Hogy történhetett: egy M2 Bradley legyőzte a legjobb orosz tankot, a T-90M-et

2024 / 01 / 19 / Felkai Ádám
Hogy történhetett: egy M2 Bradley legyőzte a legjobb orosz tankot, a T-90M-et
Az internetet bejáró videón az látható, ahogy egy egyszerű Bradley gyalogsági harcjármű valósággal a földbe döngöli az egyik legfejlettebb orosz harckocsit, a T-90M-et. Szakértő mondja el, hogy mi állhat a meglepő győzelem hátterében.

Meglepő végkimenetellel zárult a Donyeck megyei Sztyepovoj közelében egy Bradley gyalogsági harcjármű és egy orosz T-90M harckocsi találkozója – az ukrán 47. különálló gépesített dandár Bradley harcjárművének a 25 mm-es automata ágyújával szemben az orosz tanknak esélye sem volt, mint az az alábbi két drónfelvételből kiderül:

A történtek kapcsán a The War Zone kikérte egy szakértő véleményét is, mi pedig most ezt foglaljuk röviden össze:

A videóból kiderül, hogy a Bradley legénysége ügyesen célozza meg a T-90M kevésbé páncélozott hátulját, és gyorsan kilő a gyenge pontra egy csomó 25 mm-es lövedéket. A második videón az látható, hogy a harckocsi tornya irányíthatatlanul forog, és a legénység tagjai megszöknek, mielőtt egy kamikaze drón végez a tankkal. A szakértő kitért a Bradley manőverező- és túlélőképességére, és azt is hangsúlyozta, hogy a jármű képességein felül a képzett és tapasztalt legénységre is szükség volt ehhez a győzelemhez, akik képesek helytállni egy hasonló, extrém stresszhelyzetben, valamint gyors, hatékony döntéseket is meg tudnak hozni.

A T-90M 125 mm-es főágyújával és vastag frontális páncéljával ugyanis félelmetes ellenfélnek számított a Bradley számára. A Bradley legénysége azonban sikeresen kihasználta az orosz harckocsi gyengébb hátsó páncélzatát. A szakértő kiemelte, hogy a Bradley képes gyorsan kilőni a szegényített urán (DU) páncéltörő lövedékeket, amelyek kifejezetten a hasonló, páncélozott célpontok ellen hatékonyak. A Bradley lövésze választhat nagyot robbanó, valamint a páncéltörő lövedékek közt, ahogy az egy- vagy többlövéses módok leadására is van lehetősége a szituációtól függően.

A Bradley tűzvezérlő rendszere, egy stabilizált platform, a jármű mozgása ellenére is pontos célzást biztosít. Ez nyilvánvaló a most tárgyalt ütközet során is. Érdekesség, hogy az ukrán legénység úgy döntött, hogy a T-90-et a M242 Bushmaster ágyúval kezdi lőni a páncéltörő rakétarendszer (TOW) helyett. A szakértő szerint ugyanis általában a 25 mm-es ágyú a végső eszköz a tankok ellen. Mint fogalmazott:

“A harckocsi-harc kiképzés során azt tanulják, hogy a TOW-ot vessék be. Nem tudom, ebben az esetben miért nem ezt használták, hacsak nem fogytak ki belőle. A 25 mm-est akkor használod, amikor nem maradt más lehetőséged.”

Az incidens rávilágít a Bradley képességeire, de az orosz páncélos taktika hiányosságaira is. A szakértő szerint ugyanis az orosz legénység pánikba esett, valószínűleg mivel nem volt megfelelő kiképzésük, és ez végül eredménytelen válaszlépésekhez vezetett. Ez az összecsapás egyébként beleillik abba a mintázatba, hogy a Bradley-k hagyományosan jól teljesítenek az orosz tankok ellen már a Sivatagi Vihar hadművelet óta.

A Bradley most tehát helyt állt a legmodernebb orosz tankkal szemben is, de ez közel sem jelenti, hogy sérthetetlen “csodafegyver” lenne. Mint arra a The War Zone cikke kitér, a háború veszteségeit elég objektívan regisztráló, az open source Oryx csoport szerint Ukrajna az USA által leszállított 190 Bradleyből legalább 65-öt elvesztett, ebből legalább 30 megsemmisült, 23 megsérült, 11 megsérült és hátrahagyták, és egyet elfogtak az oroszok. Ezek a számok amúgy nagyobbak is lehetnek, mivel az Oryx csak azokat a veszteségeket listázza, amelyek kapcsán létezik vizuális megerősítés. A jelentős veszteségek ellenére a 47. gépesített dandár továbbra is bízik a Bradleyben, ahogy azt a Telegram csatorna bejegyzésükben is jelezték.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
A szovjet nukleáris hajtású szárazföldi “tengeralattjáró”, amely a föld alól támadt
A szovjet nukleáris hajtású szárazföldi “tengeralattjáró”, amely a föld alól támadt
A Harci Vakond nevű szerkezetet a szovjetek azért fejlesztették, hogy a föld alól támadják vele az USA katonai létesítményeit, akár rakétasilóit is. Miért nem lett semmi a dologból? Állítólag egy “kis üzemi baleset” miatt, ami alatt egy nukleáris robbanást kell érteni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.