Hamburgban hamarosan szél és a Nap termel majd 100MW-ot egy volt széntüzelésű erőműben

2021 / 01 / 28 / Justin Viktor
Hamburgban hamarosan szél és a Nap termel majd 100MW-ot egy volt széntüzelésű erőműben
A szóban forgó klímaegyensúly-borogató létesítmény a moorburgi széntüzelésű erőmű, a cél pedig az, hogy az átalakítás után, befejezve a légkör széndioxiddal történő dúsítását, szél- és napenergiából hidrogént állítson elő helyi felhasználásra.

Ideális helyszín

A hamburgi kikötőnek jelentős előnye, hogy már ma is zöldenergia központként funkcionál. A Shell, a Mitsubishi Heavy Industries (MHI), a Vattenfall és a Wärme Hamburg önkormányzati vállalat most további fejlesztésekbe kezdtek, szándéknyilatkozatot írtak alá a kikötőben létesülő hidrogénprojektről. A vállalatok közösen fogják megvalósítani a moorburgi széntüzelésű erőmű szél- és napenergia felhasználására való átállítását, hogy ezt követően a megtermelt energia segítségével hidrogént termeljenek helyi felhasználásra. 

A projekt során többek között építenek egy skálázható elektrolízis-üzemet 100 megawattos kezdeti teljesítménnyel, valamint zöldenergia-csomóponttá fejlesztik a telephelyet. A projektcsoport azt is megvizsgálja, hogy a moorburgi helyszín meglévő infrastruktúrája mennyire használható fel megújuló energia előállítására, valamint áttekintik a szükséges logisztikai láncok és tárolási lehetőségek koncepcióit. 

A terület megtisztítását követően a beruházási és tervezési döntések függvényében 2025-ben már meg is kezdődhet a zöld hidrogén termelése, így az elektrolízist végző telephely Európa egyik legnagyobb ilyen üzemévé válik.

A régió és a környező észak-német államok már most is jelentős mennyiségű megújuló energiával rendelkeznek, és a zöld hidrogén-gazdaság gyors bővítését tervezik a teljes értéklánc mentén.

Nagyra törő tervek

Észak-Németország célja, hogy zöld hidrogén termelésben nemzetközi léptékben is vezetővé váljon, és tovább erősítsék a meglévő pozícióikat. Mivel Hamburg Európa harmadik legnagyobb kikötője jelentős üzleti és alkalmazás-orientált kutatási ökoszisztémával, a város kulcsszerepet játszhat az említett folyamatban. 

Moorburg hosszú évek óta a Hamburgische Electricitäts-Werke által üzemeltetett gáztüzelésű erőmű helyszíne, a Vattenfall pedig 2015 óta működtette itt széntüzelésű erőművét. Az erőmű kereskedelmi működése nemrég azonban megszűnt, miután elnyertek egy pályázatot, az országos szén-leépítés árverésén 2020 decemberében.

Az USA megújuló energiakredit kereskedelemének kihívásai Az USA megújuló energiapiaci átállásának fontos eszköze a REC, a megújuló energia-tanúsítvány. Az átállás legfőbb eszközének hatékonyságáról ugyanakkor megoszlanak a vélemények. A Forbes elemzése a dolog árnyoldalára is vet némi fényt.

A német villamosenergia ipari átviteli rendszerüzemeltető várhatóan 2021 márciusában dönt majd a meglévő erőmű rendszerszintű relevanciájáról. Hamburg városa és Vattenfall addig is arra törekszenek, hogy legalább részlegesen megtisztítsák a telephely területeit, hogy kedvező döntés esetén a lehető leghamarabb megkezdődhessen a zöld hidrogént előállító projekt, és a zöldenergia központ kifejlesztése.

Az előrejelzések szerint az európai hidrogéngazdaság 2050-ig 5,4 millió munkahelyet hozhat létre, 800 milliárd euró éves értékesítés mellett.

A négy partner-vállalat úgy véli, hogy a helyszín ideális feltételeket biztosíthat a további fejlesztésekhez is, mivel csatlakozik az országos 380 ezer voltos-, és Hamburg városának 110 ezer voltos villamosenergia-átviteli hálózatához. Ráadásul a tengerentúli szállítóhajók is kiköthetnek itt és import terminálként használhatják a rakpartot és a kikötői létesítményeket.

Hamburg zöld energia központja. (Kép: Wärme Hamburg)

Az önkormányzat is beszállt

Hamburg önkormányzati tulajdonú gázhálózati társasága 10 éven belül szintén hidrogénhálózatot bővítene a kikötőben, és már készül az ehhez szükséges elosztási infrastruktúra is. Az erőmű-átalakítást ennek okán természetszerűleg Hamburg városi kormányzata is támogatja majd. A koalíciós megállapodásban a kormányzópártok megállapodtak abban is, hogy megvizsgálják és támogatják az ágazatok összekapcsolásának megvalósíthatóságát és a hidrogéntermelés megteremtését a városállamban.

"Ezzel a bejelentéssel nagy lépést teszünk a kikötő hosszú távú szén-dioxid-mentesítése és a versenyképes hidrogéngazdaság felé Hamburg nagyvárosi régiójában. Mindig hittem a moorburgi helyszínen zajló projektben" - mondta Michael Westhagemann, Hamburg város gazdasági és innovációs minisztere.

Az EU és az Egyesült Királyság klíma-, és energiapolitikai megállapodást kötöttek A Brexit-megállapodást követően gyorsan és nagy erőkkel rendezik a britek kereskedelmi kapcsolataikat. Az Egyesült Királyság és az EU között zéró vám- és kvótatartalmú kereskedelmi feltételrendszer született, és most itt egy újabb fontos megállapodás, mely az energiaipart és a klímavédelmet érinti, a Forbes összefoglalójában.

„Hamburgban nincs jobb hely egy ilyen nagy méretű elektrolízis-üzemhez. A 380 kV-os kapcsolaton és a Brunsbüttel-csatlakozáson keresztül közvetlen hozzáférésünk van a szélenergiából származó zöld villamosenergia-ellátáshoz, és ezáltal lehetőségünk van a zöldhidrogén megfelelő mennyiségben történő tényleges előállítására.” A résztvevő partnerek az EU Important Projects of Common European Interest (közös európai érdekű fontos projektek) programjának támogatását is megpróbálják majd elnyerni.

(Forrás: Reuters Kép: Unsplash, Moorburg)

Ez is érdekelhet:

Új fűtőelemek kerülhetnek a paksi erőműbe - a tesztek most folynak Az új urán-dioxid tablettákat és azok cirkóniumburkolatát az Energiatudományi Kutatóközpont szakemberei tesztelik. Idén év végén kezdődik az új, víz–urán arányra optimalizált üzemanyag-kazetták tesztüzeme a Paksi Atomerőműben. Az új fűtőelemek vékonyabb burkolattal rendelkeznek, mint az eddigiek, az eddigi lyukas urán-dioxid-tablettákat tömör tabletták váltják fel.

Ivóvíz napi 35 000 embernek egy kenyai naperőmű jóvoltából Lehet, hogy nekünk fel sem tűnik ha egymás után két pohárral is töltünk magunknak a konyhai csapvízből, de sajnos világszerte 2,2 milliárd ember továbbra is napi szinten küzd a biztonságos, iható vízhez való hozzáférés és fogyasztás érdekében. Ez a cikk az ő életükről szól.

Árammegosztás: saját autód lehet az új villamos erőmű Van egy jó és egy rossz hírünk. A jó: a villamosenergia hálózat működéséhez szükséges energiatároló kapacitás hamarosan elérhetővé válik. A rossz: a saját elektromos autód akkumulátora lesz az.


 


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Simon Gergellyel, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértőjével beszélgettünk az egyre terjedő, de 2024-től már kötelező rögzített kupakok, és a PET-palackok körüli kérdésekről.
Egy 16 éves fiú vághatta ki a britek ikonikus, több száz éves fáját
Egy 16 éves fiú vághatta ki a britek ikonikus, több száz éves fáját
Az 1991-es Robin Hood filmben is látható, a táj látképét több száz éve meghatározó fa kivágása sokkolta a helyi közösséget, szomorúságot és dühöt váltott ki az itt élőkből.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.