Hihetetlen áron kelt el az ultra ritka számítógép, a működőképes Commodore 65 prototípus

2022 / 04 / 25 / Felkai Ádám
Hihetetlen áron kelt el az ultra ritka számítógép, a működőképes Commodore 65 prototípus
A C65 sosem került piacra, így a működőképes prototípusok igencsak drágák – egy most az ebayen talált gazdára brutális összegért.

A C64 igazi generációt meghatározó élmény volt a nyolcvanas-kilencvenes években. Aztán piacra lépett a NES és az Apple II, és a Commodore Electronics vesztett a piaci részesedéséből. A válasz vagy a nagy visszatérés a Commodore 65 (C65 vagy C64DX) lett volna – írja a PC Gamer. A prototípust a nyolcvanas évek végén és a kilencvenes évek elején kezdték fejleszteni, de a projektet 1991-ben lelőtték a vállaton belüli csatározások következményeként. A C65 így sajnos sosem került kereskedelmi forgalomba, pedig nagyon jó kis gépnek igérkezett.

A gép processzora a C64 CPU-jának a háromszoros sebességével bírt, és 3,54 MHz-en ketyegett, ezen kívül 128 KB RAM (elképesztő 1 MB-ig volt bővíthető) is helyet kapott benne, míg a grafikai chip 256 színt támogatott maximális 1280×400-as felbontás mellett. El nem hanyagolható ígéret volt az is, hogy emulátoros támogatásnak hála, a C64-es programok is futottak volna rajta. Amikor 1994-ben a Commodore International felszámolásra került, akkor 50 és 2000 darabszám közötti C65 prototípus került ilyen-olyan módon piacra. Ha viszont a történelem kicsit szebben alakul, és a C65 hivatalosan is megjelenik, akkor 300-350 dollár közötti áron kínálták volna. Mára a gép ára természetesen kiszaggatja a plafont, mivel nagyon kevés példány maradt csak meg, és még kevesebb, ami működőképes.

Épp ezért is volt nagy szó, hogy egy ilyen gép elérhetővé vált az ebayen, és az eladó még a fenti YouTube videót is feltöltötte a gép mellé. Mint látható, a gép a videó alapján működik, sőt még a Last Ninja 2 is elindul rajta, az eladó azt is hozzáteszi, hogy a gép különösen ritka, mivel a műanyagház megőrizte a fényességét, és nem sárgult el, és hiányoznak róla a POWER és a DRIVE feliratok, ezen kívül csak pár karcolás található rajta. Az eladó szerint a hasonló ALPHA egységek műanyag öntött tokjai önmagukban is iszonyatosan ritkák, és alig néhány ilyen létezik. Az árverésre küldött gép egyébként a 220V/230V-os európai hálózatra lett tervezve, és járt mellé egy 1084S monitor is – igaz, ennek háza a videó alapján már elég sárgának tűnik.

A gép végül 47105 euróért, vagyis több mint 17 millió forintért kelt el.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.