Hamburgban hamarosan szél és a Nap termel majd 100MW-ot egy volt széntüzelésű erőműben

2021 / 01 / 28 / Justin Viktor
Hamburgban hamarosan szél és a Nap termel majd 100MW-ot egy volt széntüzelésű erőműben
A szóban forgó klímaegyensúly-borogató létesítmény a moorburgi széntüzelésű erőmű, a cél pedig az, hogy az átalakítás után, befejezve a légkör széndioxiddal történő dúsítását, szél- és napenergiából hidrogént állítson elő helyi felhasználásra.

Ideális helyszín

A hamburgi kikötőnek jelentős előnye, hogy már ma is zöldenergia központként funkcionál. A Shell, a Mitsubishi Heavy Industries (MHI), a Vattenfall és a Wärme Hamburg önkormányzati vállalat most további fejlesztésekbe kezdtek, szándéknyilatkozatot írtak alá a kikötőben létesülő hidrogénprojektről. A vállalatok közösen fogják megvalósítani a moorburgi széntüzelésű erőmű szél- és napenergia felhasználására való átállítását, hogy ezt követően a megtermelt energia segítségével hidrogént termeljenek helyi felhasználásra. 

A projekt során többek között építenek egy skálázható elektrolízis-üzemet 100 megawattos kezdeti teljesítménnyel, valamint zöldenergia-csomóponttá fejlesztik a telephelyet. A projektcsoport azt is megvizsgálja, hogy a moorburgi helyszín meglévő infrastruktúrája mennyire használható fel megújuló energia előállítására, valamint áttekintik a szükséges logisztikai láncok és tárolási lehetőségek koncepcióit. 

A terület megtisztítását követően a beruházási és tervezési döntések függvényében 2025-ben már meg is kezdődhet a zöld hidrogén termelése, így az elektrolízist végző telephely Európa egyik legnagyobb ilyen üzemévé válik.

A régió és a környező észak-német államok már most is jelentős mennyiségű megújuló energiával rendelkeznek, és a zöld hidrogén-gazdaság gyors bővítését tervezik a teljes értéklánc mentén.

Nagyra törő tervek

Észak-Németország célja, hogy zöld hidrogén termelésben nemzetközi léptékben is vezetővé váljon, és tovább erősítsék a meglévő pozícióikat. Mivel Hamburg Európa harmadik legnagyobb kikötője jelentős üzleti és alkalmazás-orientált kutatási ökoszisztémával, a város kulcsszerepet játszhat az említett folyamatban. 

Moorburg hosszú évek óta a Hamburgische Electricitäts-Werke által üzemeltetett gáztüzelésű erőmű helyszíne, a Vattenfall pedig 2015 óta működtette itt széntüzelésű erőművét. Az erőmű kereskedelmi működése nemrég azonban megszűnt, miután elnyertek egy pályázatot, az országos szén-leépítés árverésén 2020 decemberében.

Az USA megújuló energiakredit kereskedelemének kihívásai Az USA megújuló energiapiaci átállásának fontos eszköze a REC, a megújuló energia-tanúsítvány. Az átállás legfőbb eszközének hatékonyságáról ugyanakkor megoszlanak a vélemények. A Forbes elemzése a dolog árnyoldalára is vet némi fényt.

A német villamosenergia ipari átviteli rendszerüzemeltető várhatóan 2021 márciusában dönt majd a meglévő erőmű rendszerszintű relevanciájáról. Hamburg városa és Vattenfall addig is arra törekszenek, hogy legalább részlegesen megtisztítsák a telephely területeit, hogy kedvező döntés esetén a lehető leghamarabb megkezdődhessen a zöld hidrogént előállító projekt, és a zöldenergia központ kifejlesztése.

Az előrejelzések szerint az európai hidrogéngazdaság 2050-ig 5,4 millió munkahelyet hozhat létre, 800 milliárd euró éves értékesítés mellett.

A négy partner-vállalat úgy véli, hogy a helyszín ideális feltételeket biztosíthat a további fejlesztésekhez is, mivel csatlakozik az országos 380 ezer voltos-, és Hamburg városának 110 ezer voltos villamosenergia-átviteli hálózatához. Ráadásul a tengerentúli szállítóhajók is kiköthetnek itt és import terminálként használhatják a rakpartot és a kikötői létesítményeket.

Hamburg zöld energia központja. (Kép: Wärme Hamburg)

Az önkormányzat is beszállt

Hamburg önkormányzati tulajdonú gázhálózati társasága 10 éven belül szintén hidrogénhálózatot bővítene a kikötőben, és már készül az ehhez szükséges elosztási infrastruktúra is. Az erőmű-átalakítást ennek okán természetszerűleg Hamburg városi kormányzata is támogatja majd. A koalíciós megállapodásban a kormányzópártok megállapodtak abban is, hogy megvizsgálják és támogatják az ágazatok összekapcsolásának megvalósíthatóságát és a hidrogéntermelés megteremtését a városállamban.

"Ezzel a bejelentéssel nagy lépést teszünk a kikötő hosszú távú szén-dioxid-mentesítése és a versenyképes hidrogéngazdaság felé Hamburg nagyvárosi régiójában. Mindig hittem a moorburgi helyszínen zajló projektben" - mondta Michael Westhagemann, Hamburg város gazdasági és innovációs minisztere.

Az EU és az Egyesült Királyság klíma-, és energiapolitikai megállapodást kötöttek A Brexit-megállapodást követően gyorsan és nagy erőkkel rendezik a britek kereskedelmi kapcsolataikat. Az Egyesült Királyság és az EU között zéró vám- és kvótatartalmú kereskedelmi feltételrendszer született, és most itt egy újabb fontos megállapodás, mely az energiaipart és a klímavédelmet érinti, a Forbes összefoglalójában.

„Hamburgban nincs jobb hely egy ilyen nagy méretű elektrolízis-üzemhez. A 380 kV-os kapcsolaton és a Brunsbüttel-csatlakozáson keresztül közvetlen hozzáférésünk van a szélenergiából származó zöld villamosenergia-ellátáshoz, és ezáltal lehetőségünk van a zöldhidrogén megfelelő mennyiségben történő tényleges előállítására.” A résztvevő partnerek az EU Important Projects of Common European Interest (közös európai érdekű fontos projektek) programjának támogatását is megpróbálják majd elnyerni.

(Forrás: Reuters Kép: Unsplash, Moorburg)

Ez is érdekelhet:

Új fűtőelemek kerülhetnek a paksi erőműbe - a tesztek most folynak Az új urán-dioxid tablettákat és azok cirkóniumburkolatát az Energiatudományi Kutatóközpont szakemberei tesztelik. Idén év végén kezdődik az új, víz–urán arányra optimalizált üzemanyag-kazetták tesztüzeme a Paksi Atomerőműben. Az új fűtőelemek vékonyabb burkolattal rendelkeznek, mint az eddigiek, az eddigi lyukas urán-dioxid-tablettákat tömör tabletták váltják fel.

Ivóvíz napi 35 000 embernek egy kenyai naperőmű jóvoltából Lehet, hogy nekünk fel sem tűnik ha egymás után két pohárral is töltünk magunknak a konyhai csapvízből, de sajnos világszerte 2,2 milliárd ember továbbra is napi szinten küzd a biztonságos, iható vízhez való hozzáférés és fogyasztás érdekében. Ez a cikk az ő életükről szól.

Árammegosztás: saját autód lehet az új villamos erőmű Van egy jó és egy rossz hírünk. A jó: a villamosenergia hálózat működéséhez szükséges energiatároló kapacitás hamarosan elérhetővé válik. A rossz: a saját elektromos autód akkumulátora lesz az.


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így nézhetünk utána, milyen hatással lesz a mindennapjainkra a klímaváltozás
Így nézhetünk utána, milyen hatással lesz a mindennapjainkra a klímaváltozás
Az MIT kutatóinak interaktív grafikonjai megmutatják, hány napot tudunk évente a szabadban tölteni számunkra kényelmes hőmérsékleti körülmények között most és néhány év/évtized múlva a világ különböző országaiban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.