Hihetetlen megmenekülés repülőgép-katasztrófa után: négy gyerek élhet két hete a dzsungelben

2023 / 05 / 20 / Felkai Ádám
Hihetetlen megmenekülés repülőgép-katasztrófa után: négy gyerek élhet két hete a dzsungelben
Május elején lezuhant egy Cessna 206-os a fedélzetén hét emberrel a dzsungelben. A három felnőtt, köztük a pilóta holttestét megtalálták a gépben, a négy gyereknek azonban nyoma veszett. Most talán úgy fest, épségben megtalálták őket.

Kisebbfajta csodáról számolt be a The Independent, habár a pontos részletek még kissé homályosak, és maga a kijelentés sem teljesen biztos, de az ország elnöke szerint épségben került elő az a négy gyerek, akik a hónap elején zuhantak le egy Cessna 206-ossal a dzsungelben. A zavart az okozza, hogy ezt a nyilatkozatot az elnök később visszavonta.

Na de nézzük, mit tudunk biztosan. Május elején egy hét embert szállító Cessna 206-os repülőgép vészjelzést adott le a katasztrófa előtt, nyilvánvaló motorhiba miatt. A gép az Amazonas tartománybeli Araracuara és a déli Guaviare tartomány egyik városa, San Jose del Guaviare között haladt, amikor május 1-jén a hajnali órákban lezuhant. A balesetben három felnőtt - köztük a pilóta - meghalt, a holttestüket a gépben találták meg. Nem találták azonban nyomát a gépen utazó négy, 13, 9 és 4 éves gyerekeknek, valamint egy 11 hónapos csecsemőnek. A hatóságok viszont úgy vélték, hogy a gyerekek túlélték a becsapódást.

A héten Gustavo Petro elnök a Twitteren azt állította, hogy a gyerekeket a katonaság, a tűzoltók és a polgári légiközlekedési hatóság tisztviselői által végzett kutatás után megtalálták a kolumbiai Caqueta tartomány sűrű dzsungelében. Egy nappal később, csütörtökön viszont az elnök törölte a bejegyzést, és azt írta:

„Sajnálom, ami történt. A katonai erők és a bennszülött közösségek továbbra is fáradhatatlanul kutatnak.”

Ehhez képest a kormány gyermekjóléti ügynöksége, az ICBF azt közölte, hogy "a terepről" származó információk alapján a gyerekeket jó egészségben találták meg. A védelmi minisztériumi források viszont úgy nyilatkoztak a helyi médiának, hogy nem tudják megerősíteni, hogy valóban megtalálták a gyerekeket.

Az ICBF lényegében azt állítja, hogy a gyerekeket megtalálták, és a kapcsolatot is sikerült velük felvenni, és ez alapján jó egészségi állapotban vannak, azonban a katonai erők még nem jutottak el hozzájuk a kedvezőtlen időjárás és a nehéz terepviszonyok miatt. Magyarán a helyzet ez alapján úgy fest, hogy a gyerekek pillanatnyilag jól vannak, de a kimenekítésükre még nem került sor. A hatóságok viszont ezeket az információkat, amik az ICBF-hez különböző forrásból jutottak el, nem tudták megerősíteni.

A mentési munkákat koordináló polgári légiközlekedési hatóságnál úgy vélik, hogy a gyerekek a baleset után kimenekültek a gépből, és elindultak az esőerdőbe segítséget keresni. A felkutatásukra tett erőfeszítések fokozódtak, miután a mentőcsapatok a gyerekek által megevett gyümölcsmaradékokat találtak, emellett ráakadtak egy rögtönzött menedékhelyre is, amit a dzsungel növényzetéből készítettek.

(Kép: Pixabay/Larisa-K)


Félnünk kell a mesterséges intelligenciától?
A mesterséges intelligencia rendszerekre alapozott gépek egyre több emberi munkakörben tudnak jól teljesíteni - vajon hogyan lehet szabályozni a rendszert, hogy ne egy disztópikus világba vezessen?
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.