Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken

2024 / 04 / 10 / Felkai Ádám
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Most először készültek képek az 1-es blokkban, a katasztrófa elsődleges helyszínén.

Több mint egy évtizeddel a japán Fukushima Daiichi atomerőmű nukleáris katasztrófáját követően folytatódnak a telep szétszerelésére irányuló erőfeszítések – ám mivel a kihívások jelentősek, így a munka sem halad túl gyorsan. Az erőmű üzemeltetéséért és megtisztításáért felelős Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO), nemrég azonban végre sikeresen képeket készített az 1-es blokk reaktorában – a pusztító földrengés és szökőár által kiváltott katasztrófa elsődleges helyszínén. Mint az ismert, a katasztrófa végül három reaktor leolvadásához és jelentős radioaktív szennyeződéshez vezetett.

A TEPCO robotszondákat, köztük egy kígyószerű robotot és mini drónokat telepített az erősen sugárszennyezett 1-es blokk reaktorának szívébe. Ezek a robotok különleges “jégcsapszerű” képződményekről és a reaktor falaihoz tapadt csomókról készítettek képeket, amelyek valószínűleg az olvadt üzemanyagból és a hűtéskor megszilárdult berendezésekből maradtak vissza. Ennek a 2024 márciusában készült belső felmérésnek az a célja, hogy felmérje a nukleáris üzemanyag állapotát – így is segítve az eltávolításra irányuló tervek kidolgozását.

A képek alapján a tisztítási művelet nem lesz egy könnyű menet – körülbelül 880 tonna megolvadt üzemanyag-törmeléket kell ugyanis kezelni három reaktorban. A TEPCO egyébként már eddig is gőzerővel dolgozott a tisztításon, ami időnként azonban kemény kritikákkal is szembesült – mint emlékezetes, amikor a kezelt radioaktív vizet tavaly a Csendes-óceánba eresztették, annak nem csak Kína nem örült, de például a japán halászok sem.

Jó ötlet-e Japán részéről a fukusimai radioaktív vizet beleönteni a Csendes-óceánba? Habár a víz önmagában nem veszélyes bizonyos szakértői vélemények szerint, azért akadnak vele problémák, és a terv végrehajtása rengeteg problémát okozhat az élővilágon kívül a japán társadalomban, valamint a diplomáciai kapcsolatokban is.

A fenti, erősen kérdőjeles eljáráson kívül az erőmű leszerelése során kudarcok is történtek – a kíméletlen radioaktív környezetben a TEPCO több robotot is elvesztett eddig, ami miatt az érintett területet mostanra “robot temetőként” emlegetik. A mostani siker épp emiatt jelent komoly előrelépést.


A TEPCO jelenleg is próbálja beazonosítani ezeket a narancssárga csomószerű struktúrákat, de valószínűleg olvadt üzemanyagról vagy berendezésekről van szó.

A TEPCO illetékesei úgy vélik, hogy a teljes leszerelési folyamat 30-40 évig is eltarthat, ami talán soknak tűnhet, de többek szerint még ez az időintervallum is egy túlságosan is optimista becslés.

(Képek: TEPCO)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.