Hajléktalanszálló nyílik az Amazon székházában

2020 / 01 / 01 / Pőcze Balázs
Hajléktalanszálló nyílik az Amazon székházában
Az Apple novemberben jelentette be, hogy két és fél milliárd dollárt adományoz a kaliforniai lakhatási válság enyhítésére, a Facebook októberben egymilliárd dollárt ígért hasonló célokra. Most északabbra, Washington államban az Amazonon a sor. De miért érzik hirtelen szükségét ezek az óriások, hogy lakhatásra adományozzanak? Mert részben ők a felelősek a problémáért.

A New York Times cikke szerint az Egyesült Államokban a hajléktalanok száma országosan 2,7 százalékkal nőtt, javarészt azért, mert Kalifornia, a legnépesebb amerikai állam, a világ ötödik legnagyobb gazdasága 16,4 százalékkal nagyobb számokat produkált, mint egy évvel ezelőtt. Az ENSZ a kaliforniai hajléktalanok lakóhelyeit Pakisztán, Brazília és Mexikó szegénytelepeihez hasonlította. Miközben San Francisco tech vállalatai döbbenetes sikereket könyvelnek el, voltak időszakok pár éve, amikor rendszeresen megtámadták a Google és az Apple dolgozóit szállító buszokat.

De hát ezek a cégek hatalmas vagyont termelnek, nem?

De. Csak nem mindenkinek. A General Motors, ami az ötvenes évektől a hetvenes évekig a legnagyobb amerikai vállalat volt, a mérete csúcsán hatszáztizennyolcezer embert foglalkoztatott az Egyesült Államokban, az Amazon ezzel szemben 400 000-et, az Apple jó kilencvenezret. Szóval hiába keres egy fejlesztő utóbbi cégnél évi bruttó százötvenezer dollárt, ha az átlag fizetés San Franciscóban csak nagyjából feleennyi. Arra viszont jók a magas fizetések, hogy a tech vállalatok kedvenc városaiban minden sokkal drágább legyen.

Kezdve a lakhatással

San Franciscóban egy hetven négyzetméteres lakás havi bérlete átlagosan háromezer-hétszáz dollár, vagyis körülbelül 1.1 millió forint. Ugyan az átlag san franciscói háztartás évi bruttó kilencvenhatezer dollárból gazdálkodik, de ebből körülbelül hetvenhétezret visznek csak haza, amiből negyvennégyezret rögtön elvisz a lakbér. Más szakértők szerint egy négytagú család ott tizenegyezer dollárból tud megélni havonta - azt felszorozva tizenkettővel rögtön kevésnek tűnik a hetvenhétezres évi nettó jövedelem.

SmartAsset.com szerint ingatlant venni sem egyszerűbb a városban: a számításaik szerint évi százhuszonnyolcezer dolláros fizetés kell ahhoz, hogy valaki törleszteni tudjon egy átlagos lakást - ennél még New York is olcsóbb a maga kilencvenhatezer dollárjával, Philadelphia pedig mintha a föld másik felén lenne, ott évi huszonnégyezer dollárból is megvan a törlesztő. Ráadásul ezek 2017-es számok, és a lakások árai azóta nem csökkentek. Sőt.

Mindeközben Seattle-ben

A helyzet ugyan Kaliforniában a legijesztőbb, de két állammal északabbra se sokkal jobb. A városfejlesztésért felelős minisztérium Washington államot is felelősnek tartja az országos átlag emelkedéséért, így nem meglepő, hogy a Washington legnagyobb városában, Seattle-ben működő Amazon is állást foglalt a kérdésben. Míg a szintén odavalósi Microsoft ötszázmillió dollárt ígért a Seattle-t is magába foglaló King megyének, addig Jeff Bezos, az Amazon alapítója kétmillárdot szán lakhatásra és óvodákra. Sőt, a TechCrunch cikke szerint év elején

Washington állam legnagyobb családi szállását nyitják meg az Amazon főhadiszállásán.

Ugyan a négyszáz család a megye tizenkétezer-ötszáz hajléktalanjához képest nem sok, de az üzenet egyértelmű: a problémára nem csak költeni kell, hanem át is kell élni. Az Apple két és fél milliárd dollárja soknak tűnik, de ha figyelembe vesszük, hogy egyetlen negyedév alatt 13,7 milliárd dollárnyi hasznot termeltek, akkor látszik, hogy körülbelül kétheti profitjukat ajánlották fel a negyven éve otthonukul szolgáló államnak. Az Amazon alapítója a Holdra készül, miközben folyamatosak a bérfeszültségek a cég és az alacsonyabb beosztású, általában raktárakban dolgozó munkatársai közt.

December elején egy brit adószakértő szervezet azt állította, hogy az Amazon, az Apple, a Facebook, Google, a Microsoft és a Netflix százmilliárd dollárnyi adót kerültek el az elmúlt tíz évben. Ha a számítások csak megközelítőleg stimmelnek, akkor valószínűleg minden egyes cégvezető torkában ott a gombóc, amikor elsuhan az utcán élők közt - Jeff Bezos így legalább gyakrabban találkozik velük.

(Fotók: Flickr, Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.