Hallgasd a növények rezgését a Széna vagy a Szent Gellért téri villamosmegállóban!

2021 / 11 / 30 / Rácz Tamás
Hallgasd a növények rezgését a Széna vagy a Szent Gellért téri villamosmegállóban!
Persze amit a cikk végén lévő linken vagy a megállókban hallhatsz, az nem konkrétan a nővények hangja, csak bizonyos hanggá konvertált életjelenségeik.

Budapest két forgalmas, zajos, kipufogógáz-füstös pontján, a Széna téren és a Szent Gellért téren látványosan kizöldültek a villamosmegállók. A változás az ACG Reklámügynökség és az E.ON műve. A két vállalat a megállókat földlabdás élőnövényekkel, borostyánnal, csarabbal, erdei mohával díszítette fel és egészen különleges zenei aláfestést is adtak a barátságos zöld látvány mellé. A megállókban elhelyezett hangsugárzókból úgynevezett szonifikációs technológia segítségével a növények biorezgéseiből generált zene szól.

„Ahogy nekünk embereknek, úgy minden növénynek is van egy saját rezgése. A növény által keltett rezgést a levelére és a gyökeréhez helyezett szenzorral, a „Music of the Plants” nevű eszköz segítségével rögzítettük. A készülék képes a növények biorezgéseit előbb MIDI adatokká, majd dallamokká alakítani", meséli a megvalósult projekt részleteit Maróti Tímea, az ACG kreatívja.

„Ezzel a gesztussal szerettünk volna váratlan szépséget adni, mosolyt csalni a várakozók arcára és megmutatni, mennyire fontos az E.ON számára a zöld gondolkodás. Már hosszú ideje máshogy éljük a mindennapjainkat, mint ahogy megszoktuk, ezért is tartjuk fontosnak, hogy a feldíszített buszmegállóinkkal vidámságot csempésszünk az arra járók mindennapjaiba. Az ötlet megvalósításában kiváló partnerünk volt az ACG, akikkel hosszú ideje dolgozunk együtt közösen és sikeresen az E.ON márka építésén” – mondta el Károlyi Zsuzsanna, az E.ON Hungária Csoport márka- és marketing vezetője.

A nem mindennapi villamosmegálló nem csak a járókelők körében arat sikert: az ACG Reklámügynökség és az E.ON közös installációja kreatív és rendhagyó outdoor megoldásokat értékelő 2021-es Arany Penge/JCDecaux Innovate Awards arany díjazottja lett.

Hogy az is meghallgathassa a zöldségek hangját, aki nem villamosozik (vagy nem Budapesten villamosozik), mutatunk egy rögzített részletet: katt ide!


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Elképesztő rekord: a globális netes adatforgalom húszszorosát továbbították egyetlen másodperc alatt
Elképesztő rekord: a globális netes adatforgalom húszszorosát továbbították egyetlen másodperc alatt
Ízlelgessük: 22,9 pebit/s adatátviteli sebesség – ennyit értek el ugyanis japán mérnökök egy új optikai szállal.
Hogyan lesz Magyarországon tízmillióval több fa?
Hogyan lesz Magyarországon tízmillióval több fa?
Ennek járt a végére a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.