Hihetetlen áron kelt el az ultra ritka számítógép, a működőképes Commodore 65 prototípus

2022 / 04 / 25 / Felkai Ádám
Hihetetlen áron kelt el az ultra ritka számítógép, a működőképes Commodore 65 prototípus
A C65 sosem került piacra, így a működőképes prototípusok igencsak drágák – egy most az ebayen talált gazdára brutális összegért.

A C64 igazi generációt meghatározó élmény volt a nyolcvanas-kilencvenes években. Aztán piacra lépett a NES és az Apple II, és a Commodore Electronics vesztett a piaci részesedéséből. A válasz vagy a nagy visszatérés a Commodore 65 (C65 vagy C64DX) lett volna – írja a PC Gamer. A prototípust a nyolcvanas évek végén és a kilencvenes évek elején kezdték fejleszteni, de a projektet 1991-ben lelőtték a vállaton belüli csatározások következményeként. A C65 így sajnos sosem került kereskedelmi forgalomba, pedig nagyon jó kis gépnek igérkezett.

A gép processzora a C64 CPU-jának a háromszoros sebességével bírt, és 3,54 MHz-en ketyegett, ezen kívül 128 KB RAM (elképesztő 1 MB-ig volt bővíthető) is helyet kapott benne, míg a grafikai chip 256 színt támogatott maximális 1280×400-as felbontás mellett. El nem hanyagolható ígéret volt az is, hogy emulátoros támogatásnak hála, a C64-es programok is futottak volna rajta. Amikor 1994-ben a Commodore International felszámolásra került, akkor 50 és 2000 darabszám közötti C65 prototípus került ilyen-olyan módon piacra. Ha viszont a történelem kicsit szebben alakul, és a C65 hivatalosan is megjelenik, akkor 300-350 dollár közötti áron kínálták volna. Mára a gép ára természetesen kiszaggatja a plafont, mivel nagyon kevés példány maradt csak meg, és még kevesebb, ami működőképes.

Épp ezért is volt nagy szó, hogy egy ilyen gép elérhetővé vált az ebayen, és az eladó még a fenti YouTube videót is feltöltötte a gép mellé. Mint látható, a gép a videó alapján működik, sőt még a Last Ninja 2 is elindul rajta, az eladó azt is hozzáteszi, hogy a gép különösen ritka, mivel a műanyagház megőrizte a fényességét, és nem sárgult el, és hiányoznak róla a POWER és a DRIVE feliratok, ezen kívül csak pár karcolás található rajta. Az eladó szerint a hasonló ALPHA egységek műanyag öntött tokjai önmagukban is iszonyatosan ritkák, és alig néhány ilyen létezik. Az árverésre küldött gép egyébként a 220V/230V-os európai hálózatra lett tervezve, és járt mellé egy 1084S monitor is – igaz, ennek háza a videó alapján már elég sárgának tűnik.

A gép végül 47105 euróért, vagyis több mint 17 millió forintért kelt el.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Google kísérleti chatbotja okosabb lett, de a cég még mindig óvatos vele
A Google kísérleti chatbotja okosabb lett, de a cég még mindig óvatos vele
Kibővítették a Bard képességeit és elérhetőségét, így a chatbot, megtekintve a leveleinket és dokumentumainkat, még sokkal több tanácsot tud adni szükség esetén.
Kína monumentális, világméretű DNS-adatgyűjtésbe kezdhetett
Kína monumentális, világméretű DNS-adatgyűjtésbe kezdhetett
A genetikai adatok gazdasági és katonai célokat egyaránt szolgálhatnak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.