Hogy miért generálnak ilyen hátborzongatóan tökéletes mértani alakzatokat a Jupiter ciklonjai, azt a tudósok sem értik

2022 / 09 / 23 / Felkai Ádám
Hogy miért generálnak ilyen hátborzongatóan tökéletes mértani alakzatokat a Jupiter ciklonjai, azt a tudósok sem értik
A Jupiter sarkain a ciklonok nem csak teljesen tökéletes formákat hoznak létre, de ezek ráadásul éveken át stabilak maradnak – egyes szakértők arra céloznak, hogy a magyarázathoz új fizikára lenne szükségünk.

A hurrikán erősségű viharokat először a NASA Juno missziója fedezte fel, amely 2016-ban érkezett a bolygó körüli pályára. Először 2017-ben figyeltek fel arra, hogy a bolygó legészakibb régiójában egy központi ciklon található a pólus közelében, nyolc másik pedig ekörül „táncol” nyolcszögletű mintázatban. Délen egy hasonló, öt ciklonból álló halmaz figyelhető meg – ez ötszög alakú. Mint arról a Vice beszámolt, nem teljesen világos, hogy ezek az alakzatok miként őrzik meg a stabilitásuk, de az elmondható, hogy a mintákat alkotó egyes örvények a felfedezésük óta eltelt négy év óta változatlannak tűnnek. Ezek a sokszögű minták foroghatnak, de az is lehet, hogy mozdulatlanok – összehasonlításként a Szaturnuszon is akad hasonló örvény, de mindkét sarkon mindössze egy-egy ciklon.

A kutatók legutóbb a bolygó északi-sarkán található örvényeket tanulmányozták – ezek mindegyike egyébként akkora, mint a kontinentális Egyesült Államok. A tudósok arra jutottak, hogy az alakzat fenntartásához szükséges egy „anticiklon-gyűrű”, vagyis egy olyan szél, amely ciklonnal szemben fúj. A kutatáshoz a Juno Jovian InfraRed Auroral Mapper (JIRAM) műszerével mérték meg a bolygón a viharok szélerősségét és dinamikáját. Ugyanakkor a kutatók nem találtak meg egy várt eredményt ezekkel a mérésekkel, ami fontosnak bizonyulhat a későbbiekben – a korábbi eredményekkel ellentétben ugyanis semmi nyoma a konvekciónak, tehát annak a folyamatnak, amely során a hő a kavargó folyadékon keresztül továbbítódik. Hogy kiderüljön mi okozza ezt az ellentmondást a mostani és a korábbi eredmények közt, azon talán segíthet majd egy új tanulmány, amely a Jupiter déli-sarkának az örvényeiről készül.

Korábban egyébként úgy nyilatkoztak tudósok, hogy ezek az örvények teljesen új, számunkra eddig ismeretlen időjárási jelenségek, és ezek segítségével a természet mintegy bemutatja nekünk, hogy a folyadékok mozgásával kapcsolatba akár új fizika is szóba jöhet, de betekintést nyerhetünk a gigászi légkörök működésébe is.

Kép: a Jupter déli-sarkán látható ötszög mintázat, forrás: NASA/SWRI/JPL/ASI/INAF/IAPS


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hatvan olyan csillagot azonosítottak, ami köré épülhetett Dyson-gömb
Hatvan olyan csillagot azonosítottak, ami köré épülhetett Dyson-gömb
Egy kellően fejlett civilizáció a csillagának teljes energiatermelését hasznosíthatja a feltételezett Dyson-gömb segítségével. Most infravörös jelzések alapján hatvan olyan csillagot azonosítottak, amelyek köré ilyen szerkezetet építhettek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.