Gyűrűk Urát idéző “sétáló fa” lett az év fája

2024 / 06 / 13 / Felkai Ádám
Gyűrűk Urát idéző “sétáló fa” lett az év fája
A kettős törzsű fa tényleg olyan, mint egy ent – csak magassarkúban.

Az Új-Zélandi Arborikulturális Egyesület sajtóközleménye szerint a Sétáló Fa nyerte el a 2024-es Év Fája díjat. Ez a különleges északi rātā (Metrosideros robusta), amely a Karamea Temető közelében található, igazán népszerűnek bizonyult az új-zélandiak körében: a fa egyértelműen a verseny kedvence volt, és a szavazatok több mint 42 százalékát zsebelte be.

Bryan Bell, aki a fát jelölte, szerint a fa egyedi megjelenést biztosító, kettős törzse olyan, mintha lépés közben lenne ez a növény megörökítve. A Sétáló Fa becenév is innen ered, mivel a fa Tolkien érző fáira, az entekre emlékeztet – csak mintha magassarkút viselne.

Az északi rātā Új-Zéland egyik legmagasabb virágzó fája, amely akár 25 méter magasra is megnőhet. Érdekesség, hogy epifitaként kezdi életét, más fák lombkoronájában, ahol a magjai kicsíráznak. Idővel a fa gyökerei elérik a talajt, és körülölelik az eredeti gazdafát, amelyet végül teljesen beborítanak. Az északi rātā akár 1000 évig is élhet, de az rejtély, hogy ez a szélfútta “ent” mióta áll már a Karamea északi részén.

Ez a fafaj különleges szerepet játszik az erdei ökoszisztémában, mivel virágai vonzzák a méheket, madarakat és más beporzókat. A rātā fák virágzása igen látványos: piros virágaik tavasszal és nyáron borítják be a fát. A fa alapanygként kemény és tartós, így hagyományosan építőanyagok készítésére használták.

Egyébként, mint az köztudott, J.R.R. Tolkien már említett, világhírű regénye, A Gyűrűk Ura filmadaptációját is éppen itt, Új-Zélandon forgatták. Az ország lenyűgöző tájai tökéletesen megidézték Középfölde varázslatos világát, így az északi rātā, ahogy más különleges növények is hozzájárulhattak a film végleges, és azonnal felismerhető látványvilágához.

Mint Richie Hill, az NZ Arb elnöke fogalmazott:

“A Sétáló Fa tökéletes példája azoknak a különleges fáknak, amelyeket mi, új-zélandiak, ismerünk. Ez a díj elismeri a fák közösségeinkben betöltött fontos szerepét, nemcsak a helyi környezet gazdagításában, hanem a múlt, jelen és jövő generációi számára is identitást kínálva. A Sétáló Fa egy kivételes látványosság és egy kötelezően meglátogatandó helyszín, amely hangsúlyosabbá teszi Új-Zéland nevezetes fáinak az egyediségét és a sokszínűségét.”

(Kép: Gareth Andrews)


Hurrikánok erejéből termel áramot a brutális szélturbina
A hihetetlen szerkezet nem csak ellenáll a legrémesebb ítéletidőnek, de áramtermelésre használja annak erejét.
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Mégis mik lehetnek ezek?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.