Hatalmas forgó korongot találtak a korai világegyetemben

2020 / 05 / 26 / Justin Viktor
Hatalmas forgó korongot találtak a korai világegyetemben
Az ősrobbanás után másfél milliárd évvel megpillantott korong alakú galaxis egy véletlen felfedezés, ami meglett kora ellenére több kérdést vet fel, mint amennyire választ ad.

Az idő hat: ALMA

A galaxist Wolfe disknek (kb. Farkas korong) nevezték el, és másodpercenként 272 kilométeres sebességgel forog, hasonlóan a Tejúthoz.  Az Atacamai nagyméretű milliméteres / szubmilliméteres hálózat (ALMA) egy hatalmas forgó korong alakú galaxist fedezett fel, abból a korból, amikor a világegyetem a jelenlegi életkorának még csak csak tíz százalékánál tartott, és ez a felfedezés kihívást jelent a galaxisok kialakulásának hagyományos modelljeire nézve. 

A Németországban található heidelbergi Max Planck Csillagászati ​​Intézet vezető szerzője, Marcel Neeleman elmondta:  „Míg korábbi tanulmányok már utaltak ezekre a korai forgó gázban gazdag korong alakú galaxisokra, az ALMA-nak köszönhetően most már egyértelmű bizonyítékokkal rendelkezünk arról, hogy már 1,5 milliárd évvel az ősrobbanás után is előfordultak. “A DLA0817g galaxis a legtávolabbi forgó koronggal rendelkező galaxis, amelyet valaha megfigyeltünk, és ezt az ALMA páratlan intenzitása tette lehetővé.”


Művészi elképzelés a Wolfe Disk-ről, egy hatalmas, forgó korong alakú galaxisról a korai, porral teli univerzumban. A galaxist először akkor fedezték fel, amikor az ALMA egy távoli kvazár (a bal felső rész) fényét vizsgálta. (Kép: NRAO, AUI, NSF, S. Dagnello)

Bajban a régi szimulációk

"A Wolfe korong felfedezése kihívást jelent számos galaxisképződés-szimuláció számára, amelyek azt jósolnák, hogy a kozmosz evolúciójának ezen a pontján a hatalmas galaxisok kisebb galaxisok összeolvadásával és forró gázcsomók beolvasztásával növekedtek. A legtöbb galaxis, amelyet az univerzum korai szakaszában megfigyelhetünk, baleseti helyszínnek tűnik, mivel folyamatosan és gyakran mentek keresztül „erőszakos” összeolvadásokon. Ezek a forró egyesülések megnehezítik az olyan rendezett, hidegen forgó korongok kialakulását, mint amilyeneket a jelenlegi univerzumban megfigyelhetünk." 

Xavier Prochaska, a cikk társszerzője a kaliforniai Santa Cruz-i Egyetemről hozzátette:  „Úgy gondoljuk, hogy a Wolfe korong elsősorban a hideg gáz folyamatos felhalmozódása révén nőtt meg. Ennek ellenére továbbra is az egyik kérdés az, hogyan lehet összeállítani egy ekkora gáztömeget, megőrizve közben a viszonylag stabil, forgó korong alakot.”


A Wolfe Disk ALMA rádióképe, amelyet az idő feneketlen kútjának mélyén, 12.3 milliárd évvel ezelőtti állapotában láthatunk (Kép: ALMA ESO, NAOJ, NRAO, M. Neeleman; NRAO, AUI, NSF, S. Dagnello)

A National Science Foundation’s Karl G. Jansky Very Large Array (VLA) centiméteres hullámhosszú rádió-asztronómiai obszervatórium és a NASA / ESA Hubble Űrtávcsöve segítségével a új felfedezéseket tettek a csillagképződésről a Wolfe-korongon. Az ALMA megfigyelte a galaxis mozgásait illetve az atomi gáz és por tömegét rádióhullámhosszon, míg a VLA megmérte a molekulatömeg mennyiségét - ami a csillagképződés üzemanyaga. UV fény-hullámtartományban a Hubble hatalmas csillagokat figyelt meg. 

Prochaska elmondta: 

„A csillagképződés aránya a Wolfe-korongon legalább tízszer nagyobb, mint a mi galaxisunkban. A korai világegyetem egyik legtermékenyebb korong-galaxisának kell lennie."

"Ezt a forgó korongot eredetileg 2017-ben fedezték fel, a tudósok egy távolabbi kvazár fényét vizsgálva találták meg ezt a galaxist. A kvazárból származó fény asszimilálódott, mivel hatalmas hidrogéngáz-tartományon haladt át, amely körülveszi ezt a galaxist, végül így fedezték fel."

Ahelyett, hogy a túl fényes, különleges galaxisokból származó közvetlen fény után nyomoztak volna, a csillagászok ezt az „abszorpciós” stratégiát használták fel arra, hogy halványabb, normálisabbnak tűnő galaxisokat találjanak a korai világegyetemben.

Neeleman szerint:  „Az a tény, hogy ezt a módszert felhasználva találtuk meg a Wolfe-korongot, elárulja nekünk, hogy a korai időkben jelen lévő galaxisok normál populációjához tartozik. Amikor az ALMA-val kapcsolatos legújabb megfigyeléseink bebizonyították, hogy meglepő módon, a galaxis forog, rájöttünk, hogy a korai forgó korong alakú galaxisok nem olyan ritkák, mint gondoltuk, és sokkal többnek is kell lennie odakint. 

Joe Pesce, a távcsövet finanszírozó Nemzeti Tudományos Alapítvány csillagászati ​​programigazgatója elmondta:  „Ez a megfigyelés jól szemlélteti, hogy az univerzum megértése miként javul az ALMA által a rádiócsillagászathoz hozzáadott fokozott érzékenység révén. Az ALMA szinte minden megfigyeléssel lehetővé teszi számunkra, hogy új, váratlan eredményeket érjünk el.”

(Forrás: Nature Képek: ALMA)


 


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
A JWST infravörös tartományban mérő műszerei által a Hubble képein jóformán láthatatlan galaxisok is megfigyelhetővé válnak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.