Hogy működnek a vitaminok? - megtudhatjuk a Semmelweis Egyetem kisfilmjéből

2023 / 12 / 25 / Bobák Zsófia
Hogy működnek a vitaminok? - megtudhatjuk a Semmelweis Egyetem kisfilmjéből
Hogyan hat a kávé és a tea bizonyos vitaminok felszívódására és miért nem szükséges minden nap vitaminokat szedni? Ezekre és más kérdésekre is választ ad a videó.

A rendszeres vitaminfogyasztás alapvetően szükséges az egészség megőrzéséhez, de nem mindegy, hogy melyiket, mennyit, milyen formában és mikor szedünk. Az emberi szervezet működésében szerepet játszó vitaminok egy részét könnyedén be tudjuk vinni az élelmiszerekkel, de vajon melyikből mennyi pótlásra van szükség és melyik vitamin hogyan viselkedik a testben?

A C-, és D-vitamin pótlása különösen fontos a téli, napfényhiányos időszakban, de például a D-vitamin túladagolása, amennyiben táplálék-kiegészítők formájában és nagyon magas dózisban fogyasztjuk, akár hiperkalcémiához, vagyis a vér kalciumszintjének megemelkedéséhez is vezethet. A hipervitaminózis, azaz a vitamin-túladagolás a többi zsírban oldódó vitamin (A-, D-, E és a K-vitamin) esetében is könnyebben kialakul, mivel ezeket a szervezet tárolni tudja a zsírszövetekben és a májban, ellentétben a vízben oldódó vitaminokkal, amelyeknek a test által fel nem használt része a vizelettel távozik (igaz, hogy a túlzott C-vitaminfogyasztás is okozhat vesekövet). Fontos lehet ezért, hogy tisztában legyünk a vitaminok működésével és a szervezetünk üzemelésében játszott szerepével.

A Semmelweis Egyetem által készített animációs sorozat vitaminokról szóló epizódjában többek között választ kaphatunk arra, hogy a kávéban és a teában található csersav melyik vitamin felszívódását gátolja és főzés során hogyan készítsük el a különböző ételeket annak érdekében, hogy minél jobban megőrizzék a bennük rejlő vitaminokat. Az egyetem ajánlása szerint a vitaminpótlás érdekében csak meghatározott ideig tartó, néhány hetes, vagy hónapos kúrát érdemes tartani és lényeges a tájékozódás is azzal kapcsolatban, hogy mennyi a megfelelő napi beviteli mennyiség és ez alapján kiválasztani a megfelelő vitaminkészítményeket. A kisfilm elkalauzol a vitaminok világába és iránymutatást ad, hogy felkészültebben vágjunk bele az egészséges életmód kialakításába.

(Fotó: Bru-nO/Pixabay)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
Mi történik, ha Charles Darwin evolúcióelméletét kozmikus (vagy annál is hatalmasabb) léptékben, lényegében magára az univerzumra alkalmazzuk? – Nos, akkor az alapvető kérdéseinkre születnek őrült válaszok, valamint elképesztő következtetések az univerzumunk természetéről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.