Gyűrű alakú űrbéli tárgyak hozzák épp zavarba a csillagászokat

2020 / 07 / 11 / Felkai Ádám
Gyűrű alakú űrbéli tárgyak hozzák épp zavarba a csillagászokat
A csillagászok négy halvány tárgyat fedeztek fel az űr mélyén: az ismeretlen objektumok kör alakúak, ráadásul a széleiken fényesebbek – első pillantásra tehát gyűrűk. Ehhez pedig még csak hasonlót sem talált eddig senki.

A Live Science számolt be a felfedezésről, amely miatt a Halo videojáték sorozat rajongóinak nyilván felcsillant a szemük. A Halo sztorijának középpontjában ugyanis gigantikus, mesterségesen létrehozott gyűrűvilág állt. Persze arra sajnos nincs semmi garancia, hogy ezen tárgyak vagy égitestek hátterében hasonlóan egzotikus magyarázat állna.

A tárgyak a leginkább gyűrű alakú szigetekre hasonlítanak a csillagászok szerint. Ugyanakkor egyetlen eddig felfedezett égitestre sem hasonlítanak, a kutatók ezért nemes egyszerűséggel ORC-nek, odd radio circles nevezték el őket. Az odd radio circles-ből az odd különöst jelent, a radio arra utal, hogy rádiótávcsővel fedezték fel ezeket, a circle pedig az alakra vonatkozik. Azt egyelőre nem tudni, hogy tőlünk milyen messzire helyezkednek el ezek a tárgyak.

A tudósok egyébként több magyarázattal is előálltak, miután sok más teóriát kizártak. Először is nem biztos, hogy a tárgyak valóban tárgyak (ezért fontos, hogy a rádiótávcsővel fedezték fel őket), hanem elképzelhető, hogy valami galaxison kívüli esemény után hátramaradt lökéshullámokról van szó, amire az utal, hogy két ORC közepén is látható galaxisok találhatóak. Esetleg egy rádiógalaxis tevékenysége is szóba jöhet.

Két ORC viszont nagyon közel található egymáshoz, ami arra utalhat, hogy ugyanaz a magyarázat áll mindkettő kialakulásának a hátterében.

Mind a négy ORC csak mint rádiósugárzás látható, de nem érzékelhető sem a látható fény-, sem az infravörös-, sem pedig a röntgen-tartományokban. Az ORC-okat az Evolutionary Map of the Universe (EMU) projekt keretében fedezték fel, és mivel jelenleg összesen négy ilyen „tárgy” ismert, ezért egyelőre keveset lehet ezekről tudni, így arra sincs megnyugtató válasz, hogy egész pontosan mik is ezek.

A ORC-okról beszámoló tanulmány egyelőre elbírálás alatt áll.

(Kép: Flickr/Marc Runde/Carolyn King)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Újraéled egy ígéretes rakétatechnológia, ami hatékonyabb lehet a mai tipikus hajtómű-felépítésnél
Újraéled egy ígéretes rakétatechnológia, ami hatékonyabb lehet a mai tipikus hajtómű-felépítésnél
Az aerospike hajtóművek segítségével űrrepülőt üzemeltetne egy német gyártó, de az első éles teszt rögtön balesettel indult.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.