Hatalmasat estek az okostelefon-eladások, csak egy cég örülhet

2022 / 10 / 20 / Pőcze Balázs
Hatalmasat estek az okostelefon-eladások, csak egy cég örülhet
Az előző év azonos időszakához képest 2022 harmadik negyedévében kilenc százalékkal kevesebb okostelefont értékesítettek világszerte. A Samsung ugyan megtartotta vezető pozícióját, de az Apple valószínűleg jobban örül a mostani eredményeknek.

A Canalys kutatócég beszámolója szerint a fogyasztók a bizonytalan gazdasági környezetben úgy döntöttek, hogy inkább elhalasztják a kütyüvásárlásokat is. Utoljára 2014 harmadik negyedévében esett ekkorát a piac, és a kutatók szerint a vásárlói óvatosság valószínűleg a következő fél évet is meghatározza majd. Míg egy éve körülbelül háromszázötvenmillió készüléket értékesítettek ilyenkor, addig az idei számok a háromszázmillióhoz állnak közelebb. Ezeknek a java, egészen pontosan a huszonkét százaléka Samsung gyártmány, de az Apple tavalyhoz képest három százalékpontot javított a teljesítményén, így tizennyolc százalékkal végzett a második helyen. Ezzel összhangban a kütyüiket összeszerelő tajvani TSMC is ötven százalékkal tudta növelni az árbevételét. A koreai és amerikai óriások mögött a Xiaomi, az OPPO és a vivo végeztek a gyártók rangsorában.

De az Apple sem örülhet felhőtlenül

A 9to5Mac-en arról írnak, hogy az iPhone 14-gyel visszatérő "Plus" sorozat, vagyis a belépő készülék nagyobb képernyőjű változata nem hozza a számokat. Pedig a vásárlók általában szeretik a méretes kijelzőket, különösen, ha azok mögött nem a Pro sorozat csúcstechnikája van, mint a Pro Max esetében, hanem szerényebb, ezáltal olcsóbb alkatrészek. Beszállítói források szerint most mégis le kellett, hogy állítsák a gyártást, amíg "újraértékelik a termék iránti keresletet".

Az okostelefonokéhoz hasonló a helyzet számítógép-fronton is: míg a Lenovo, a HP, a Dell és az ASUS is veszít a piaci részesedéséből, az Apple nagyot lépett előre. Az IDC elemzése szerint a teljes piac tizenöt százalékot csökkent, nyolcvanhétmillióról hetvennégymillió darabra, de az Apple számítógépeinek, a Macinstosh-oknak az eladásai negyven százalékot nőttek a tavalyi harmadik negyedévhez képest.

Míg a mobiloknál egyre határozottabban érezni, hogy a kategória fejlődése lelassult, és csökkennek a különbségek az évente egymást követő modellek között, addig az úgynevezett ARM-alapokon működő, energiahatékonyságban és teljesítményben is sokat fejlődő, akár fél napon át működő hordozható gépek legalább képesek érezhető változást hozni a vásárlók életébe. És az eladások még így is csökkentek.

(Fotó: Unsplash/Age Barros)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Az Amazon létrehozta az egymilliárd paraméteres szövegfelolvasó modellt, de nem adja az emberek kezébe
Az Amazon létrehozta az egymilliárd paraméteres szövegfelolvasó modellt, de nem adja az emberek kezébe
A BASE TTS-t százezer órányi nyilvánosan elérhető beszédfelvételen gyakorlatoztatták és minden eddiginél természetesebb hangot tudnak létrehozni a segítségével.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.