Hogy történt? – Végigszaladt a láng egy parkon, de nem égett el semmi

2022 / 06 / 10 / Felkai Ádám
Hogy történt? – Végigszaladt a láng egy parkon, de nem égett el semmi
Az eset egy spanyol parkban történt 2020-ban, és a rendkívül látványos jelenségben szerencsére nem sérült meg senki – de hogy nem égett le minden?

Persze a mai világban kérdés egyáltalán, hogy valóság-e, amit látunk, nem pedig valami számítógépes illúzió? A Snopes tényfeltáró oldal szerint mindenképp az, ráadásul az esetről a spanyol lapok is beszámoltak. A spanyol Cope a helyszínt is beazonosította – eszerint az eset Calahorra településen, a La Rioja autonóm közösségben történt a Parque del Cidacos nevű parkban. Mint az a videón is látható, a parkot borító fehér réteg kapott lángra, majd miután végigégett, feltárult a fű zöldje – ettől a látványtól annyira lenyűgöző az egész videó.

A látványért pedig a nyárfák termése, ez a pihe szerű anyag tehető felelőssé – a pihe árasztotta el ugyanis a parkot olyan mértékben, hogy fehér takaróként fedte el a teljes gyepszőnyeget is. Ez a pihe egyébként sokakat idegesít, sőt többen felelőssé teszik allergiás tünetekért is, mint az többek közt kiderül egy, az Agrófumnak küldött olvasói levélből, melynek szerzője segítséget kér, hogy megszabaduljon ettől a növényi származéktól. Mint a válaszból kiderül azonban, a pihe maga nem okozhat allergiás tüneteket, mert ez a nőivarú fáról származik, míg az allergizáló pollenekért (bár az ilyen allergiás reakciók száma sem igazán jelentős) a hímivarú fa a felelős:

„A nővirág, mint virág nem jelent gondot, de a virágból fejlődött termések zavarják az embereket. Amit az emberek többsége a nyárfa virágának gondolnak, az nem más, mint a nyárfa termésének úgynevezett repítő szőrei és magjai.

A nőivarú nyárfák magtermésein lévő szép, hófehér pihe a szem vagy orrnyálkahártya közelébe érve ingerlő hatást okozhat, de allergiát közvetlenül nem.”

Az viszont biztos, hogy maga a pihe rendkívül gyúlékony, a Snopes be is számol több esetről, ahol ez a pihe hozzájárult erdőtüzek kialakulásához, vagy fokozta ezek súlyosságát. A spanyol parkban történt eset kapcsán olyan találgatások merültek fel (ez olvasható például a linkelt videónál is), hogy míg maga a pihe könnyen lángra kapott, alatta a gyepszőnyeg a fűszálak nagyobb víztartalma miatt nem, így a tűz ott ki is hunyt, és ezért nem égett le az egész park. Azt nem tudni, hogy baleset áll a háttérben, vagy a pihetakarótól akartak ilyen szokatlan mód megszabadulni a park üzemeltetői, de a Cope szerint tehát személyi sérülés szerencsés mód nem történt.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.