Háromszázezer autón vizsgálták, hogy az elektromos vagy a benzines modellek a megbízhatóbbak

2023 / 12 / 03 / Pőcze Balázs
Háromszázezer autón vizsgálták, hogy az elektromos vagy a benzines modellek a megbízhatóbbak
Az amerikai Consumer Reports, amely fogyasztási cikkek megbízhatóságát vizsgálja, most arra volt kíváncsi, hogy vajon a belsőégésű motorral, az elektromos motorral vagy a hibrid hajtáslánccal működő autók-e a megbízhatóbbak. Az elektromos modellek a vártnál gyengébben szerepeltek, de erre akad logikus magyarázat.

Az Ars Technicán olvasható cikk szerint a tanulmány egyik legérdekesebb megállapítása az, hogy hiába egyszerűbb a tisztán elektromos járművek (EV-k) működése, átlagosan hetvenkilenc százalékkal több azokkal a probléma, mint benzines és dízel társaikkal. A plug-in hibridek (PHEV) még ennél is rosszabbul teljesítettek, közel másfélszer annyi gond akadt velük, mint a hagyományos kocsikkal. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a Consumer Reports (CR) a 2000-es modellévtől felfelé vizsgálta a háromszázharmincezer, a kutatásba bevont autót, vagyis rengeteg volt azok között az elsőgenerációs EV és PHEV.

De mit is jelent pontosan a "probléma" a kutatás szerint? "Húsz területet vizsgálunk, az apró bosszúságoktól, mint a nyikorgó fékek vagy a nem tökéletesen illeszkedő műszerfal, egészen a komolyakig, mint a garancián túli motor-, váltó-, EV-akkumulátor vagy EV-töltő hibák. Így adunk megbízhatósági számokat minden márkának." - fogalmaz a CR, majd hozzáteszik: természeten a felmerülő problémákat súlyozzák attól függően, hogy azok mennyire komolyak. Összességében a hagyományos autóknál tizenhét, az EV-knél csak tizenkét, a hibrideknél tizenkilenc, míg a PHEV-knél húsz területen szoktak gondok akadni.

A legfontosabb tanulság a CR szerint, hogy az új elektromos modellek első generációit érdemes kihagyni, míg a klasszikus hibridek hiába bírnak összetettebb hajtáslánccal, két okból megbízhatóbbak: egyrészt a technológia huszonöt éves, másrészt jellemzően pont a megbízható márkák dobnak piacra ilyen autókat. Az is kirajzolódott, hogy EV-k esetében az új márkák jobban értenek a hajtáslánchoz, míg az óriások minden máshoz, például az összeszereléshez vagy a festéshez.

Mindezt figyelembe véve a legmegbízhatóbb márkák a Lexus, a Toyota és a Mini voltak, a Tesla a középmezőnyben foglalt helyet, míg a sort a Rivian, a Mercedes és a Chrysler zárják. A részletes táblázat megtekinthető a CR weboldalán.

(Borítókép: Enis Yavuz/Unsplash)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
A szovjet nukleáris hajtású szárazföldi “tengeralattjáró”, amely a föld alól támadt
A szovjet nukleáris hajtású szárazföldi “tengeralattjáró”, amely a föld alól támadt
A Harci Vakond nevű szerkezetet a szovjetek azért fejlesztették, hogy a föld alól támadják vele az USA katonai létesítményeit, akár rakétasilóit is. Miért nem lett semmi a dologból? Állítólag egy “kis üzemi baleset” miatt, ami alatt egy nukleáris robbanást kell érteni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.