Hangszalagok nélküli beszédet tesz lehetővé a nyakra tapasztható eszköz

2024 / 03 / 17 / Bobák Zsófia
Hangszalagok nélküli beszédet tesz lehetővé a nyakra tapasztható eszköz
Az eszköz 95%-os hatékonysággal fordítja az izmok mozgásából származó jeleket hallható beszéddé.

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) mérnökeinek jóvoltából elkészült az az eszköz, amivel a hangjukat átmenetileg vagy hosszú távon elvesztő emberek újra megszólalhatnak és ehhez csak egy egyszerű tapaszra van szükségük, amit a torkukra ragasztanak.

A berendezés egészen könnyű és kis méretű: 3 centiméteres oldalhosszúságú, 0,15 centiméter vastag és 7 gramm súlyú, emellett flexibilis, így a felhasználó számára egyáltalán nem zavaró a viselése. A tapasz kívülről csak egy vékony filmnek tűnik, de valójában két fő komponensből és öt rétegből áll - egy érzékelőből, ami a gége izomzatának mozgását észleli és alakítja elektromos jelekké, valamint egy vezérlő egységből, ami a létrehozza a végső beszédhangot. Mindkét modult két réteg alkotja, egy PDMS (dimetil-polisziloxán) biokompatibilis polimerfilm és a mágneses indukcióhoz szükséges réz indukciós tekercsek. Köztük helyezkedik el a mikromágneseket tartalmazó réteg, ami mágneses mezőt generál. Ennek a mágneses mezőnek a gégeizmok mozgása által előidézett változásait detektálják tekercsek, amelyek előállítják az elektromos jeleket és ezeket egy gépi tanulási algoritmus fordítja le beszédhangokká.

A tesztek alatt a tapasz 94,68%-os pontossággal működött és a hangtalanul kifejtett szavakat és mondatokat megbízhatóan alakította át a megfelelő hangokká. Az eszköz egyelőre csak demonstrációs célokat szolgált, ahhoz, hogy szélesebb körben használható megoldást nyújtson további fejlesztésekre van szükség, a mérnökök például tovább növelik a gépi tanulási algoritmusok által felismerhető szavak körét és a berendezést kipróbálják beszédzavarral élő embereken is. Később az eszköz könnyebben használható alternatívát biztosíthat a nagyobb és kényelmetlenebb elektromos műgégék és más megoldások mellett.

(Fotó: Jun Chen Lab/UCLA)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A Deep Robotics alapos tesztelésnek vetette alá az általuk fejlesztett négylábú robotot, de a gép jól vette az akadályokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.