Hogyan állíthatta le a fél internetet egyetlen szolgáltatás kiesése?

2022 / 06 / 21 / Pőcze Balázs
Hogyan állíthatta le a fél internetet egyetlen szolgáltatás kiesése?
Kedden website-ok tömege állt le körülbelül egyszerre, köztük a Coinbase kripto-platform, a Medium blogoldal, a népszerű chat-szolgáltatás, a Discord, vagy a Grindr társkereső. A történtek háttérben egyetlen szolgáltató, a Cloudflare nevű IT-biztonsági platform áll.

A Gizmodo és a TechCrunch is beszámolt az eseményről, ami magyar idő szerint kedd reggel történt, néhány nappal egy hasonló kimaradás után. "A Cloudflare vizsgál egy széleskörű problémát a szolgáltatásaival és / vagy hálózatával kapcsolatban. A felhasználók időtúllépési és egyéb hibákat tapasztalhatnak" - írták a státusz oldalukon, amely szerint szerdán reggel nyolcra azonosították a problémát, és egy órával később meg is oldották azt. Cikkünk írásakor úgy tűnik, hogy valóban zavartalanul működik az a számtalan online szolgáltatás, amely a Cloudflare-re támaszkodik.

Egy szolgáltatás mind felett

A Cloudflare-t mindannyian használjuk, csak nem tudunk róla. A 9Gagtől a Mozillán át a Garminig vállalatok milliói döntenek úgy, hogy az internetes forgalmuk ne közvetlenül hozzájuk irányuljon, hanem ejtse útba a cég szervereit. Vagyis én hiába ütöm be a böngészőmbe, hogy izgihirek.hu, ha a cég ügyfelei, akkor nem rögtön oda visz az utam, hanem először a Cloudflare-hez, a másodperc törtrészéig, gyakorlatilag észrevétlenül. Az IT-cég fejlesztői portálja szerint ennek három oka lehet: a biztonság, hiszen a Cloudflare szerverei előszűrik a forgalmat, így felismerik például a túlterheléses (DDoS) támadásokat; teljesítmény, mert a sokszor letöltött tartalmakat ideiglenesen tárolják, így az internetezők közvetlenül tőlük kapják meg azokat; illetve a forgalomirányítás az ígéretek szerint megbízhatóbbá is teszi a platformokat. Amikor működik.

A cég tehát technológiai értelemben kapuőrévé vált az internetnek, de ez nem csak a fejlesztőiknek okoz fejtörést: néhány éve azzal kerültek a címlapokra, hogy kirúgták az egyik ügyfelüket, a szélsőséges 8Chant. Vagyis miközben ügyelniük kell arra, hogy életben tartsák a weben áramló forgalmat, még arról is kényszerülhetnek döntést hozni, hogy mi az a tartalom, ami megengedhetetlen online. Egyik sem tűnik könnyű feladatnak.

(Fotó: Unsplash/NASA)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.