Hátborzongató videón vedlik egy pók egy nő fülében

2023 / 10 / 29 / Felkai Ádám
Hátborzongató videón vedlik egy pók egy nő fülében
A pók folyamatos, furcsa kattogó és susogó hangokat hallatott, amiktől a 64 éves nő aludni sem tudott. Az orvosok először azt hitték, két pók is beköltözött a szegény asszony fülébe, de mint kiderült, az egyik csak az állat levedlett páncélja volt.

Nem arachnofóboknak (jobban belegondolva: valószínűleg senkinek) való megdöbbentő, Tajvanban történ orvosi esetről számolt be a Live Science: egy 64 éves nő álmatlan éjszakákat élt át a bal fülében hallatszó furcsa zajok miatt, majd felfedezte, hogy egy apró, körülbelül 0,25 centiméter hosszú pók költözött a hallószervébe.

Hogy mindez még rosszabb legyen, az orvosok még a pók levedlett páncélját is megtalálták a hallójáratban. Bár ritkák, az ilyen események azért fordulnak elő, mert a hallójárat meleg és sötét környezete vonzza a rovarokat és a pókokat. Az orvosi csapat végül sikeresen eltávolította az állatot.

A Tajvanon élő, 64 éves nő azután fordult orvoshoz, hogy négy napon át furcsa zajokat és érzéseket tapasztalt a bal fülében. A Tainan városi kórházban végzett vizsgálat során az orvosok megdöbbentő felfedezést tettek: egy apró, mindössze 0,25 centiméter hosszú pók mászkált a hallójáratban. Mindez elég rossz hír bárkinek, de kezdetben ráadásul úgy tűnt, mintha két pók lenne a fülében, de a másodikról kiderült, hogy a pók levedlett páncélja – ami hozzáállás kérdése, hogy megnyugtatóbb hír-e a két póknál.

Habár ez igazi, halloweenre való horrorsztori, a nő szerencsére nem érzett jelentős fájdalmat a pók kis mérete miatt. Az orvosok végül egy otoszkópon keresztül behelyezett kanül (vékony cső) segítségével sikeresen eltávolították a pókot és annak külső csontvázát is a nő füléből, így megszabadították őt a kellemetlen érzéstől. Az esetről felvétel is készült, amit az X-en tettek közzé:

Habár sokan félnek az ilyesmitől, mégis elég ritka, hogy rovarok vagy pókok költöznének a fülbe, amikor mégis, akkor sem az „agyunkat szeretnék megenni” (addig egyébként el sem jutnának), mindössze arról van szó, hogy a hallójárat meleg és sötét környezete vonzó helyet biztosít ezeknek a lényeknek. Mindez persze nyilván így sem túl megnyugtató, de épp azért születik cikk az ilyesmiről, mert tényleg szörnyen ritkán fordul elő.

Ebben az esetben a nő tünetei szerencsére eltűntek a pók eltávolítását követően. A Live Science azonban hozzáteszi azt is, hogy ilyen helyzetekben nagyon fontos a szakember segítsége, hiszen még azután is, hogy a lény távozott a fülből, az olyan maradványok, mint most például a levedlett exoszkeleton, komplikációkat okozhatnak.

Halloweenre idén egy csokor cikkel készültünk a tudomány világából szellemekről, denevérekről és végül tehát pókokról – ezek itt érhetőek el.

(Kép: The New England Journal of Medicine ©2023)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A koronavírust vizsgálta a fizikus, és arra jutott: szimulációban élünk
A koronavírust vizsgálta a fizikus, és arra jutott: szimulációban élünk
Dr. Melvin Vopson már korábban megfogalmazta az infodinamika második törvényét, de legutóbb ezt a koronavírus mutációjával is illusztrálta. Mindez szerinte arra utal, hogy valójában szimulációban élünk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.