Hogy festett Magyarország a dinók kihalása idején? – megmutatja az interaktív térkép

2022 / 12 / 29 / Felkai Ádám
Hogy festett Magyarország a dinók kihalása idején? – megmutatja az interaktív térkép
Miként fest Magyarország 2023-ban? Erre a kérdésre nem tudjuk a választ, de arra viszont igen, hogy miként festett az ország területe évmilliókkal ezelőtt – és ezt most bárki megszemlélheti ezen az interaktív térképen.

Az Ancient Earth Map igen érdekes netes elfoglaltság, hiszen amellett, hogy megtekinthetjük, miként festett a minket érdeklő város geográfiája évmilliókkal ezelőtt, még kedvünkre tanulmányozhatjuk a kontinensek mozgását a különböző földtörténeti korokban. Így aztán szórakoztató, könnyen kezelhető tanulási kiegészítő eszközként sem éppen utolsó. A térkép innen érhető el.

Mint arról az IFLScience beszámol, a Föld általunk jól ismert kinézete a bolygó viszonylag új arcát jelenti. A mai szárazföldek és köztük elhelyezkedő víztömegek hatalmas tektonikus lemezek mozgásának az eredménye, amelyek kirakós játékként kapcsolódnak egymáshoz. Ez a mozgás pedig évmilliók léptékében a Föld szárazföldi tömegeit olyan mértékben rendezte át, hogy a korábbi planéta akár egy teljesen ismeretlen égitestnek is tűnhet a számunkra. Az interaktív eszközt Ian Webster készítette lemeztektonikai adatok és a PALEOMAP Project C. R. Scotese paleogeográfiai térképei segítségével.

Sajnos Magyarországgal és Budapesttel némileg mostohán bánt ez a térkép, mivel a fővárost csak 50 millió évvel ezelőttig képes elhelyezni a glóbuszon, 60 millió év ehhez már túl sok. Azonban legalább az országhatár körvonalai még könnyen felismerhetőek maradnak 66 millió év és 170 millió év között. Érdemes még kitérni arra is, hogy a tanulást segítheti, hogy jobboldalt a felső sarokban nem csak korszakok, de jelentős események közt is válthatunk – ilyen például az első zöld algák feltűnése, vagy a dinók kihalása – a fenti képen például az látható, hogy a mai Magyarország területe miként festett a dinoszauruszok kihalása idején.


Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.