Hiperhálózat tervez az embernél is hatékonyabban mesterséges intelligencia rendszereket

2022 / 02 / 02 / Bobák Zsófia
Hiperhálózat tervez az embernél is hatékonyabban mesterséges intelligencia rendszereket
A gráf hiperhálózat (GHN) koncepciójával először 2018-ban álltak elő a kutatók, a rendszer továbbfejlesztett verziója mára a másodperc törtrésze alatt képes előrejelezni a leghatékonyabb mesterséges intelligencia algoritmusok felépítését.

Az úgynevezett gráf hiperhálózatot 2018-ban hozták létre a Torontói Egyetem kutatói azzal a céllal, hogy lerövidítsék a mesterséges intelligencia algoritmusok hosszas betanítási folyamatát, amihez az ideális út a megfelelő struktúra előretervezése automatikus módon. Ahogy a kutatók a tanulmányukban írják: erre már korábban is létezett egy módszer, a NAS (neural architecture search, neurális hálózati keresés), ami önállóan rátalál az adott feladatot legjobban megoldó neurális háló topológiájára, vagyis le tudja írni a legideálisabb elrendezését egy hálózat csomópontjai közötti kapcsolatoknak.

A NAS-el tervezett mélytanulási hálók legalább olyan jól, ha nem jobban, teljesítenek, mint a kézműves munkával konfigurált modellek, amelyeknek előállítása függ a szakértő által ismert architektúrák számától is, ami valamivel behatároltabb lehetőségeket jelent, mint az automatizált módszer, ezenkívül rengeteg időt emészthet fel, hogy egy valóban hatékony eredmény születhessen.

A NAS használata csökkentheti a tervezésére szánt időt, de mégsem a leggazdaságosabb módszer, mivel a kereső rengeteg komplex elrendezést elemez a munkája során, ez pedig nagy számítási kapacitást igényel. A probléma megoldására már születtek a NAS-nek fejlettebb változatai is, például a Hatékony Neurális Hálózati Kereső, ami a GPU használatot töredékére, napok munkáját pedig néhány órára redukálja, de, mivel az eszköz csak bemutatja az ideális jelöltet, annak valós életbeli tesztelése során derül csak ki, hogy valóban megfelelően működik-e a modell.

A gráf hiperhálózat a drága és még mindig időigényes NAS-nak a továbbgondolásából jött létre: a hálózat a kezdeti súlyozást automatikusan végzi el és modellezi az adott architektúra topológiáját, ezzel az algoritmus leendő teljesítményét megbízhatóbban tudja előrejelezni. A rendszer, amely nevéhez híven grafikonon jeleníti meg a neurális hálózat felépítését, teljesítmény alapján osztályozza a jelölteket, majd ezeket a tudósok egyenként tesztelik egy-egy feladaton. A kutatások során az eljárás tízszer olyan gyorsnak bizonyult, mint más keresési módszerek.

Azonban a gráf hiperhálózatot is lehet még fejleszteni és gyorsabbá tenni, ezt bizonyítja az amerikai Guelph Egyetem kutatójának és munkatársainak legújabb találmánya, a GHN-2. Ez az új hiperhálózat nem teljesen követi az elődje működési elvét, az ideális algoritmus jelöltek osztályozása helyett a létrehozni kívánt hálózat paramétereinek kiválasztását, vagyis inkább a megfelelő paraméterek előrejelezését végzi, méghozzá a másodperc töredéke alatt. Ahhoz, hogy erre képes legyen, a rendszernek először meg kell tanulnia a bonyolult mélytanulási hálózatok általános felépítésének sajátosságait, majd ebből következtet a meghatározott feladat kivitelezéséhez legjobban illő struktúra alkotórészeinek értékeiről. A GHN-2 alkalmazása elméletben lerövidítheti vagy akár feleslegessé is teheti a hosszas, energiaigényes betanítási folyamatot, ami a mesterséges intelligencia rendszerek fejlesztésének egyik negatív velejárója.

Ahhoz, hogy a mára már mindenhol jelenlévő (a keresőkben, a telefonokon, a fordítóprogramokban, a képszerkesztőkben stb) mélytanulási mesterséges intelligencia rendszerek hiba nélkül vagy a lehető legkevesebb tévesztéssel végezzék a munkájukat, nagy mennyiségű adat betáplálásával kell gyakorlatoztatni őket, ez akár sok milliónyi, milliárdnyi szó, szöveg vagy kép beolvasását és ezután sokáig tartó próbálkozáson, majd a hibák kijavításán alapuló tanulási folyamatot jelent. A BERT természetes nyelvi feldolgozási modell egyik megalkotójának, Kate Saenkónak elmondása szerint a rendszer 3,3 milliárd angol nyelvű szót ismer, ezt az adatbázist a tanulás alatt 40 alkalommal ismételte át. A Massachusetts Amherst Egyetem kutatói kiszámolták, hogy ez megközelítőleg annyi szén-dioxid kibocsátással járt, mint egy New York-San Francisco közti repülőút oda-vissza. A Techtarget számításai szerint egy másik nyelvi modell, a MegatronML betanítási munkája 27 648 kWh energiába került.

A gyakorlási idő lerövidítése tehát fontos eleme lehet a jövőbeli mélytanulási MI hálózatok működtetésének, a GHN-2 pedig potenciálisan nagy segítséget nyújthat ebben. A mesterséges intelligencia hálózatot tervező mesterséges intelligencia hálózat hatékonysága, az általa ajánlott algoritmusok teljesítménye felveszi a versenyt a hosszabb tréningen átesett rendszerekével a vizsgálatok szerint, de azért a tanítási idő teljes kiiktatására még nincs lehetőség ezzel a módszerrel sem. A hiperhálózat azonban munkája során pontosan megtanulja a neurális hálózatok felépítésének sajátosságait, így sokkal közelebbi betekintést nyújthat a komplex rendszerek működésének rejtelmeibe, ami később segíthet a még hatékonyabb hálózatok tervezésében.

(Singularity Hub Fotó: Wikimedia Commons, Pixabay/Samdraft, Getty Images/DKosig)

Közeleg a technológiai szingularitás - saját chipjét tervezi a mesterséges intelligencia, az embereknél ezerszer gyorsabban Az emberi intelligencia komplexitását és gazdaságosságát még nem érik el az algoritmusok, de, mint kiderült, chipet tervezni sokkal jobban tudnak nálunk. És hogy mi fog leginkább profitálni az új technológiából? Maga a mesterséges intelligencia.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az orosz öngyilkos tank
Az orosz öngyilkos tank
A robottank valójában nagyon sok mindenre jó a kamikaze műveleteken túl.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.