Hatalmas, kozmikus karommal takarítja ki a világűrt az Európai Űrügynökség

2020 / 12 / 02 / Bobák Áron
Hatalmas, kozmikus karommal takarítja ki a világűrt az Európai Űrügynökség
Az elmúlt években számtalan ötlet született arra, hogyan lehetne csökkenteni az egyre nagyobb problémát okozó űrhulladék mennyiségét, ami lassan teljesen beborítja az alacsony Föld körüli pályát. Az eddigi leglátványosabb megoldást a svájci ClearSpace találta ki, akik egy hatalmas karommal távolítanák el a már nem működő műholdakat.

A Földnek az elmúlt évtizedekben gyakorlatilag egy szabályos gyűrűje alakult ki a körülötte keringő űrhulladékokból, amik egyre nagyobb veszélyt jelentenek a különböző űrprojektekre nézve. A Space Surveillance Networks összesen több mint 22 ezer űrhulladékot tart nyilván, de a Föld körül keringő szemét valódi mértéke ennél sokkal nagyobb: az Európai Űrügynökség (ESA) adatai alapján a tíz centiméternél nagyobb törmelékek száma eléri a 34 ezret, míg például az egy centiméter és egy milliméter közötti szemétből hozzávetőlegesen 128 millió keringhet felettünk. Márpedig ha űrszemétről van szó, akkor már az ilyen egészen kicsi darabok is hatalmas károkat tudnak okozni, amikor 29 ezer km/h-s sebességgel belecsapódnak valamibe.


Ennyire azért nem rossz a helyzet, hiszen az űrhulladékok mérete a Földhöz viszonyítva ennél nagyságrendekkel kisebb, de a kép mégis jól érzékelteti, hogy mekkora mennyiségről van szó

Az ESA most egy merőben új ötlettel rukkolt elő ennek az állapotnak a felszámolására, ugyanis a ClearSpace nevű svájci startuppal kötött szerződés értelmében egy olyan karmot fognak pályára állítani, ami képes eltávolítani a működésképtelen műholdakat és egyéb, nagyobb űreszközöket. A tervek szerint a karom egyszerűen megfogja a műholdat, és a Föld felé irányítja azt, a többit pedig már elvégzi a bolygó atmoszférája. A módszer arra nem alkalmas ugyan, hogy jelentős mértékben csökkentsék az űrszemét mennyiségét, viszont lehetőséget ad rá, hogy a legnagyobb, így legveszélyesebb elemeket kiiktassák, így pedig azt is hatékonyan akadályozhatják meg, hogy a már nem működő műholdak összeütközése következtében még több űrszemét keletkezzen.

Az ESA 86 millió dollárral támogatja a 2025-ben induló küldetést, amelynek célpontja egy VESPA (vega secondary payloader adapter lesz), ami 112 kilogrammot nyom, és az űrügynökség egyik rakétájának a kilövése során került az űrbe még 2013-ban.

Hálóval, lézerrel, űrhajóval is pusztítanák az űrszemetet

Ahogy említettük, vannak más elképzelések is az űrszemét felszámolására, a Surrey Egyetem két évvel ezelőtt például már sikeresen tesztelte azt a RemoveDebris névre keresztelt eszközt, amely egy hálóval fogja be az űrben keringő hulladékokat. A Roszkozmosz lézerrel, a SpaceX pedig a Csillaghajóval oldaná meg ugyanezt a problémát, míg a Northrop Grumman inkább az újrahasznosításban hisz: az amerikai haditechnikai vállalat februárban már élesben is kipróbálta azt a "küldetésmeghosszabbító jármű" (Mission Extension Vehicle-1) névre keresztelt eszközt, amely képes a már használaton kívüli műholdakhoz csatlakozva feltölteni az eszközök üzemanyagtartályát és frissíteni a szoftverüket, ezzel pedig jelentősen meghosszabbíthatja az űreszközök élettartamát.

Kapcsolódó cikkek a Rakétán:

Akár nyolcezer embernek is otthont adhatna a mesterséges gravitációval ellátott űrváros Minek költöznénk a Marsra, ha kiköltözhetünk az űrbe is?

Eredményes volt a NASA történelmi küldetése, kőzetmintákat gyűjtöttek egy aszteroidából Az Osiris-Rex űrszonda szerdán, magyar idő szerint 0.10-kor megközelítette a Bennu kisbolygót, a begyűjtött kőzetmintákkal pedig 2023-ban tér majd vissza a Földre.

Előbb vagy utóbb jön egy aszteroida, ami tömegek halálát okozza. Mit tehetünk, hogy ez mégse következzen be? Bár a városokat letaroló, milliók halálát okozó aszteroidák a mozik kényelmes székeiben ülve csak egy unalmas hollywoodi klisének tűnnek, a szakértők szerint nem az a kérdés, hogy lesz-e ilyen, csupán az, hogy mikor, és mit tudunk tenni ellene. A Nemzetközi Űrhajós Szövetség által szervezett "Defending Earth from Asteroids" előadáson a védekezés első vonalában dolgozó szakemberek beszéltek arról, hogyan állunk a felkészüléssel.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.