Hogy történhetett: egy M2 Bradley legyőzte a legjobb orosz tankot, a T-90M-et

2024 / 01 / 19 / Felkai Ádám
Hogy történhetett: egy M2 Bradley legyőzte a legjobb orosz tankot, a T-90M-et
Az internetet bejáró videón az látható, ahogy egy egyszerű Bradley gyalogsági harcjármű valósággal a földbe döngöli az egyik legfejlettebb orosz harckocsit, a T-90M-et. Szakértő mondja el, hogy mi állhat a meglepő győzelem hátterében.

Meglepő végkimenetellel zárult a Donyeck megyei Sztyepovoj közelében egy Bradley gyalogsági harcjármű és egy orosz T-90M harckocsi találkozója – az ukrán 47. különálló gépesített dandár Bradley harcjárművének a 25 mm-es automata ágyújával szemben az orosz tanknak esélye sem volt, mint az az alábbi két drónfelvételből kiderül:

A történtek kapcsán a The War Zone kikérte egy szakértő véleményét is, mi pedig most ezt foglaljuk röviden össze:

A videóból kiderül, hogy a Bradley legénysége ügyesen célozza meg a T-90M kevésbé páncélozott hátulját, és gyorsan kilő a gyenge pontra egy csomó 25 mm-es lövedéket. A második videón az látható, hogy a harckocsi tornya irányíthatatlanul forog, és a legénység tagjai megszöknek, mielőtt egy kamikaze drón végez a tankkal. A szakértő kitért a Bradley manőverező- és túlélőképességére, és azt is hangsúlyozta, hogy a jármű képességein felül a képzett és tapasztalt legénységre is szükség volt ehhez a győzelemhez, akik képesek helytállni egy hasonló, extrém stresszhelyzetben, valamint gyors, hatékony döntéseket is meg tudnak hozni.

A T-90M 125 mm-es főágyújával és vastag frontális páncéljával ugyanis félelmetes ellenfélnek számított a Bradley számára. A Bradley legénysége azonban sikeresen kihasználta az orosz harckocsi gyengébb hátsó páncélzatát. A szakértő kiemelte, hogy a Bradley képes gyorsan kilőni a szegényített urán (DU) páncéltörő lövedékeket, amelyek kifejezetten a hasonló, páncélozott célpontok ellen hatékonyak. A Bradley lövésze választhat nagyot robbanó, valamint a páncéltörő lövedékek közt, ahogy az egy- vagy többlövéses módok leadására is van lehetősége a szituációtól függően.

A Bradley tűzvezérlő rendszere, egy stabilizált platform, a jármű mozgása ellenére is pontos célzást biztosít. Ez nyilvánvaló a most tárgyalt ütközet során is. Érdekesség, hogy az ukrán legénység úgy döntött, hogy a T-90-et a M242 Bushmaster ágyúval kezdi lőni a páncéltörő rakétarendszer (TOW) helyett. A szakértő szerint ugyanis általában a 25 mm-es ágyú a végső eszköz a tankok ellen. Mint fogalmazott:

“A harckocsi-harc kiképzés során azt tanulják, hogy a TOW-ot vessék be. Nem tudom, ebben az esetben miért nem ezt használták, hacsak nem fogytak ki belőle. A 25 mm-est akkor használod, amikor nem maradt más lehetőséged.”

Az incidens rávilágít a Bradley képességeire, de az orosz páncélos taktika hiányosságaira is. A szakértő szerint ugyanis az orosz legénység pánikba esett, valószínűleg mivel nem volt megfelelő kiképzésük, és ez végül eredménytelen válaszlépésekhez vezetett. Ez az összecsapás egyébként beleillik abba a mintázatba, hogy a Bradley-k hagyományosan jól teljesítenek az orosz tankok ellen már a Sivatagi Vihar hadművelet óta.

A Bradley most tehát helyt állt a legmodernebb orosz tankkal szemben is, de ez közel sem jelenti, hogy sérthetetlen “csodafegyver” lenne. Mint arra a The War Zone cikke kitér, a háború veszteségeit elég objektívan regisztráló, az open source Oryx csoport szerint Ukrajna az USA által leszállított 190 Bradleyből legalább 65-öt elvesztett, ebből legalább 30 megsemmisült, 23 megsérült, 11 megsérült és hátrahagyták, és egyet elfogtak az oroszok. Ezek a számok amúgy nagyobbak is lehetnek, mivel az Oryx csak azokat a veszteségeket listázza, amelyek kapcsán létezik vizuális megerősítés. A jelentős veszteségek ellenére a 47. gépesített dandár továbbra is bízik a Bradleyben, ahogy azt a Telegram csatorna bejegyzésükben is jelezték.


Az elektromos autók nem csak elvesznek, hanem adnak is energiát, ha kell
Az elektromos autók nem csak elvesznek, hanem adnak is energiát, ha kell
Elektromos autók táplálták energiával az ausztrál villamosenergia-hálózatot egy áramszünet alatt.
Ausztria vezető traktorgyártója hidrogénhajtású traktort készített
Ausztria vezető traktorgyártója hidrogénhajtású traktort készített
A kísérleti traktor működéséhez a hidrogént biogenikus nyersanyagokból állítják elő.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.