Hogy működnek a vitaminok? - megtudhatjuk a Semmelweis Egyetem kisfilmjéből

2023 / 12 / 25 / Bobák Zsófia
Hogy működnek a vitaminok? - megtudhatjuk a Semmelweis Egyetem kisfilmjéből
Hogyan hat a kávé és a tea bizonyos vitaminok felszívódására és miért nem szükséges minden nap vitaminokat szedni? Ezekre és más kérdésekre is választ ad a videó.

A rendszeres vitaminfogyasztás alapvetően szükséges az egészség megőrzéséhez, de nem mindegy, hogy melyiket, mennyit, milyen formában és mikor szedünk. Az emberi szervezet működésében szerepet játszó vitaminok egy részét könnyedén be tudjuk vinni az élelmiszerekkel, de vajon melyikből mennyi pótlásra van szükség és melyik vitamin hogyan viselkedik a testben?

A C-, és D-vitamin pótlása különösen fontos a téli, napfényhiányos időszakban, de például a D-vitamin túladagolása, amennyiben táplálék-kiegészítők formájában és nagyon magas dózisban fogyasztjuk, akár hiperkalcémiához, vagyis a vér kalciumszintjének megemelkedéséhez is vezethet. A hipervitaminózis, azaz a vitamin-túladagolás a többi zsírban oldódó vitamin (A-, D-, E és a K-vitamin) esetében is könnyebben kialakul, mivel ezeket a szervezet tárolni tudja a zsírszövetekben és a májban, ellentétben a vízben oldódó vitaminokkal, amelyeknek a test által fel nem használt része a vizelettel távozik (igaz, hogy a túlzott C-vitaminfogyasztás is okozhat vesekövet). Fontos lehet ezért, hogy tisztában legyünk a vitaminok működésével és a szervezetünk üzemelésében játszott szerepével.

A Semmelweis Egyetem által készített animációs sorozat vitaminokról szóló epizódjában többek között választ kaphatunk arra, hogy a kávéban és a teában található csersav melyik vitamin felszívódását gátolja és főzés során hogyan készítsük el a különböző ételeket annak érdekében, hogy minél jobban megőrizzék a bennük rejlő vitaminokat. Az egyetem ajánlása szerint a vitaminpótlás érdekében csak meghatározott ideig tartó, néhány hetes, vagy hónapos kúrát érdemes tartani és lényeges a tájékozódás is azzal kapcsolatban, hogy mennyi a megfelelő napi beviteli mennyiség és ez alapján kiválasztani a megfelelő vitaminkészítményeket. A kisfilm elkalauzol a vitaminok világába és iránymutatást ad, hogy felkészültebben vágjunk bele az egészséges életmód kialakításába.

(Fotó: Bru-nO/Pixabay)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
A világ legnagyobb és talán leghosszabb folyóján egyetlen híd sincsen
A világ legnagyobb és talán leghosszabb folyóján egyetlen híd sincsen
Az Amazonas folyó lényegében kettészeli Dél-Amerikát, három országon keresztül kígyózik át az Atlanti-óceánig és egyes számítások szerint a Nílust megelőzve ez a leghosszabb folyó a Földön. Mégsem lehet átsétálni felette, mivel egyetlen hidat sem építettek rajta.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.