Hogy festett Magyarország a dinók kihalása idején? – megmutatja az interaktív térkép

2022 / 12 / 29 / Felkai Ádám
Hogy festett Magyarország a dinók kihalása idején? – megmutatja az interaktív térkép
Miként fest Magyarország 2023-ban? Erre a kérdésre nem tudjuk a választ, de arra viszont igen, hogy miként festett az ország területe évmilliókkal ezelőtt – és ezt most bárki megszemlélheti ezen az interaktív térképen.

Az Ancient Earth Map igen érdekes netes elfoglaltság, hiszen amellett, hogy megtekinthetjük, miként festett a minket érdeklő város geográfiája évmilliókkal ezelőtt, még kedvünkre tanulmányozhatjuk a kontinensek mozgását a különböző földtörténeti korokban. Így aztán szórakoztató, könnyen kezelhető tanulási kiegészítő eszközként sem éppen utolsó. A térkép innen érhető el.

Mint arról az IFLScience beszámol, a Föld általunk jól ismert kinézete a bolygó viszonylag új arcát jelenti. A mai szárazföldek és köztük elhelyezkedő víztömegek hatalmas tektonikus lemezek mozgásának az eredménye, amelyek kirakós játékként kapcsolódnak egymáshoz. Ez a mozgás pedig évmilliók léptékében a Föld szárazföldi tömegeit olyan mértékben rendezte át, hogy a korábbi planéta akár egy teljesen ismeretlen égitestnek is tűnhet a számunkra. Az interaktív eszközt Ian Webster készítette lemeztektonikai adatok és a PALEOMAP Project C. R. Scotese paleogeográfiai térképei segítségével.

Sajnos Magyarországgal és Budapesttel némileg mostohán bánt ez a térkép, mivel a fővárost csak 50 millió évvel ezelőttig képes elhelyezni a glóbuszon, 60 millió év ehhez már túl sok. Azonban legalább az országhatár körvonalai még könnyen felismerhetőek maradnak 66 millió év és 170 millió év között. Érdemes még kitérni arra is, hogy a tanulást segítheti, hogy jobboldalt a felső sarokban nem csak korszakok, de jelentős események közt is válthatunk – ilyen például az első zöld algák feltűnése, vagy a dinók kihalása – a fenti képen például az látható, hogy a mai Magyarország területe miként festett a dinoszauruszok kihalása idején.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
A Jorunna Parva valójában egy tengeri csiga fajta, melynek kémiai vegyületeket detektáló antennái nyuszifülekre hasonlítanak. Az apró, két centiméteres élőlények étrendjüknek köszönhetően rendkívül mérgezőek és mindössze néhány hónapig élnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.