Hátborzongató videón vedlik egy pók egy nő fülében

2023 / 10 / 29 / Felkai Ádám
Hátborzongató videón vedlik egy pók egy nő fülében
A pók folyamatos, furcsa kattogó és susogó hangokat hallatott, amiktől a 64 éves nő aludni sem tudott. Az orvosok először azt hitték, két pók is beköltözött a szegény asszony fülébe, de mint kiderült, az egyik csak az állat levedlett páncélja volt.

Nem arachnofóboknak (jobban belegondolva: valószínűleg senkinek) való megdöbbentő, Tajvanban történ orvosi esetről számolt be a Live Science: egy 64 éves nő álmatlan éjszakákat élt át a bal fülében hallatszó furcsa zajok miatt, majd felfedezte, hogy egy apró, körülbelül 0,25 centiméter hosszú pók költözött a hallószervébe.

Hogy mindez még rosszabb legyen, az orvosok még a pók levedlett páncélját is megtalálták a hallójáratban. Bár ritkák, az ilyen események azért fordulnak elő, mert a hallójárat meleg és sötét környezete vonzza a rovarokat és a pókokat. Az orvosi csapat végül sikeresen eltávolította az állatot.

A Tajvanon élő, 64 éves nő azután fordult orvoshoz, hogy négy napon át furcsa zajokat és érzéseket tapasztalt a bal fülében. A Tainan városi kórházban végzett vizsgálat során az orvosok megdöbbentő felfedezést tettek: egy apró, mindössze 0,25 centiméter hosszú pók mászkált a hallójáratban. Mindez elég rossz hír bárkinek, de kezdetben ráadásul úgy tűnt, mintha két pók lenne a fülében, de a másodikról kiderült, hogy a pók levedlett páncélja – ami hozzáállás kérdése, hogy megnyugtatóbb hír-e a két póknál.

Habár ez igazi, halloweenre való horrorsztori, a nő szerencsére nem érzett jelentős fájdalmat a pók kis mérete miatt. Az orvosok végül egy otoszkópon keresztül behelyezett kanül (vékony cső) segítségével sikeresen eltávolították a pókot és annak külső csontvázát is a nő füléből, így megszabadították őt a kellemetlen érzéstől. Az esetről felvétel is készült, amit az X-en tettek közzé:

Habár sokan félnek az ilyesmitől, mégis elég ritka, hogy rovarok vagy pókok költöznének a fülbe, amikor mégis, akkor sem az „agyunkat szeretnék megenni” (addig egyébként el sem jutnának), mindössze arról van szó, hogy a hallójárat meleg és sötét környezete vonzó helyet biztosít ezeknek a lényeknek. Mindez persze nyilván így sem túl megnyugtató, de épp azért születik cikk az ilyesmiről, mert tényleg szörnyen ritkán fordul elő.

Ebben az esetben a nő tünetei szerencsére eltűntek a pók eltávolítását követően. A Live Science azonban hozzáteszi azt is, hogy ilyen helyzetekben nagyon fontos a szakember segítsége, hiszen még azután is, hogy a lény távozott a fülből, az olyan maradványok, mint most például a levedlett exoszkeleton, komplikációkat okozhatnak.

Halloweenre idén egy csokor cikkel készültünk a tudomány világából szellemekről, denevérekről és végül tehát pókokról – ezek itt érhetőek el.

(Kép: The New England Journal of Medicine ©2023)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Masszív test, négyzet alakú szemüregek, hatalmas fogak, gigantikus fej – a Homo longi, vagy másnéven a Sárkányember fajunk legközelebbi rokona, aki teljesen adaptálódott a fagyos körülményekhez.
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Némileg hátborzongató, de a bubópestis hatásai a mai napig jelen lehetnek az emberi szájüregben, sőt a cukorbetegség megnövekedett kockázatához, valamint egy szájbetegséghez is hozzájárulhattak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.