, hogy az UAP-ok Földről vagy a Földön kívülről származnak” A fenti idézetet Luis Elizondo, az azonosítatlan repülő jelenségeket vizsgáló, a Pentagon által korábban működtetett program egykori vezetője mondta. Az interjúban azonban több döbbenetes állítás is elhangzik, és talán körvonalazódni kezd az is, hogy mi lehet az UAP-okkal kapcsolatos jelenlegi, nem hivatalos munkateória.

Luis Elizondo, aki a hasonló jelenségek vizsgálatára a Pentagonban létrehozott egyik korai szervezet, az AATIP (Advanced Aerospace Threat Identification Program) feje volt korábban, mindezt azzal a hasonlattal világította meg, hogy az egész olyan, mint amikor este bezárjuk a lakásunk ajtaját, ami azt jelenti, hogy nem akarjuk, hogy valaki csak úgy besétáljon. Ezek a jelenségek viszont azzal egyenértékűek, hogy valaki mégis csak bejött, mintha reggel mondjuk sáros cipőnyomokat találnánk a padlón. Sem az ismeretlen betolokadóról, sem annak szándékairól nem tudunk semmit, de az már önmagában aggasztó, hogy ki-besétál a lakásból.

(Fotó: Pixabay/tombud)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
"Olyasmit készítünk, ami már nem is igazán autó" - mondta Musk a napokban az új Tesla Roadsterről, amit a tervek szerint még idén bemutatnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.