Hivatalos, tudományos tanulmány készült a "kémiai koktélokról", amelyek visszafordíthatják a teljes test öregedését

2023 / 07 / 21 / Felkai Ádám
Hivatalos, tudományos tanulmány készült a
Egyetlen tabletta, amely visszafordítja az öregedést? Ez lehet a jövő, amin patinás intézmények, köztük a Harvard Orvosi Egyetem és az MIT dolgoznak. A kutatók az áttörésről egy új tanulmányban számoltak be, amely kémiai úton, tehát génterápia nélkül teszi lehetővé akár a teljes emberi test megfiatalítását.

A Harvard Orvosi Egyetem, a Maine Egyetem és az MIT tudósai úttörő tanulmányt tettek közzé, amely egy kémiai módszert tár fel a sejtek újrafiatalítására. Ez a technika a génterápia lehetséges alternatíváját kínálja az öregedés visszafordítására. Ennek a kutatásnak a következményei szinte hihetetlenek: potenciálisan alkalmazhatók a regeneratív gyógyászatban, az életkorral összefüggő betegségek kezelésében, sőt az egész test megfiatalításában.

A hivatalos sajtóközlemény “monumentális tanulmányról” beszél, miközben kitér arra is, hogy az öregedés folyamatának a visszafordítására eddig csak a génterápia létezett potenciális kezelési módként. A mostani eljárás tehát ehhez képest kínál egy új, alternatív útvonalat.

2023. július 12-én a Harvard Medical School, a Maine-i Egyetem és a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói friss kutatási tanulmányt tettek közzé az Öregedés témakörben. A „Kémiailag indukált újraprogramozás a sejtek öregedésének visszafordítására” című tanulmány egy korábban úttörő felfedezésre támaszkodik – ezek az úgynevezett Jamanaka-faktorok, amelyeket Jamanak Sinja japán orvos és kutató biológus fedezett fel. A felfedezéséért egyébként 2012-ben John Gurdonnal közösen elnyerte a fiziológiai és orvosi Nobel-díjat. A faktorok lényege, hogy ezek olyan gének, melyek kifejeződése képes a felnőtt sejteket indukált pluripotens őssejtekké (iPSC-k) átalakítani. Jamanaka még 2007-ben képes volt előállítani a faktorok segítségével emberi iPSC-ket, de az eljárásnak akadt több hátulütője, elsősorban az, hogy tumorképződéssel is járt. Azóta viszont több kutatás próbálja kiküszöbölni ezeket a mellékhatásokat.

Ha röviden és érthetően szeretnénk összefoglalni: a lényeg, hogy a faktorok segítségével megpróbálják a sejtek biológiai életkorát visszafordítani, anélkül, hogy ezek potenciálisan elrákosodnának.

A mostani kutatás során fejlett sejtalapú vizsgálatokat terveztek a fiatal és idős, valamint az öregedő sejtek megkülönböztetésére. A csapat transzkripción alapuló öregedési órákat és valós idejű nukleocitoplazmatikus fehérje-kompartmentalizációs (NCC) vizsgálatot alkalmazott. A legjelentősebb eredmény pedig, hogy 6 olyan kémiai kombinációt is azonosítottak, amelyek kevesebb mint egy hét alatt megfordíthatják a transzkriptomikus életkort (ami tehát lényegében a biológiai életkor).

A Harvard csapata egyébként már korábban is jelentős részeredményeket ért el a területen: képesek voltak megfordítani bizonyos sejtek öregedését anélkül, hogy szabályozatlan sejtnövekedést okoztak volna. Akkor Jamanaka-faktorokat, tehát specifikus géneket építettek be egerek sejtjeibe vírusvektor segítségével, aminek köszönhetően a különféle szövetekkel és szervekkel, például a látóideggel, az aggyal, a vesével és az izmokkal kapcsolatos vizsgálatok biztató eredményeket hoztak, beleértve a látás javulását és az egerek élettartamának meghosszabbítását.

A mostani eredményeknek azonban tehát ennél is fontosabb következményei vannak, megnyitva az utat a regeneratív gyógyászat és potenciálisan akár a teljes test megfiatalítása előtt. A génterápia kémiai alternatívájának kidolgozása alacsonyabb fejlesztési költségek és rövidebb határidők lehetőségét is ígéri. Mint a kutatók fogalmaztak:

„A közelmúltig a legjobb, amit tehetünk, az volt, hogy lassítjuk az öregedést. Az új felfedezések alapján talán meg is fordíthatjuk. Ez az új felfedezés lehetőséget kínál arra, hogy egyetlen tablettával megfordítsuk az öregedést, és a látásjavítástól kezdve számos, az életkorral összefüggő betegség hatékony kezeléséig terjedő alkalmazásokat is ígér.”

(Kép: Flickr/)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A mesterséges intelligencia forradalmasíthatja a gyógyítást is?
A mesterséges intelligencia forradalmasíthatja a gyógyítást is?
Az Avey öndiagnosztikai algoritmusa több mint 450 betegséget ismer fel 93 százalékos pontossággal, a beteg a gyógyszert házhozszállíttathatja az alkalmazással, vagy akár időpontot is foglalhat vele egy szakorvoshoz.
Wigner Jenő, a fizikus, aki megteremtette a nukleáris mérnöki tudományokat
Wigner Jenő, a fizikus, aki megteremtette a nukleáris mérnöki tudományokat
A legendásan udvarias tudós neve talán nem a legismertebb a Manhattan terv résztvevői közül, de hatalmas szerepet játszott az az első atommáglya, az első vízhűtéses, plutónium generáló reaktor létrehozásában és a tudomány számos területen hagyott hosszú időre szóló nyomot.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.