Hogy miért generálnak ilyen hátborzongatóan tökéletes mértani alakzatokat a Jupiter ciklonjai, azt a tudósok sem értik

2022 / 09 / 23 / Felkai Ádám
Hogy miért generálnak ilyen hátborzongatóan tökéletes mértani alakzatokat a Jupiter ciklonjai, azt a tudósok sem értik
A Jupiter sarkain a ciklonok nem csak teljesen tökéletes formákat hoznak létre, de ezek ráadásul éveken át stabilak maradnak – egyes szakértők arra céloznak, hogy a magyarázathoz új fizikára lenne szükségünk.

A hurrikán erősségű viharokat először a NASA Juno missziója fedezte fel, amely 2016-ban érkezett a bolygó körüli pályára. Először 2017-ben figyeltek fel arra, hogy a bolygó legészakibb régiójában egy központi ciklon található a pólus közelében, nyolc másik pedig ekörül „táncol” nyolcszögletű mintázatban. Délen egy hasonló, öt ciklonból álló halmaz figyelhető meg – ez ötszög alakú. Mint arról a Vice beszámolt, nem teljesen világos, hogy ezek az alakzatok miként őrzik meg a stabilitásuk, de az elmondható, hogy a mintákat alkotó egyes örvények a felfedezésük óta eltelt négy év óta változatlannak tűnnek. Ezek a sokszögű minták foroghatnak, de az is lehet, hogy mozdulatlanok – összehasonlításként a Szaturnuszon is akad hasonló örvény, de mindkét sarkon mindössze egy-egy ciklon.

A kutatók legutóbb a bolygó északi-sarkán található örvényeket tanulmányozták – ezek mindegyike egyébként akkora, mint a kontinentális Egyesült Államok. A tudósok arra jutottak, hogy az alakzat fenntartásához szükséges egy „anticiklon-gyűrű”, vagyis egy olyan szél, amely ciklonnal szemben fúj. A kutatáshoz a Juno Jovian InfraRed Auroral Mapper (JIRAM) műszerével mérték meg a bolygón a viharok szélerősségét és dinamikáját. Ugyanakkor a kutatók nem találtak meg egy várt eredményt ezekkel a mérésekkel, ami fontosnak bizonyulhat a későbbiekben – a korábbi eredményekkel ellentétben ugyanis semmi nyoma a konvekciónak, tehát annak a folyamatnak, amely során a hő a kavargó folyadékon keresztül továbbítódik. Hogy kiderüljön mi okozza ezt az ellentmondást a mostani és a korábbi eredmények közt, azon talán segíthet majd egy új tanulmány, amely a Jupiter déli-sarkának az örvényeiről készül.

Korábban egyébként úgy nyilatkoztak tudósok, hogy ezek az örvények teljesen új, számunkra eddig ismeretlen időjárási jelenségek, és ezek segítségével a természet mintegy bemutatja nekünk, hogy a folyadékok mozgásával kapcsolatba akár új fizika is szóba jöhet, de betekintést nyerhetünk a gigászi légkörök működésébe is.

Kép: a Jupter déli-sarkán látható ötszög mintázat, forrás: NASA/SWRI/JPL/ASI/INAF/IAPS


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.