Halványkék Pötty: a legtávolabbi kép, amely a Földről készült

2022 / 08 / 12 / Felkai Ádám
Halványkék Pötty: a legtávolabbi kép, amely a Földről készült
A fényképész a Voyager 1 volt, az első ember alkotta objektum, amely kilépett a csillagközi térbe.

1977. szeptember 5-e emlékezetes nap volt az űrkutatás történetében, nem sokkal ikertestvérének, a Voyager 2-nek az augusztus 20-ai kilövését követően a Voyager 1 elstartolt végtelen vándorútjára. Egyébként hiába volt némi hátránya, a Voyager 1 idővel lehagyta a testvérét, mivel gyorsabb útvonalon ért el a Jupiterhez. A Voyager 1 utolsó képsorozata a Földről és a Naprendszer bolygóiról készült szédítő távolságból, ezt követően energiatakarékossági célból a földi irányítás örökre deaktiválta a kamerarendszereit. 2012 augusztusában aztán ez az eszköz kilépett a csillagközi térbe, így ez lett az az ember alkotta tárgy, amely a bolygónktól a legmesszebb jutott.

A Voyager 1 jelenleg (2022 januárjában) 23,3 milliárd kilométerre volt a Földtől, ezen a weboldalon egyébként követni lehet mindkét Voyager szonda útját és műszereinek működőképességét is. Mint látható, a Voyager műszereinek java még mindig működőképes – vagyis képes parancsokat fogadni a Földről, és azokat végre is hatja – a nagy távolság miatt azonban a szondával a kommunikációs idő két nap.


Forrás: NASA

A fent látható kép tehát az űrkutatás egyik leghíresebb képe. Amint az ismert tudós, Carl Sagan fogalmazott: ez a „Halványkék Pötty” maga a Föld. A kép 1990. február 14-én készült 6 milliárd km távolságban a Naptól. A Voyager 1 ekkor épp kifelé száguldott a Naprendszerből – a Neptunuszon túl és körülbelül tehát 6 milliárd kilométerre a Naptól –, amikor a küldetésirányítás arra utasította, hogy még egyszer visszanézzen „hazafelé”. A szonda 60 képből álló sorozatot készített, amelyeket felhasználtak Naprendszerünk első, úgynevezett „családi portréjának” elkészítéséhez. A „családi portré” volt amúgy az első és máig az egyetlen alkalom, amikor egy űrszonda megpróbálta lefényképezni otthoni naprendszerünket. Csak három űrszonda volt képes ilyen megfigyelésre ekkora távolságból: a Voyager 1, a Voyager 2 és a New Horizons.

A Voyager 1 messzesége miatt a Föld csak egy pixel méretű fénypont a képen. A Földön kívül a Voyager 1 a Neptunuszról, az Uránuszról, a Szaturnuszról, a Jupiterről és a Vénuszról is készített képeket. Azonban nem mindenki vett részt a fotózáson: a Marsot eltakarta a kamerában visszaverődő szórt napfény, a Merkúr túl közel volt a Naphoz, a Plútó törpebolygó pedig túl kicsi, túl távoli és túl sötét volt ahhoz, hogy észlelni lehessen a Voyager rendszereivel. A NASA Jet Propulsion Laboratorya – amely a Voyager szondákat építette és kezeli – a képből készült teljes mozaikot a Theodore von Kármán Auditórium falára szerelte, amely több mint 20 métert borított be. Az elmondások szerint a Föld képét nagyon gyakran kell ezen a mozaikon cserélni, mert olyan sokan szokták megérteni. A képet a NASA 2019-ben online is elérhetővé tette.

(Kép: a Voyager 1 szonda, forrás: Flickr/Global Panorama)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Úton a korlátlan energia felé: rekordok a fúziós energiatermelésben
Úton a korlátlan energia felé: rekordok a fúziós energiatermelésben
Az Egyesült Királyságban a Joint European Torus (JET) létesítmény új fúziós energiakibocsátási rekordot ért el: 69,26 megajoule hőt termelt 0,21 milligramm tüzelőanyagból. Közben az amerikai US National Ignition Facility a befektetett energia majdnem kétszeresét állította elő.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.