Hogy festett Magyarország a dinók kihalása idején? – megmutatja az interaktív térkép

2022 / 12 / 29 / Felkai Ádám
Hogy festett Magyarország a dinók kihalása idején? – megmutatja az interaktív térkép
Miként fest Magyarország 2023-ban? Erre a kérdésre nem tudjuk a választ, de arra viszont igen, hogy miként festett az ország területe évmilliókkal ezelőtt – és ezt most bárki megszemlélheti ezen az interaktív térképen.

Az Ancient Earth Map igen érdekes netes elfoglaltság, hiszen amellett, hogy megtekinthetjük, miként festett a minket érdeklő város geográfiája évmilliókkal ezelőtt, még kedvünkre tanulmányozhatjuk a kontinensek mozgását a különböző földtörténeti korokban. Így aztán szórakoztató, könnyen kezelhető tanulási kiegészítő eszközként sem éppen utolsó. A térkép innen érhető el.

Mint arról az IFLScience beszámol, a Föld általunk jól ismert kinézete a bolygó viszonylag új arcát jelenti. A mai szárazföldek és köztük elhelyezkedő víztömegek hatalmas tektonikus lemezek mozgásának az eredménye, amelyek kirakós játékként kapcsolódnak egymáshoz. Ez a mozgás pedig évmilliók léptékében a Föld szárazföldi tömegeit olyan mértékben rendezte át, hogy a korábbi planéta akár egy teljesen ismeretlen égitestnek is tűnhet a számunkra. Az interaktív eszközt Ian Webster készítette lemeztektonikai adatok és a PALEOMAP Project C. R. Scotese paleogeográfiai térképei segítségével.

Sajnos Magyarországgal és Budapesttel némileg mostohán bánt ez a térkép, mivel a fővárost csak 50 millió évvel ezelőttig képes elhelyezni a glóbuszon, 60 millió év ehhez már túl sok. Azonban legalább az országhatár körvonalai még könnyen felismerhetőek maradnak 66 millió év és 170 millió év között. Érdemes még kitérni arra is, hogy a tanulást segítheti, hogy jobboldalt a felső sarokban nem csak korszakok, de jelentős események közt is válthatunk – ilyen például az első zöld algák feltűnése, vagy a dinók kihalása – a fenti képen például az látható, hogy a mai Magyarország területe miként festett a dinoszauruszok kihalása idején.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Speciális kísérletsorozat folytatásaként emberi sejtekből álló biológiai robotokat alkottak
Speciális kísérletsorozat folytatásaként emberi sejtekből álló biológiai robotokat alkottak
A világ első élő robotjainak, a xenobotoknak megalkotói arra a kérdésre keresték a választ, hogy a programozható organizmusokat elő lehet-e állítani emberi sejtekből és ezek a robotok mire képesek. Az eredmény a kutatókat is meglepte.
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Némileg hátborzongató, de a bubópestis hatásai a mai napig jelen lehetnek az emberi szájüregben, sőt a cukorbetegség megnövekedett kockázatához, valamint egy szájbetegséghez is hozzájárulhattak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.