Hangyaharcosok és termeszkatonák hadoszlopai néznek egymással farkasszemet ezen a videón

2020 / 07 / 16 / Felkai Ádám
Hangyaharcosok és termeszkatonák hadoszlopai néznek egymással farkasszemet ezen a videón
Úgy izzik a feszültség, mint két ellenséges ország között a határon, ahogy a hangyák és a termeszek felsorakoznak katonáikkal, hogy a tüsténkedő dolgozóikat védjék.

A Snopes által megkérdezett szakértő, Brian Fisher a Kaliforniai Egyetem rovartudósa szerint a felvétel valódi lehet, és ő maga is figyelt már meg hasonló viselkedést. A képanyagon, mint látható, két útvonal, másként „országút” húzódik. A felső a termeszeké, az alsó a hangyáké. Ez utóbbit a hangyák akár napokig használhatják.

A hangyák országútján ételt szállítanak a bolyba ezek az állatok. Mivel pedig az étel fontos erőforrás, ezért védelmezik a hangyák az útvonalat. Azonban nem csak a hangyákra vagy az élelemre veszélyes ragadozókat kell érteni a potenciális fenyegetés alatt, hanem nagyjából bármit, ami megakaszthatja a dolgozók szabad áramlását. Az országúton átmasírozó termeszek azonban épp ilyen akadályt jelentenek, és lényegében forgalmi dugót okoznak.

A rovartudós úgy véli, hogy a felvétel valahol Délkelet-Ázsiában készülhetett. A hangyák ugyanis valószínűleg az ázsiai Carebara diversa fajába tartoznak. A C. diversa kolóniáiban akár negyedmillió hangya is élhet, és mindenkinek megvan a maga feladata. A kisebb testű dolgozókat a nagyobb katonák nem csak megvédik, de akár szállíthatják is őket a hátukon. A termeszek pedig a Délkelet-Ázsiában honos Longipeditermes longipes fajba tartozhatnak. Az L. longipes ugyanis épp erről az egyedi védekező stratégiáról ismerhetőek fel, hogy veszély esetén két sávban menetelnek, és így védik a saját dolgozóikat.

A hangyák egyébként, amennyiben úgy adódik, szívesen megeszik a termeszeket, tehát nem alaptalan az izgalom. Ám az L. longipes hírhedt a kémiai védelméről, szóval a hangyák bölcsen tartják tőlük a távolságot. Ráadásul a hangyákat amúgy is inkább az aktuális logisztikai munkálatok érdeklik, vagyis hogy az öszegyűjtött eleséget visszajuttassák a bolyba.

Ez a határzár csak egy a két faj olykor kifejezetten bizarr védelmi stratégiái közül. A termeszek például az idősebb katonákat terelik a frontvonalba, hogy elsőként ők vegyék fel a harcot a hangyákkal (és essenek el). A Colobopsis explodens fajba tartozó hangyák pedig képesek harc közben felrobbanni – így feláldozzák ugyan magukat, de a testükből mindenféle mérgek borítják be az ellent is.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.