Helyreállítja, és egy hétig életben tartja az átültetésre váró májat egy új orvosi szerkezet

2020 / 04 / 20 / Perei Dóra
Helyreállítja, és egy hétig életben tartja az átültetésre váró májat egy új orvosi szerkezet
A fejlesztések 2015-ben kezdődtek, akkor a rekordidő tizenkét óra volt, mára azonban a szakembereknek sikerült elérniük, hogy a máj egy egész hétig nemcsak életképes maradjon, de újra egészséges legyen.

A Statista szerint csak az Amerikai Egyesült Államokban évente átlagosan 11,3 ezer májátültetést végeznek, ami nem kevés, főként ha összehasonlítjuk a magyarországi adatokkal: itthon ugyanis tavaly került sor az ezredik sikeres májtranszplantációra. Egy-egy ilyen műtét meglehetősen kockázatos, hiszen gazdatest nélkül a szerv alapesetben csak pár óráig életképes. A Zürichi Egyetemi Kórház, az ETH Zürich, a Wyss Zürich és a Zürichi Egyetem kutatói ezért kifejlesztettek egy gépet, ami egy hétig életben tartja a májat a testen kívül, valamint javítja annak funkcióit.

"A sérült máj, ami eredetileg nem lenne alkalmas transzplantációhoz, visszanyerheti teljes működését, miközben az új gépen néhány napig perfúzióval működik."

"A technológia alapja egy úgynevezett komplex perfúziós rendszer, amely lényegében lemásolja a szervezet legfontosabb funkcióit" - olvasható a Zürichi Egyetem sajtóközleményében.

Mit jelent a perfúziós technológia?

A gép új perfúziós technológiája azáltal, hogy növeli a sikeres transzplantációk számát, rengeteg emberéletet megmenthet. "A perfúziós rendszer, amely egy sebészekből, biológusokból és mérnökökből álló csoport több éves munkáját dicséri, számos új alkalmazást nyit meg az átültetés és a rákgyógyászat területén, segítve a májátültetésre váró betegeket" - magyarázza professzor Pierre-Alain Clavien, a Zürichi Egyetemi Egyetem (USZ) Sebészeti és Transzplantációs Osztályvezető főorvosa. A projekt 2015-ben kezdődött, ekkor még a májat csak tizenkét órán keresztül lehetett életben tartani. Az egy hetes időintervallum alatt azonban számos pozitív előrelépés történhet, például


Az egy hetes időintervallum alatt számos pozitív előrelépés történhet.

 

"a már létező funkcióromlások javítása, a felhalmozódott zsír eltávolítása, vagy akár a szerv részleges regenerálása."

Egy friss európai tanulmányban már ki is mutatták, hogy amíg eddig tízből hat májnál az orvosok kénytelenek voltak megtagadni a transzplantációt, a gépben végzett perfúzió után azonban az elutasított szerv héten belül teljesen működőképessé vált. Ez egy lenyűgözően pozitív eredmény, amely újból reményt ad a súlyos májbetegségben szenvedő betegek számára szerte a világon.

(Fotó: Needpix, USZ)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Egy brit egyetem diákjai kiszámolták, milyen gyorsan kellene utaznia a Mikulásnak ahhoz, hogy az összes ajándékot időben kiszállítsa.
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Menetrögzítő kamerát már az 1930-as években is használtak, igaz, kicsit más formában, mint manapság.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.