Harmincöt percet repült, majd sikeresen landolt egy autó

2021 / 06 / 30 / Perei Dóra
Harmincöt percet repült, majd sikeresen landolt egy autó
A szemfülesek talán még el is csíphették a repülést, ami összesen harmincöt percig tartott Nyitra és Pozsony repterei között.

Ahogy azt a neve is sugallja, a futurisztikus jármű egyaránt alkalmas autózásra és repülésre: meghajtásáról egyrészt egy BMW-motor, másrészt (ami talán ennél is érdekesebb) a hírportál információi szerint klasszikus, benzinkúton beszerezhető benzin gondoskodik.

Az AirCar kettő perc és tizenöt másodperc alatt alakul autóból repülőgéppé, illetve egyszerre két utas szállítására alkalmas,

már amennyiben kettejük súlya nem haladja meg a kétszáz kilót. Az utasszállító megálmodója és fejlesztője, Stefan Klein állítása szerint a jármű egyszerre ezer kilométert képes repülni kétezer-ötszáz méter magasságban, mostanra ráadásul már negyven órát töltött a levegőben. A helyből fel- és leszállás azonban nem lehetséges vele, indulásához futópálya szükséges.

A pilóta személyét szintén Klein töltötte be, aki 'átlagosnak' és 'szerfelett kellemesnek' értékelte a repülést. (Az eszköz egyébként százhetven kilométer per órás sebességgel hasítja a levegőt.) Az AirCar fejlesztőcége, a Klein elmondása alapján összesen két év munkájukba, illetve kevesebb mint kétmillió eurójukba került, hogy elindíthassák a 'repülő autót'.

(Forrás: BBC via Telex, fotó: Klein Vision via BBC)

További cikkek a témában:

Megkapta az engedélyt a Virgin Galactic, Richard Branson mehet az űrbe A Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) pénteken adta ki az űrturizmussal foglalkozó cégnek azt az engedélyt, ami alapján megkezdhetik a kereskedelmi szolgáltatást.

Videón, ahogy az amerikai haditengerészet kis híján felrobbantja a saját repülőgép-hordozóját, szándékosan Azt tesztelték, hogy a hajó és annak fedélzeti rendszerei mennyire képesek ellenállni a harcok közben fellépő fizikai megpróbáltatásoknak.

A NASA szerint így csökkenthető a repülőgépek okozta környezeti terhelés A NASA és a Német Űrhivatal (DLR) közös kutatása szerint akár ötven-hetven százalékkal is csökkenthető a kondenzcsíkok vízjégtartalma, ami visszavetné a repülők káros környezeti hatását.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.