A rendszeres vitaminfogyasztás alapvetően szükséges az egészség megőrzéséhez, de nem mindegy, hogy melyiket, mennyit, milyen formában és mikor szedünk. Az emberi szervezet működésében szerepet játszó vitaminok egy részét könnyedén be tudjuk vinni az élelmiszerekkel, de vajon melyikből mennyi pótlásra van szükség és melyik vitamin hogyan viselkedik a testben?
A C-, és D-vitamin pótlása különösen fontos a téli, napfényhiányos időszakban, de például a D-vitamin túladagolása, amennyiben táplálék-kiegészítők formájában és nagyon magas dózisban fogyasztjuk, akár hiperkalcémiához, vagyis a vér kalciumszintjének megemelkedéséhez is vezethet. A hipervitaminózis, azaz a vitamin-túladagolás a többi zsírban oldódó vitamin (A-, D-, E és a K-vitamin) esetében is könnyebben kialakul, mivel ezeket a szervezet tárolni tudja a zsírszövetekben és a májban, ellentétben a vízben oldódó vitaminokkal, amelyeknek a test által fel nem használt része a vizelettel távozik (igaz, hogy a túlzott C-vitaminfogyasztás is okozhat vesekövet). Fontos lehet ezért, hogy tisztában legyünk a vitaminok működésével és a szervezetünk üzemelésében játszott szerepével.
A Semmelweis Egyetem által készített animációs sorozat vitaminokról szóló epizódjában többek között választ kaphatunk arra, hogy a kávéban és a teában található csersav melyik vitamin felszívódását gátolja és főzés során hogyan készítsük el a különböző ételeket annak érdekében, hogy minél jobban megőrizzék a bennük rejlő vitaminokat. Az egyetem ajánlása szerint a vitaminpótlás érdekében csak meghatározott ideig tartó, néhány hetes, vagy hónapos kúrát érdemes tartani és lényeges a tájékozódás is azzal kapcsolatban, hogy mennyi a megfelelő napi beviteli mennyiség és ez alapján kiválasztani a megfelelő vitaminkészítményeket. A kisfilm elkalauzol a vitaminok világába és iránymutatást ad, hogy felkészültebben vágjunk bele az egészséges életmód kialakításába.
(Fotó: Bru-nO/Pixabay)