Hogy történt? – Végigszaladt a láng egy parkon, de nem égett el semmi

2022 / 06 / 10 / Felkai Ádám
Hogy történt? – Végigszaladt a láng egy parkon, de nem égett el semmi
Az eset egy spanyol parkban történt 2020-ban, és a rendkívül látványos jelenségben szerencsére nem sérült meg senki – de hogy nem égett le minden?

Persze a mai világban kérdés egyáltalán, hogy valóság-e, amit látunk, nem pedig valami számítógépes illúzió? A Snopes tényfeltáró oldal szerint mindenképp az, ráadásul az esetről a spanyol lapok is beszámoltak. A spanyol Cope a helyszínt is beazonosította – eszerint az eset Calahorra településen, a La Rioja autonóm közösségben történt a Parque del Cidacos nevű parkban. Mint az a videón is látható, a parkot borító fehér réteg kapott lángra, majd miután végigégett, feltárult a fű zöldje – ettől a látványtól annyira lenyűgöző az egész videó.

A látványért pedig a nyárfák termése, ez a pihe szerű anyag tehető felelőssé – a pihe árasztotta el ugyanis a parkot olyan mértékben, hogy fehér takaróként fedte el a teljes gyepszőnyeget is. Ez a pihe egyébként sokakat idegesít, sőt többen felelőssé teszik allergiás tünetekért is, mint az többek közt kiderül egy, az Agrófumnak küldött olvasói levélből, melynek szerzője segítséget kér, hogy megszabaduljon ettől a növényi származéktól. Mint a válaszból kiderül azonban, a pihe maga nem okozhat allergiás tüneteket, mert ez a nőivarú fáról származik, míg az allergizáló pollenekért (bár az ilyen allergiás reakciók száma sem igazán jelentős) a hímivarú fa a felelős:

„A nővirág, mint virág nem jelent gondot, de a virágból fejlődött termések zavarják az embereket. Amit az emberek többsége a nyárfa virágának gondolnak, az nem más, mint a nyárfa termésének úgynevezett repítő szőrei és magjai.

A nőivarú nyárfák magtermésein lévő szép, hófehér pihe a szem vagy orrnyálkahártya közelébe érve ingerlő hatást okozhat, de allergiát közvetlenül nem.”

Az viszont biztos, hogy maga a pihe rendkívül gyúlékony, a Snopes be is számol több esetről, ahol ez a pihe hozzájárult erdőtüzek kialakulásához, vagy fokozta ezek súlyosságát. A spanyol parkban történt eset kapcsán olyan találgatások merültek fel (ez olvasható például a linkelt videónál is), hogy míg maga a pihe könnyen lángra kapott, alatta a gyepszőnyeg a fűszálak nagyobb víztartalma miatt nem, így a tűz ott ki is hunyt, és ezért nem égett le az egész park. Azt nem tudni, hogy baleset áll a háttérben, vagy a pihetakarótól akartak ilyen szokatlan mód megszabadulni a park üzemeltetői, de a Cope szerint tehát személyi sérülés szerencsés mód nem történt.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.