Hihetetlen megmenekülés repülőgép-katasztrófa után: négy gyerek élhet két hete a dzsungelben

2023 / 05 / 20 / Felkai Ádám
Hihetetlen megmenekülés repülőgép-katasztrófa után: négy gyerek élhet két hete a dzsungelben
Május elején lezuhant egy Cessna 206-os a fedélzetén hét emberrel a dzsungelben. A három felnőtt, köztük a pilóta holttestét megtalálták a gépben, a négy gyereknek azonban nyoma veszett. Most talán úgy fest, épségben megtalálták őket.

Kisebbfajta csodáról számolt be a The Independent, habár a pontos részletek még kissé homályosak, és maga a kijelentés sem teljesen biztos, de az ország elnöke szerint épségben került elő az a négy gyerek, akik a hónap elején zuhantak le egy Cessna 206-ossal a dzsungelben. A zavart az okozza, hogy ezt a nyilatkozatot az elnök később visszavonta.

Na de nézzük, mit tudunk biztosan. Május elején egy hét embert szállító Cessna 206-os repülőgép vészjelzést adott le a katasztrófa előtt, nyilvánvaló motorhiba miatt. A gép az Amazonas tartománybeli Araracuara és a déli Guaviare tartomány egyik városa, San Jose del Guaviare között haladt, amikor május 1-jén a hajnali órákban lezuhant. A balesetben három felnőtt - köztük a pilóta - meghalt, a holttestüket a gépben találták meg. Nem találták azonban nyomát a gépen utazó négy, 13, 9 és 4 éves gyerekeknek, valamint egy 11 hónapos csecsemőnek. A hatóságok viszont úgy vélték, hogy a gyerekek túlélték a becsapódást.

A héten Gustavo Petro elnök a Twitteren azt állította, hogy a gyerekeket a katonaság, a tűzoltók és a polgári légiközlekedési hatóság tisztviselői által végzett kutatás után megtalálták a kolumbiai Caqueta tartomány sűrű dzsungelében. Egy nappal később, csütörtökön viszont az elnök törölte a bejegyzést, és azt írta:

„Sajnálom, ami történt. A katonai erők és a bennszülött közösségek továbbra is fáradhatatlanul kutatnak.”

Ehhez képest a kormány gyermekjóléti ügynöksége, az ICBF azt közölte, hogy "a terepről" származó információk alapján a gyerekeket jó egészségben találták meg. A védelmi minisztériumi források viszont úgy nyilatkoztak a helyi médiának, hogy nem tudják megerősíteni, hogy valóban megtalálták a gyerekeket.

Az ICBF lényegében azt állítja, hogy a gyerekeket megtalálták, és a kapcsolatot is sikerült velük felvenni, és ez alapján jó egészségi állapotban vannak, azonban a katonai erők még nem jutottak el hozzájuk a kedvezőtlen időjárás és a nehéz terepviszonyok miatt. Magyarán a helyzet ez alapján úgy fest, hogy a gyerekek pillanatnyilag jól vannak, de a kimenekítésükre még nem került sor. A hatóságok viszont ezeket az információkat, amik az ICBF-hez különböző forrásból jutottak el, nem tudták megerősíteni.

A mentési munkákat koordináló polgári légiközlekedési hatóságnál úgy vélik, hogy a gyerekek a baleset után kimenekültek a gépből, és elindultak az esőerdőbe segítséget keresni. A felkutatásukra tett erőfeszítések fokozódtak, miután a mentőcsapatok a gyerekek által megevett gyümölcsmaradékokat találtak, emellett ráakadtak egy rögtönzött menedékhelyre is, amit a dzsungel növényzetéből készítettek.

(Kép: Pixabay/Larisa-K)


Az önvezető technológia nagy áttörését nem az önvezető taxik hozzák el
Az önvezető technológia nagy áttörését nem az önvezető taxik hozzák el
Az önvezető technológia egyik jelentős szerepkörét a szállítmányozás jelentheti, az önvezető kamionok ugyanis sok problémára nyújthatnak valódi megoldást. Az autonóm módon közlekedő járművek azonban nem csak az autópályákon, hanem zsúfolt városi környezetben is megjelennek többek között az önvezető taxiknak köszönhetően. Hogyan reagálnak majd az emberek az önvezető járművek jelenlétére az utakon, milyen a társadalmi megítélése ennek a speciális technológiának? Dr. Prónay Szabolcs egyetemi docens és Halmos Gyula, a Bosch csoport mérnöke podcastban beszélt a technológiával kapcsolatos kérdésekről.
Átadták Oroszország új, Lada-osztályú tengeralattjáróját
Átadták Oroszország új, Lada-osztályú tengeralattjáróját
A fejlesztéssel kapcsolatos nem kevés nehézség ellenére az orosz haditengerészet üzembe helyezte első Project 677 Lada osztályú tengeralattjáróját, a Kronstadtot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.